Stefan Löfven om familjelivet: "Ibland kan man sakna att någon säger pappa"

Stefan Löfven och Ulla Löfven har varit gifta sedan 2003. När de träffades hade Ulla två barn. När f.d. statsministern gästade "Renées brygga" öppnade han upp om varför han själv aldrig fick några egna barn. – Det är inget djupt sår eller ärr, säger han i programmet.

Ulla och Stefan Löfven har varit gifta sedan 2003.

När Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven, 64, gästade “Renées brygga” beskriver han hur det var när han först träffade sin fru, Ulla Löfven, 70. Han berättar om bonusbarnen, och varför han själv aldrig fick några biologiska barn.

Tackade nej till att bli partiledare

När Stefan Löfven fick frågan om att bli partiledare och om han ville kandidera till statsminister var svaret först “nej". Han berättar att han förstod att det skulle bli ett annat liv, ett liv där han skulle behöva vara påpassad hela tiden. Men han diskuterade ändå saken med sin fru, Ulla, och de kom överens om att han skulle tacka nej.

"Operation Övertalning"

Men vi alla vet ju hur det slutade – det blev ju inte som han och Ulla först hade kommit överens om. “Operation Övertalning”, som han själv benämner situationen i programmet, påbörjades av S-politikerna Sven-Erik Österberg och Heléne Fritzon och det hela slutade med att Stefan Löfven var Sveriges statsminister mellan 2014 och 2021.

Vidare i programmet berättar han om vad han ska göra efter att hans uppdrag som statsminister är över. Han tänker bland annat ägna mer tid åt sin fru och förverkliga hennes drömresemål.

"Känns inte bra att vara den som är orsak till att en familj spricker"

När programledaren Renée Nyberg nämner att Ulla var gift och hade barn när paret träffades, medger Stefan Löfven att det hela var komplicerat till en början. Han berättar att de startade som vänner, men att deras relation sedan utvecklades till något mer:

– Jag tyckte jättemycket om att prata med henne, bara som en kompis. Så när förälskelsen kom så var det lite… “Nej vi ger oss inte in i det här”, säger Stefan Löfven och tillägger:

– Jag kände själv att det känns inte bra att vara den som är orsak till att en familj spricker.

"Ibland kan man sakna att någon säger pappa"

Stefan Löfven nämner också att situationen var tuff för Ullas barn, de som senare skulle bli hans bonusbarn och enda barn.

Han berättar att det inte var något medvetet val att han inte fick några biologiska barn, men att det bara inte blev av.

– Jag har sagt några gånger att ibland kan man sakna att någon säger “pappa”. Men det är inget djupt sår eller ärr. Men så blev det.