"Good enough" duger under jul

     Många minns nog december som en enda evighetslång väntan som barn. Som vuxen däremot, hinner man knappt blinka förrän almanackan har rusat fram till den 24:e. Och under den blinkningen ska man hinna storstäda och pynta hemmet, fixa Luciakläder, köpa gran och julklappar, skicka julhälsningar, baka pepparkakor och lussebullar, bjuda in till glöggparty, gå på firmafester och laga rätterna som ska digna på julbordet. Inte underligt att många känner sig halvt utbrända när julledigheten väl infinner sig.

Förväntningar stressar
     Elizabeth Gummesson, coach och föreläsare som har skrivir boken Good enough för föräldrar, menar att det främst är alla förväntningar som stressar ihjäl oss inför julen.
– Vi ser ofta julen i bilder, hur vi sitter runt bordet och allt är sådär juligt och fint. Vi är så inriktade på att skapa och upprätthålla de där bilderna att vi glömmer bort att njuta och trivas. Fixandet blir det primära med julen.

Släpp kontrollen
     I många familjer skulle nog mammorna säga att de står för det mesta av julförberedelserna. Undersökningar från SCB visar också att kvinnor lägger nära dubbelt så mycket tid på matlagning och städning som männen. Men kanske är ändå projektledarrollen den största stressfaktorn.
– Sätt er ner och planera hela familjen istället så att alla får en relation till vad som ska göras. Släpp kontrollen och låt alla göra det som ni gemensamt delat upp. Det är inte meningen att en ska ta ansvar för att allt blir gjort, säger Elizabeth Gummesson.

     På Familjeliv.se berättar en mamma hur evinnerligt trött hon är på det hysteriska julpyntandet och att hon gärna hade skippat både julklappar och storstädning om det inte hade varit för barnen.

Bästa julknepen

Planeringen Ta en familjefika och lista det som ska göras. Då blir alla delaktiga i uppgifterna. Det som ändå inte blir gjort – låt det vara.

Pyntet Skippa det som är överkurs för er, om det så är julgardiner eller apelsiner med nejlikor. Sätt fram lådan med pynt och låt barnen dekorera hemmet. Tänk på att storstädning inte är ett måste – ljusskenet och mörkret förlåter allt.

Julklapparna Bestäm hur många julklappar var och en ska få. Barnen kommer att bli lika glada för tre saker de verkligen önskar sig som för ett berg av prylar som stresshandlats den 23:e.

Maten Välj ut rätterna som alla älskar och hoppa över dem som få äter av. Brukar ni stå med matlagningen till två på natten dan före dan? Köp in det som är mest tidskrävande.

Umgänget Köp gran medan mormor och morfar hämtar barnen på dagis. Klä den tillsammans och värm på lite glögg – mysigt och opretentiöst. Åker ni runt från kalas till kalas under mellandagarna? Samla släkten till ett knytkalas istället.

Kan inte få allt i leksakskatalogen
     Elizabeth Gummesson tror emellertid att det är få barn som har så höga krav på julen som föräldrarna antar. Barnen förstår att de inte kan få allt i leksakskatalogen om föräldrarna förklarar. Och vem har egentligen hört talas om ett barn som bryr sig om ifall bokhyllan är dammtorkad eller om det är tjugo rätter på julbuffén?
– Ambitionen är nog att vi gör allt för barnens skull, men det handlar mer om att visa upp vad man hunnit med för släktingarna man träffar. Sedan betyder också de som inte är närvarande mycket – få vill ju komma tillbaka till jobbet och berätta för kollegorna att man firat en ”lightversion” av julen.

Känn efter
     Så hur bär man sig åt för att fira en lagom jul som ändå blir härligt julig? Svaret finns inom var och en av oss, så det gäller att känna efter hur man verkligen vill ha det. Allt för många har inte själva valt sättet de firar jul på, menar Elizabeth Gummesson.
– Många har en önskan om att bli fri från kraven och traditionerna. Men det är svårare att berätta att det kommer att bli en annorlunda jul än att göra allt som vanligt. Därför måste vi öva oss på att berätta för våra närmaste hur vi egentligen skulle vilja ha det.

     En annan medlem på Familjeliv tycker att det blir så mycket släktbesök att hon och familjen måste passa på att göra allt mysigt tillsammans innan julen. Under mellandagarna finns det ingen tid till det.

Bjud hem släkten
     Just kalasen med släkten kan vara de svåraste traditionerna att rucka på. Att plötsligt tacka nej till farmors annandagsbjudning som varit en ritual i decennier brukar inte vara så uppskattat. Då är ett det enklare att bjuda hem alla till sig själv istället – givetvis under temat knytis. Ett annat sätt att koncentrera släktträffarna kan vara att göra en social grej av det som ändå ska göras.
– Köpa gran och griljera skinka kan man göra något trevligt av tillsammans. Passa på att umgås över det som ändå alla gör, säger Elizabeth Gummesson.

Räcker med fem rätter

     Så tänk igenom julens fyra stora delar: julklapparna, pyntet, maten och umgänget. Fundera på vad just du och din familj skulle kunna tänka er att skala ner på för att njuta lite mer av ledigheten och tiden tillsammans.
– Välj ut det på julbordet som ni verkligen tycker om. Det kanske kan räcka med fem rätter? Ett sätt att köpa sig tid kan vara att köpa maten färdiglagad eller kanske dela på kostnaden för catering. Det blir lite dyrare, men då kan man minska på julklappsbudgeten istället, säger Elizabeth Gummesson.

Mys med pyjamas och raggsockor
     För perfektionisten kan det vara svårt att minska på kraven. Att ignorera dammråttorna i hörnen kräver övning om man är van att ha det tipp topp. Däremot är det desto lättare att lära sig uppskatta ett minskat stresspåslag.
– Som mamma måste man också få mysa med pyjamas och raggsockor i soffan framför en film. Sänk ambitionsnivån i er inställningen till julen, säger Elizabeth Gummesson.

stats