Till hösten börjar 4-årige Tord i skolan – långt före sina jämnåriga

När Alexandras son Tord började förskolan märkte hon att något inte stod rätt till. Han var arg, fick gråtattacker och utbrott – han kändes inte alls tillfreds. Sen kom vändningen och hon förstod att Tord besitter en särskild begåvning, som också för med sig vissa svårigheter. Nu delar Alexandra med sig av sin berättelse.

Första gången Alexandra hörde begreppet 2E var på Familjeliv. I desperation skrev hon ett inlägg och hoppades att någon skulle känna igen hennes barns agerande och kunde ge tips om hjälp.

Hon fick ett svar. Det var från en annan mamma som visste precis vad problemet var.

– Hon hade ett barn som var särbegåvat, och kände igen det jag beskrev. Hon tipsade mig att läsa på om 2E och SB. Det var verkligen en livboj! Vi har fortfarande kontakt idag, berättar Alexandra, mamma till Tord, 4.

Fakta: 2E

2E är en förkortning för det som på engelska kallas "Twice Exceptional". Man kan beskriva det som en begåvning som också kommer med en problematik. Det kan till exempel handla om autism, ADHD eller dyslexi. Ett barn som har 2E är alltså särskilt begåvat, men har svårigheter med annat.

Förändrades när han började förskolan

Tords problematik började i samband med förskolan. Han var redan långt före sina jämnåriga: Han kunde alfabetet, olika skrivtecken, färger, siffror och lite matematik.

– Han var vårt första barn så vi tänkte inte så mycket på det. Allt han gjorde var ju normalt för oss, men han förändrades när han började förskolan. Från att ha varit glad och lättsam så blev han aggressiv och ledsen. När vi hämtade honom efter förskolan gömde han sig under en filt i bilen, säger hon och fortätter:

– Han mådde lite bättre på helgerna, men när vardagarna kom blev han som förbytt. Han fick gråtattacker och utbrott. Vi kunde inte längre ha saker liggande framme, han tog fjärrkontroller och tangentbord och slog i bitar.

Förskolan misstänkte autism

Fakta: SB

SB är en förkortning för särskild begåvning och innebär att en person besitter en begåvning som särskiljer sig från sina jämnåriga.

Förskolepedagogerna lyfte frågan om autism, sade att han var utanför gruppen, inte hade ögonkontakt och var ”svår” då han inte verkade lyssna på instruktioner.

– Vi ifrågasatte det, eftersom det de beskrev inte alls stämde med vår upplevelse.

Läs även: Jacob, 7, är särbegåvad – skapar egna sudokun

Svårigheter att kommunicera

I hemmamiljön hade han inga problem med ögonkontakt och var alltid social och kontaktsökande. Däremot upplevde föräldrarna att han hade problem med att kommunicera. Han svarade inte på frågor som "vad har ni gjort idag?" och "vem har du lekt med?". Han ville heller aldrig prata om förskoledagarna, men pratade gärna om sina egna intressen.

Efter att vi fick höra om 2E och SB började vi förstå hans problematik bättre. Förskoledagarna tömde honom på energi. Han var trött och frustrerad, arg när han kom hem. Han stod utanför gruppen eftersom de andra barnen inte förstod honom. Det var som om han talade ett annat språk för dem. Inte ens pedagogerna förstod honom eftersom ingen delade hans intressen.

Vändningen

En vändning kom när en pedagog gick på föräldraledighet och en nyexaminerad pedagog kom i hennes ställe. Hon var inte lika ”trött” på sitt yrke och började istället engagera sig, speciellt i Tord. När de andra barnen lärde sig bokstäver så satt hon och lärde Tord det grekiska alfabetet. När de andra lärde sig siffror sitter Tord och den nya pedagogen med en mattebok som vi tagit dit.

– Det har hjälpt enormt och har gjort tiden på förskolan mer hanterbar. Det märks också att han är gladare och inte lika frustrerad när vi hämtar honom, säger Alexandra och tillägger:

– Det känns bara så synd att det tog så lång tid, så mycket tid som Tord har mått dåligt och vi inte kunnat hjälpa honom.

Börjar skolan i höst – bara fyra år gammal

Till hösten väntar nya äventyr för Tord. Han ska nämligen börja skolan, något hela familjen ser fram emot:

– Nu räknar vi ned till sommarlovet och en härlig sommar. Till hösten börjar Tord i skolan, endast fyra år gammal.

Namnen i den här berättelsen är fingerade.

Har du också en berättelse du vill dela med dig av? Se här!