Ökat våld under julen – så hjälper kvinnojouren till

Många förknippar julen med familj, gemenskap och mysig stämning. Men det är långt ifrån alla som känner så. Familjeliv har pratat med Alla Kvinnors Hus – där ser man att antalet stödsökande ökar under julen.

Kvinnojouren Alla Kvinnors Hus hjälper till när våldet ökar under julen – och såhär kan du stötta dem.

Julen och julefriden, som högtiden ofta förknippas med, närmar sig med stormsteg – men inte för alla. För många handlar julen om helt andra saker: våld, hot och stora uppoffringar. För många innebär julen flykt, eller försök till flykt från sin förövare.

Några av dem som utsätts för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld och/eller är utsatta för prostitution eller annan sexuell exploatering, hör av sig till Alla Kvinnors Hus, AKH, som Familjeliv varit i kontakt med. AKH är Sveriges första kvinnojour. De hjälper kvinnor, män, HBTQ+ och barn som är utsatta och behöver stöd genom allt från samtal, utbildning och skyddat boende.

Alla Kvinnors Hus hjälper utsatta under julen

AKH beskriver att de som söker hjälp hos dem, i synnerhet de som söker skyddat boende, tvingas bryta med sitt “vanliga liv”. Och julen, som så många förknippar med gemenskap och familj, blir en högtid långt ifrån just det:

– Det är naturligtvis extra tufft att behöva gömma sig på ett skyddat boende när det är jul. Det är ju en högtid som de allra flesta vill förknippa med frid och gemenskap med familj och vänner. Det ska glittra och tindra i varje hörn. Så blir det ju inte riktigt för de familjer som är hos oss. Tvingas man bo skyddat tvingas man oftast också att klippa med det mesta av det som vi kallar ”ett vanligt liv”. Det går inte längre att gå till sitt arbete, barnen kan inte längre gå till sin skola, förskola eller sina fritidsaktiviteter och man kan inte längre umgås med övriga familjemedlemmar, släkt och vänner. Man kan inte heller röra sig helt fritt ute i samhället på grund av risken att stöta ihop med den som hotar.

Vill skapa julstämning för de utsatta

Men tack vare Alla Kvinnors Hus arbete, kan julkänslan infinna sig hos de utsatta. De som lever i skyddat boende får julpynt till sina lägenheter eller rum, barnen laddar upp med julpyssel, julbak och julsånger i skolverksamheten. De har julfest, äter julmat och delar ut julklappar till både vuxna och barn.

– Att få julefriden att infinna sig är något vi verkligen vill få till för våra familjer. Barnen brukar ha Luciatåg för både personal och familjer. Inför jul har vi alltid en julfest för alla, både personal och boende. Vi äter god mat tillsammans, ibland lagar vi maten själva och ibland har vi fått maten till skänks. Vi brukar också få en hel del julklappar som samlats in av företag, hotell och privatpersoner som tomten laddat upp i sin säck och kommer och delar ut till alla barn.

Ett ökat och allt grövre våld

Det har tidigare larmats om ökad risk för våld i nära relationer under julhelgerna, vilket AKH bekräftar. De har sett en tydlig ökning av personer som söker stöd på deras samtalsmottagning, dessutom söker de för allt grövre våld:

– På vår samtalsmottagning, där vi dels har rådgivning på telefon och tar emot för samtal både i grupp och enskilt, har vi sett en tydlig ökning av stödsökande. Det vi ser där är att våldet i nära relation också blivit grövre och är mer alkoholrelaterat än tidigare.

Svårt att söka hjälp för den som är utsatt

Däremot ser de inte någon större ökning på det skyddade boendet under jul, vilket enligt AKH inte beror på att våldet stannar av, utan att det snarare beror på att de utsatta inte kan söka hjälp:

– I det skyddade boendet har vi inte sett någon större ökning. Det beror dock inte på att våldet inte ökat utan på att det varit mycket svårare för den som är utsatt att söka hjälp pga av att många isolerats i hemmet då man arbetat hemma mer.

