Guide: Så funkar IVF-behandlingar

Foto/illustration: Pexels / Nadezhda Moryak
Foto/illustration: Pexels / Nadezhda Moryak

När man började göra provrörsbefruktningar väckte metoden kritik. Bland annat fanns en rädsla för att barnen skulle födas med skador. Men långtidsstudier av IVF-barn visar att de är precis lika friska som andra barn. I dag genomförs cirka 13 000 IVF-behandlingar om året i Sverige.

Här är allt du vill veta om IVF

Hit vänder man sig

När man utan resultat försökt få barn i ett år, kan man få hjälp av vården. Kontakta en gynekologisk mottagning, en kvinnoklinik eller en infertilitetsklinik. Det går också bra att vända sig till närmaste vårdcentral för att bli remitterad till en lämplig mottagning. Om kvinnan har fyllt 38 år ska man inte vänta ett år – sök hjälp direkt.

Privat eller landstingsfinansierat?

Antalet försök som bekostas av vården är olika beroende på landsting, det vanliga är två till tre försök. Väntetiderna varierar kraftigt beroende på var i landet man bor. I landsting där IVF-behandlingar ingår i vårdgarantin är väntetiden tre månader, medan man i Stockholm kan få vänta uppemot två år eftersom efterfrågan är så pass stor.

Privata kliniker har sällan några väntetider. En provrörsbefruktning brukar då kosta omkring 30 000 kronor. Går man till en offentlig vårdgivare gäller högkostnadsskyddet. Det innebär att man under en tolvmånadersperiod högst betalar 1100 kronor i patientavgifter.

Åldersgräns

Inom de flesta landsting får kvinnan inte vara äldre än 38 när en IVF-behandling påbörjas. På de privata klinikerna ligger åldersgränsen istället runt 42 år. Mannen bör inte vara äldre än 55.

Alltid en utredning

Oavsett om man vänder sig till en privat eller offentlig klinik görs alltid en grundlig barnlöshetsutredning som tar mellan två och tre månader. Mannen får lämna ett spermaprov så att läkaren kan bedöma spermiernas kvalitet genom att undersöka hur många de är och hur snabbt de simmar. Undersökningen av kvinnan är mer omfattande. Syftet är att få reda på om äggstockarna, ägglossningen, äggledarna och livmodern fungerar som de ska. Testerna görs vid flera tillfällen och innefattar ultraljud, blodprov och ibland röntgen eller titthålsundersökning.

När utredningen är klar diskuterar man vilken behandling som passar bäst. Alternativa behandlingar till provrörsbefruktning är stimulerad ägglossning eller insemination med spermier från partnern eller en donator.

Så går IVF-behandlingen till

Om utredningen kommer fram till att provrörsbefruktning är mest lämpligt, brukar man inleda med ett besök där en läkare berättar närmare om processen. Efter det första besöket tar det ofta ett par, tre månader innan behandlingen kan börja. Det är viktigt att den startar vid rätt tidpunkt i menscykeln.

1. Nedreglering

Inför en provrörsbefruktning reglerar man ner vissa av kvinnans hormoner. Oftast får man läkemedel i form av en nässpray som gör att östrogennivåerna sjunker. Det kan leda till att man får klimakterieliknande symptom som huvudvärk, svettningar och humörsvängningar. Symptomen är ofarliga, men kan kännas obehagliga. Sprayen tar man i minst två veckor.

2. Hormonstimulering

När nedregleringen är klar, påbörjas hormonstimuleringen som ska leda till att äggblåsor i äggstockarna utvecklas. Det sker genom att man tar en spruta om dagen i cirka två veckor. När äggblåsorna växer kan man känna sig svullen på samma sätt som inför en ägglossning.

3. Ägguttag

Inför besöket när äggen ska tas ut, tar man en injektion som gör att äggen mognar. En läkare plockar ut äggen med hjälp av ultraljud och en nål. För att det inte ska göra ont får man smärtstillande och lokalbedövning i slidan. När äggen är hämtade förs de till ett laboratorium. Mannen lämnar ett spermaprov samma dag som ägguttaget.

4. Befruktning

Äggen och spermierna placeras i en odlingsskål med näringslösning som förvaras i laboratoriet. Spermierna får själva befrukta äggen. Om spermierna brister i kvalitet kan en spermie injiceras i ett av äggen.

5. Återförande av embryo

Det befruktade ägget, embryot, sätts in i livmodern efter ett par dagar. Återinförningen går på några minuter och brukar inte vara smärtsamt. Om flera ägg har befruktats kan man frysa dem för att använda senare om försöket skulle misslyckas.

6. Gravidtest efter 2 veckor

Ett par veckor efter att embryot satts in i livmodern kan man göra ett graviditetstest. Det kan kännas tungt om behandlingen inte har lyckats, då kan man få hjälp att komma i kontakt med en kurator eller psykolog.

Så stor är chansen att bli gravid

Det är närmare 30 procents chans att bli gravid efter en provrörsbefruktning. Gör man tre behandlingar är chansen ungefär 65 procent. Men hur stor sannolikheten är varierar från person till person, bland annat beroende på kvinnans ålder.

Artikeln är faktagranskad av Anastasia Nyman, forskare i medicinsk epidemiologi vid Karolinska Institutet.