Så mycket tjänar Babblarnas grundare – Anneli Tisell

Dadda, Babba, Diddi, Bibbbi, Bobbo och Doddo – sex färgglada figurer som du säkert känner igen från Youtube och leksaksaffären – eller från ditt eget vardagsrum. Babblarna, som Anneli Tisell och Hatten förlag ligger bakom, har etablerat sig som en av Sveriges mest populära varumärken.

Så mycket tjänar Babblarnas grundare – Anneli Tisell.

Är du eller har varit småbarnsförälder de senaste 15-20 åren har du med största sannolikhet lyssnat på eller sett någon av Babblarnas produktioner – minst tio gånger (eller 100!).

Så startade Babblarna

Sedan “Babblarna” visades för första gången på Bokmässan år 2007 har etableringen i Sverige – och även utomlands – gått som tåget. Men det hela började redan när grundaren, Anneli Tisell, 58, fick sitt första barn, Nils. Han föddes med Downs Syndrom och den nyblivna mamman förstod att hennes son skulle behöva extra stöd. Därför anammade hon Karlstadmodellen, utformad av Iréne Johansson, 65, som skrivit teori- och arbetsböcker där figurerna Babba, Bibbi, Bobbo, Dadda, Diddi och Doddo fanns närvarande – men inte riktigt med samma utseende som det vi ser i leksaksaffärerna och på sociala medier idag. I början av 2000-talet tog Anneli kontakt med Irene Johansson för ett samarbete där Babblarna skulle utvecklas till ett helt koncept.

Därefter startades framgångsresan "Babblarna" där Anneli, Iréne, tillsammans med illustratörerna Ola Schubert, 52, och Hannes Hagstrand, 48, skapade böckerna och de populära musikvideorna. Johan Rask, 47, komponerade och producerade den populära “Första låten”.

Babblarnas vaggvisa – den mest spelade låten på Spotify

När Hatten förlag bestämde sig för att starta en Youtube-kanal ökade medvetandet om Babblarnas existens. Idag är de färgglada figurerna de mest populära bland barn mellan ett till fem år. Förutom i leksaker, kläder, böcker och filmer hittas Babblarna även på Spotify. Där har “Babblarnas vaggvisa” legat i topp som den mest streamade låten i Sverige 2020 och 2021.

Babblarna i tvist om upphovsrätt

2017 uppmärksammades en konflikt mellan Anneli Tisell och illustratören, Ola Schubert. Konflikten handlade om vem som egentligen skapat de populära figurerna. Enligt Schubert är Babblarna som koncept skapat av Tisell, men figurerna skapade av honom – och därför vill han få en del av kakan och få en “standardroyalty”.

Men Hatten förlag håller inte med illustratören. Istället menar de att det är flera personer som jobbat med Babblarna sedan start och att alla fått en bonus, en “symbolisk royalty”, men att det är självklart att upphovsrätten tillhör Hatten förlag och Anneli Tisell.

Två år senare, under hösten 2019, dömde Arbetsdomstolen Ola Schubert att betala över tre miljoner kronor i rättegångskostnader – och Hatten förlag fick därmed all makt över figurerna.

Läs mer: De är rösterna bakom Babblarnas låtar och filmer

Så mycket tjänar Babblarna-grundaren Anneli Tisell

Att Babblarna är en framgångssaga kan inte ha undgått någon, så hur mycket tjänar Anneli Tisell, som startade Babblarna för runt tjugo år sedan?

Enligt uppgifter från Skatteverket hade Tisell en fastställd förvärvsinkomst på 1 268 800 kronor under 2021. Dividerat på årets tolv månader ger det en månadslön på runt 105 700 kronor.

Hatten förlag, där Anneli Tisell är en av fyra styrelsemedlemmar, har det inte heller gått dåligt för. Under 2020 omsatte förlaget 18 346 000 kronor. Året gav bolaget tillgångar på 9 872 000 kronor och en vinst på 837 000 kronor.