Vad får kvinnorna och barnen hjälp med när de tar kontakt med er?

– Man kommer till oss genom socialtjänsten och oftast har det gått ganska snabbt så många kommer utan att ha fått med sig någon packning hemifrån. Det är alltså väldigt omtumlande att komma till ett skyddat boende, hela livet vänds upp och ned, mycket är kaos och man är i kris, menar AKH och fortsätter:

– Förövaren kan fortsätta leva sitt liv som vanligt, om hen inte häktats vill säga.

Oro och uppoffringar

Enligt AKH tvingas de utsatta uppoffra en mängd olika saker som hindrar dem från att ha ett “vanligt liv” i sitt eget hem, bland annat:

• gå till sitt arbete/skola

• inte vara aktiv på sociala medier

• barnen kan inte gå till sin förskola/skola/fritidsaktivitet

• man kan inte längre röra sig helt obesvärat i samhället

• besöka sin övriga familj och vänner

• sköta sina ärenden på internet pga sekretessmarkeringen

• få tillgång till sina egna kläder, sina saker och barnens leksaker

• använda sin mobil

Det kan dessutom uppkomma oro och många olika frågor kring praktiska saker som måste åtgärdas ganska så omgående. Det kan handla om frågor som:

• Ska jag skilja mig?

• Kommer jag få enskild vårdnad?

• Kommer jag förlora barnen?

• Var ska jag bo?

• Vågar jag polisanmäla?

• Kommer förövaren få fängelse?

• Vad har jag gjort, har jag överdrivit?

• Är hen arg?

• Kommer hen hämnas?

• Vad kommer familjen att säga?

• Måste jag sluta mitt arbete?

• Kan jag fortsätta studera?

• Hur ska jag försörja mig?

Utsatta erbjuds kontaktperson

För att de som får hjälp av AKH ska kunna ta sig an allt som de möter gällande ovanstående utmaningar, erbjuds de en kontaktperson. Denne hjälper till med både det praktiska och med känslomässigt stöd.

– Man får hjälp med att inse vad man varit med om, hur det påverkat en och varför man själv gjort eller inte gjort vissa saker. Lever man i en våldsam relation under en längre tid normaliseras våldet och att få hjälp att reda ut vad som är vad är betydelsefullt för det fortsatta läkandet.

Så kan du vara med och stötta:

  • Bli medlem

Genom att bli medlem stödjer du inte bara Alla Kvinnors hus ekonomiskt. Du bidrar även till att ge skydd och stöd till våldsutsatta kvinnor, män och deras barn, samt hjälper oss att förbättra deras villkor. Medlemskapet kostar 200 kr/år. Läs mer om det här.

  • Anmäl dig som AKH-supporter

Du kan anmäla dig som AKH-supporter och få ett kostnadsfritt kit som innehåller affisch, klistermärken och foldrar med viktig information som riktar sig till våldsutsatta och deras närstående. Läs mer om det här.

  • Ge gåvor

Du kan också ge gåvor som till exempel presentkort på möbler och heminredning, kläder och skor, upplevelser eller på mat. Du kan också ge bort julklappar till en eller flera barn som bor i skyddat boende. Läs mer om det här.

  • Skänk ett ekonomiskt bidrag

Du kan skänka ett ekonomiskt bidrag, bland annat genom deras 90-konto. De har också ett Swish-konto. Du kan också starta en insamling – antingen på egen hand, till exempel via sin arbetsplats. Man kan också starta en insamling på sin Facebook när man fyller år. Läs mer om det här.

  • Följ och dela inlägg

Genom att följa och dela Alla Kvinnors Hus sociala medier kan du bidra till att sprida information om att det finns hjälp att få. Läs mer om det här.

  • Boka föreläsning eller utbildning

Om du arbetar i en skola, inom vården eller en liknande arbetsplats kan man föreslå för sin arbetsgivare att de ska boka en föreläsning eller utbildning från Alla Kvinnors Hus, vilket man även kan göra om man har ett eget företag. Läs mer om det här.