Bisolvon, zink, rosenrot – kan kosttillskott boosta fertiliteten?

Barnmorskan Aleksanda Nived svarar på en läsarfråga om kosttillskott kan påverka chanserna att bli gravid.

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Läsarfråga: "Jag har läst att kosttillskott ökar chanserna att bli gravid"

Hej,

Jag har ätit p-piller i elva år och slutade för snart 6 månader sedan för att försöka bli gravida. Hittills har vi försökt koppla bort och inte lägga alltför mycket vikt vid om mensen kommer eller inte. Nu har mens kommit tillbaka och är ganska regelbunden. Men hittills inget plus.

Nu har jag börjat googla lite för att se om vi på något sätt kan öka chanserna att bli gravida. Jag hittar en massa forum där man skriver om olika rekommendationer de fått från barnmorskan och från vänner. Bland annat diskuteras Bisolvon och om den slemlösande effekten kan hjälpa den som vill bli gravid eller inte. Många säger sig vara säkra på att de blivit hjälpta.

Andra läkemedel och kosttillskott som nämns är Zink, Magnesium, Rosenrot, Munkpeppar och Folsyra samt olika vitamintillskott. Vad säger du om det? Ska man expeSrimentera med olika kosttillskott? Kan det göra skada att prova? Finns det vissa som inte bör kombineras och så vidare?

Tack på förhand!

Barnmorskan svarar:

Hej!

Jag anser att man inte ska experimentera med olika hälsokostpreparat där det saknas vetenskapliga studier då de i själva verket kan stjälpa istället för att hjälpa. Jag tycker att du i enlighet med Livsmedelsverket ska äta folsyra men inte ta något annat.

Många tror att bara för att det är naturligt är det bra, men vi ska inte glömma att mycket i naturen är rent skadligt och kan vara dödligt. Gå efter bevisad vetenskap och inte råd från människor som tror sig kunna. Ni har bara försökt i sex månader, det är helt normalt att det tar ett år. Försök att ta det med ro. Lycka till!

Hälsningar Aleksandra Nived, barnmorska.