Satu, 39, är gravid med sitt elfte barn: "Ingen förlossning är den andra lik"

Satu Nordling Gonzalez och hennes man har tio barn – och en till på gång. Familjeliv har intervjuat den blivande elvabarnsmammans om familjens vardag: Hur få de ihop ekonomin? Hur var hennes förlossningar och får de som är föräldrar till tio barn någon egentid?

Satu Nordling Gonzales har tio barn. Nu är hon gravid med sitt elfte.
Satu Nordling Gonzales har tio barn. Nu är hon gravid med sitt elfte.

Satu Nordling Gonzales, 39, och hennes man fick sitt första barn för 14 år sedan. Nu väntar de sitt elfte. I en intervju med Familjeliv berättar Satu att hon alltid drömt om att ha en stor familj, men att vägen dit inte varit helt lätt. Innan hon blev gravid med sitt första barn drabbades hon av både missfall och så kallade “missed abortions”.

– Det har alltid varit min högsta dröm sen jag var liten, att ha en stor familj med många barn. Det var ett tag då jag trodde att jag aldrig skulle få chansen att bli det jag var ämnad för: mamma, säger hon och fortsätter:

– Jag fick flera MF och MA och gick på utredningar och behandling tills jag två och ett halvt år senare fick plusset på stickan som skulle stanna.

Läs mer: Missfall – 12 vanliga frågor och svar

"Ingen förlossning är den andra lik"

Idag har Satu tio förlossningar bakom sig och en elfte sker inom en snar framtid. På frågan om hur hennes förlossningar varit svarar hon:

– Den som säger att förlossningarna går snabbare och smidigare ju fler barn man fött har fel. Visst vet kroppen vad den ska göra men det gör nog lika ont och ingen förlossning är den andra lik. Mina har ändå gått bra. Några snabbare än andra.

Tiobarnsmamman Satu är gravid med sitt elfte barn – så var hennes förlossningar

Är det någon av dina förlossningar som du minns extra starkt?

Satu berättar att hon minns alla sina förlossningar på olika sätt. Hennes förstfödda, Nicole, för att hon just är familjens första barn. Hennes andra förlossning minns hon som chockartad då Vanessa föddes prematurt, alltså redan i vecka 34+3.

Därefter blev Satu gravid med tvillingarna Danilo och Jonathan, som även de kom tidigt – i raketfart redan i vecka 30+3.

Satus femte barn, Olivia, berättar hon kom utan överraskningar. Hennes sjätte förlossning, då sonen Kevin kom till världen, startades med en igångsättning. Det var hennes längsta graviditet, men också bästa förlossning, berättar Satu.

Dottern Celinas förlossning, den sjunde i ledet, tog längst tid då värkarna inte ville sättas igång, trots att vattnet hade gått ett dygn tidigare. Isabelle, familjens åttonde barn, kom precis som dottern Olivia, utan överraskningar. Förlossningen med Melanie däremot, den nionde förlossningen för Satu, beskriver hon som “utan tvekan den värsta” då vattnet inte gick trots att hon hade “enorma krystningsvärkar”. När hennes senaste förlossning startade höll hon sig hemma så pass länge att hon endast hann spendera tio minuter på förlossningen innan sonen Benjamin var ute.

Läs mer: Ann Söderlund opererades för sin förlossningsskada: "Känner mig så jäkla mycket friare"

VAB och egentid med tio, snart elva barn

En fråga som säkert många ställer sig är: Hur får hon och hennes partner ihop livspusslet med tio, snart elva barn? För Satu och hennes familj går vardagslivet som tåget.

– Vi är ett bra team, vi får det att funka. Vi har rutiner och regler så det mesta rullar på av farten.

Det låter som att det kan bli en hel del VAB med tio barn – hur ofta behöver ni vabba?

– “Knack knack ta i trä”, men våra barn är inte sjuka så ofta. Jag är föräldraledig så det är jag som tar hand om sjuklingarna.

"Ingen egentid"

Då Satu är mammaledig och hennes make jobbar råder det brist på egentid för tiobarnsmamman. Hon poängterar dock att egentid inte är något hon saknar. Däremot tar hon tillvara på tiden när barnen sover.

– Jag har ingen egentid förutom när barnen sover, och jag har inte saknat det heller. När barnen sover tar jag ett lång varmt bubbelbad och det är den tiden jag samlar energi, reflekterar över dagen och bara njuter av lugnet, säger hon och tillägger att hon och hennes man har gemensam egentid på kvällarna, när barnen har gått och lagt sig:

– Vi tillsammans har egentid när barnen är i sängs. Tar fram något gott att äta, spelar spel, pratar eller kollar på film eller serier.

Läs mer: Jessica Lagergren: "Familjerådgivning gav mig och barnens pappa några extra år tillsammans"

Barnen har alltid någon att vara med – och att retas med

Det måste vara superhärligt för barnen att ha så många att leka med – hur tänker de kring att ha så många syskon?

– De har ju alltid varandra. Alltid någon att vara med, men även alltid någon att retas med, säger hon skämtsamt.

Hur balanserar man ekonomi och snart elva barn?

– Man får storhandla och planera sina inköp.

Och morgonrutinerna med tio barn, de rullar på eftersom barnen hjälper till att plocka fram och undan vid frukosten. Som vilken familj som helst, men med några fler, menar den blivande elvabarnsmamman Satu.

Du hittar Satu Nordling Gonzales på Instagram här, och hennes blogg hittar du här!