Var fjärde mamma har blivit diskriminerad


Den vanligaste formen av diskriminering är utebliven löneutveckling. Fyra av tio säger att de har nekats löneökning, samtidigt som deras kollegor utan barn har fått ökad lön. Den näst vanligaste formen av diskriminering är att bli nekad anställning på grund av att man har barn, vilket tre av tio mammor varit med om.

Tre av tio mammor har också fått sin arbetsförmåga ifrågasatt av chefen eller kollegor på grund av att de har barn. Trots detta säger sig enbart två av tio mammor ha känt oro för att berätta för sin chef eller kollegor att de var gravida. För de flesta mammor (69 procent) var inte arbetssituationen heller en faktor som påverkade när hon skulle försöka bli gravid. För två av tio mammor var dock arbetssituationen en faktor som hade inverkan på detta beslut.
- Min arbetssituation har till viss del förändrats sen jag fick barn. Jag tänker mer på att mitt jobb måste passa ihop med mitt familjeliv. Jag jobbar oregelbundna tider vilket passar oss bra. Min man får också anpassa sitt arbete efter sitt familjeliv. Sedan vi fick barn har vi börjat anpassa oss mer för att det ska funka för barnen. Till exempel har vi flyttat för att minska pendlingstiden till och från jobbet, säger Helena Mickelsson Heinås 31, tvåbarnsmamma från Sollentuna.

Skillnad i attityden mot pappor och mammor Sveriges mammor upplever att det är stor skillnad i attityden på arbetsplatsen mot nyblivna mammor och nyblivna pappor. Varannan mamma, 45 procent, anser att attityden från chefer och kollegor är bättre mot nyblivna pappor. Knappt en tiondel (7 procent) tycker att attityden är bättre mot nyblivna mammor.
- Sedan jag blivit mamma är det framförallt min lön som har påverkats. Det är väldigt lätt att bli överkörd när man ibland tvingas vara borta från arbetsplatsen på grund av vård av sjukt barn eller föräldraledighet. Jag har alltid haft dåligt samvete när jag ska vara föräldraledig eftersom jag känner att jag överger mina kollegor, säger Villemo Linngård Oksanen 34, trebarnsmamma från Älvkarleby.

Det finns markanta skillnader mellan hur mycket mammor som arbetar inom olika branscher upplever att de har blivit diskriminerade. Bland de mammor som arbetar inom reklam/PR/marknadsföring är andelen högst, där har 31 procent upplevt diskriminering. Minst diskriminerade blir mammor som arbetar inom skola och förskola, som trots att det är den lägsta siffran ändå är 18 procent. Det skiljer sig också mellan yrkesgrupperna gällande vilken form av diskriminering mammorna säger att de utsatts för. Inom skola och förskolan samt hotell och restaurang har nio procent av mammorna missat chans till befordran på grund av att de har barn. Motsvarande andel för mammor som arbetar inom
reklam/PR/marknadsföring är 30 procent.

Ladda hem

Läs hela rapporten (PDF)

En avstannad löneutveckling drabbar främst kvinnor inom ekonomi och finansiering (56 procent), journalistik (53 procent), skola och förskola (50 procent) samt vård och omsorg (44 procent).


Sverige-mamman 2011 Läs hela rapporten (PDF)

/
stats