Foralder

Gör inte detta med barnvagnen!

Många vet inte att små barn blir utsatta för hälsorisker i barnvagnen - även om det är väldigt enkelt att undvika det.

FÖRÄLDRATABBAR: Undvik dessa tabbar för att säkra ditt barn bäst möjligt i barnvagnen! Foto: NTB Scanpix

För de flesta småbarnsföräldrar är barnvagnen mer eller mindre oumbärlig.

Vagnen fungerar ofta inte bara som transportmedel, utan används ofta som en extra sovplats utomhus - både hemma och i förskolan.

Det finns emellertid en del saker vi föräldrar gör som inte har någon avsikt eller som vi är ovetande om kan vara skadligt för barnen.

Här är fyra typiska tabbar föräldrar bör undvika med barnvagnen!

Hänger filt för öppningen

En del föräldrar hänger filt framför öppningen på barnvagnen för att babyn ska få det mörkare eller för att skydda barnet mot väder och vind. Detta kan emellertid vara direkt farligt för barnet.

– Sjuksköterska avråder föräldrar från att göra detta, med tanke på ökad risk för spädbarnsdöd som följd av CO? ansamling och eventuell upphettning inne i vagnen, har sjuksköterska och författare Nina Misvær tidigare sagt till Mammasidan.se.

En del tror att det är okej att hänga virkade filtar framför öppningen, eftersom dessa har små hål som släpper igenom luften. Men detta är långt ifrån tillräckligt.

– En virkad filt är gjord för att hålla barnet varmt, därför fungerar inte dessa hål som lufthål, utan snarare som luft-fickor som håller temperaturen, förklarar Misvær och rekommenderar insektsnät som det enda alternativet man kan ha helt över vagnöppningen utan att det är farligt.

Även om man de senaste åren haft stort fokus på detta, observeras det hela tiden föräldrar som är ovetande om vilken fara filt över vagnen kan vara.

Köper antibakteriella madrasser

Flera barnbutiker säljer såkallade antibakteriella madrasser till barnvagnar och barnsängar. Madrasserna ska bland annat förhindra att dammkvalster och bakterier från att föröka sig.

Chefingenjör Trine Torgersen från norska Miljödirektoratet anser att det är helt onödigt att föräldrar betalar dyra pengar för sådana madrasser.

– Studier visar att det inte har speciellt stor effekt att använda antibakteriella medel på sådana saker. Det fungerar lika bra att bara tvätta madrassen med vanligt tvättmedel, säger hon.

Hon säger också att föräldrar bör vara uppmärksamma på att dessa madrasser kan innehålla ämnen som kan irritera barnens hud eller ge andra hälsoeffekter på sikt.

Överdrivet användande av antibakteriella ämnen anser man också är en av orsakerna till att vi får resistenta bakterier.

– Vi tycker därför att det är onödigt att använda sådana madrasser både av hänsyn till miljön och barnets hälsa, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Därför ska inte babyn ha kudde http://mammasidan.se/baby/daerfoer-ska-inte-babyn-ha-kudde

Använder barnvagnar som är angripna av mögel

Om barnvagnen inte får torka ordentligt mellan användande, kan det vara smart att ta en extra titt.

Lägger du ditt barn i en barnvagn som är angripen av mögelsvamp, kan det nämligen ge barnet ökad risk för utveckling eller förvärring av en rad allergier och luftvägsproblem, som astma, bronkit, allergisk rinitt och exem.

Tar inte säkerheten på allvar

Har du kontrollerat att barnvagnen har väl fungerande bromsar? Att lägga sitt barn att sova ute är väl och bra, men man behöver vara ett hundra procent säker på att vagnen inte kan rulla iväg.

Låter du barnet sova ute, är det även smart att använda sele. Du vet aldrig när barnet kan rulla runt eller resa sig upp i vagnen!

Att hålla koll på vagnen och kolla den ofta är viktigt. För några år sedan kunde Aftonbladet rapportera om att ett spädbarn dog av att en katt la sig att sova på barnets ansikte.

– Se också till att du inte hänger för mycket på handtaget, så att den vippar bakåt, tipsar sjuksköterska Nina Misvær.