Så undviker du olyckor på studsmattan i sommar – expertens bästa tips

Sommarlovet är här och för många barn innebär det mycket tid på studsmattan. Men med studdsmattelek kommer också en stor risk för olyckor. Här listar vi tio tips för ett olycksfritt häng på studsmattan i sommar.

Sommarlovet är här och för många barn innebär det mycket tid på studsmattan. Men med studdsmattelek kommer också en stor risk för olyckor. Här listar vi tio tips för ett olycksfritt häng på studsmattan i sommar.

Att hoppa studsmatta är inte bara roligt, det är också en utmärkt aktivitet att göra för att få in rörelse i vardagen. Men trots de positiva aspekterna med att spendera tid på en studsmatta kan det också finnas nackdelar med studsandet.

Många studsmatteolyckor i Sverige

Enligt ett pressmeddelande från Trygg Hansa har var tredje barn som hoppat studsmatta någon gång råkat ut för en olycka. Dessutom tvingas tusentals barn uppsöka akutsjukvård till följd av olyckor på studsmatta, varje år. För att förebygga att en studsmatteolycka sker finns det flera försiktighetsåtgärder att ta till.

Enkla knep för att förebygga studsmatteolyckor

Alexandra Björnsson, som är barnens försäkringsexpert på Trygg Hansa, menar att de oönskade olyckorna i många fall kan undvikas med några enkla knep.

– Satsa på en studsmatta av kvalitet och var tydlig mot barnen vilka regler som gäller, säger Alexandra Björnsson, barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Läs mer: Det här är viktigt att tänka på när ditt barn badar – expertens bästa tips

TIPS: Så undviker du olyckor på studsmattan

Är dina barn tokiga i studsmattan? Ta del av expertens bästa tips för att motverka olyckor i sommar.

  • Köp studsmatta av bra kvalitet – En stabil studsmatta med ett väl vadderat ramskydd är att föredra. Ramskyddet ska täcka fjädrarna och ramen ordentligt.
  • Använd skyddsnät – Samtliga studsmattor som säljs idag ska enligt krav från EU ha säkerhetsnät. Tänk på att skyddsnätet ska vara stängt när man använder studsmattan. Börjesson jämför att ha nät på studsmattan med att ha cykelhjälm när man cyklar.
    – Utan nät finns det en risk att barnet landar på eller utanför kanten vilket kan orsaka svåra skador, säger hon.
  • Hoppa helst en åt gången – Det är lätt att krocka på studsmattan om det är flera barn som hoppar samtidigt. Det gäller inte minst små barn, uppger Alexandra Björnsson. Anledningen är att de, eftersom de väger mindre och inte har ett lika utvecklat balanssinne jämfört med större barn, löper större risk att skada sig till följd av "trampolineffekten". Björnsson uppmanar även föräldrar och andra vuxna att vara extra försiktiga när de hoppar tillsammans med barn.
  • Ha uppsikt – Det är viktigt att ha koll på sina barn när de hoppar studsmatta. Sätt tydliga regler och se till att de följs. Om något skulle hända är det bra att en vuxen finns nära till hands.
  • Se till att studsmattan står stadigt – Att studsmattan står på en stabil och platt yta är viktigt att tänka på. Studsmattan kan med fördel vara fäst i marken. En gräsmatta som lutar är inte att rekommendera.
  • Hoppa inte när studsmattan är blöt – Om studsmattan är blöt ökar risken för olyckor då mattan kan bli hal om den är blöt.
  • Ställ inte studsmattan nära andra föremål – Föremål som stenar, möbler och liknande bör vara placerade minst två meter från studsmattan. Då minskar risken för att barn skadar sig om de faller av.
  • Hoppa av studsmattan försiktigt – Enligt Alexandra Börjesson är det vanligt att barn skadar sig när de hoppar av studsmattan. Orsaken är det ofta hårda underlaget.
  • Var försiktig med volter och andra tricks – Risken för att landa på huvud och nacke är stor om barnet gör volter eller andra tricks. Uppmana därför barnet att vara extra försiktig.
  • Se till så att ingen är under studsmattan – Det är viktigt att ingen befinner sig under studsmattan, varken när den hoppas på eller när någon hoppar av från mattan.