15 vanligaste tecknen på att du kan vara gravid

Foto: Unsplash

Så fort befruktningen är igång börjar kroppen anpassa sig efter graviditeten.

Läs också: Barnspsykologen: Så förbereder du ditt barn på att få syskon

Vanliga graviditetstecken – känner du igen dig i de här?

1. Ömma bröst
Kändes det som mild tortyr att knäppa på BH:n imorse? Inbillar du dig eller har brösten blivit lite större? En stickande känsla, ömma och tunga bröst, mörkare vårtgårdar och tydligare ådror på brösten kan vara ett första tecken på attv du är gravid. Använd din allra mest bekväma BH, även på natten, för att undvika extra obehag.

2. Trötthet
Du somnar framför tv:n och att läsa ens en sida i boken på kvällen är uteslutet. Om du plötsligt känner dig trött och utmattad, kan det vara ett tecken på stigande hormoner i kroppen. För många kvinnor fortsätter tröttheten genom den första trimestern, för att avta i den andra.

3. Illamående
Graviditetsillamående inträffar tyvärr inte bara på morgonen, utan när som helst på dagen: morgon, middag eller kväll. De flesta gravida kvinnor börjar må illa i vecka 6, men det ebbar i vanliga fall ut under andra trimestern. En av orsakerna till att vissa mår så illa är att halten av graviditetshormoner är hög. Det kan vara bra att äta mat som lugnar magen och gärna knapra på något innan man stiger upp ur sängen.

4. Kissnödig
Behöver du plötsligt gå på toa stup i kvarten, även på natten? Det kan bero på att under graviditeten producerar kroppen mer urin. Den växande livmodern kan också trycka mot urinblåsan.

5. Huvudvärk
Dunkar det i huvudet? Förändringar i hormonerna kan leda till huvudvärk. Om du misstänker att du är gravid så ska du undvika läkemedel med acetylsalicylsyra (som Magnecyl) och ibuprofen. Välj hellre huvudvärkstabletter med paracetamol, men ta dem inte för ofta.

6. Flytningar
En vanlig effekt. När hormonet östrogen stiger i kroppen så kan man få mycket flytningar.

7. Magont
Är det mensvärk eller tecken på en graviditet? Det vara svårt att avgöra. I början av graviditeten växer livmodern hastigt och det kan ge dova, malande smärtor som liknar mensvärk. Ofta gör det ont precis ovanför blygdbenet, i korsryggen eller en kombination. Så länge man inte får några blödningar är smärtorna oftast ofarliga, men i värsta fall kan det vara en utomkvedshavandeskap eller urinvägsinfektion, så kontakta alltid vården om du är orolig.

8. Matbegär
Om du plötsligt känner ett överväldigande sug efter, säg citron eller saltlakrits, då kan det vara ett tecken på att du är gravid. Eller så är det din hjärna som spelar dig ett spratt.

9. Förstoppning och uppsvälldhet
Förra veckan fick du på dig dina stuprörsjeans utan problem, men nu känns magen svullen. Under graviditeten producerar kroppen extra progesteron, vilket påverkar matsmältningssystemet och kan göra att du känner dig svullen eller trög i magen. Men nästan lika vanligt är att man tvärtom blir lös i magen.

10. Humörsvängningar
Känner du dig som Dr Jekyl och Mr Hyde? När kroppen anpassar sig till alla nya hormoner kan humöret svänga upp och ner. Men lugn, det går över.

11. Förändrad smakupplevelse
Smakar allt plötsligt papper eller får du en metallisk smak i munnen? Eller ersätts dina tre koppar kaffe om dagen plötsligt med en avsmak för kaffedropparna? Förändrade smakupplevelser dyker ofta upp tidigt i graviditeten.

12. Känslig näsa
Stinker sophinken värre än vanligt? Står du inte ut med lukten av avgaser? Om du får ett känsligare luktsinne eller plötsligt inte tål vissa lukter kan det vara ett tecken på att något växer i magen.

13. Yrsel eller svimning
Det är inte bara på film som kvinnor svimmar när de är gravida. Lågt blodsocker eller lågt blodtryck kan göra dig yr. Se till att äta och dricka regelbundet.

14. Nidblödning
Typiskt, nu kom mensen! Eller? Om du bara får en liten blödning och den kanske är några dagar tidig, kan det vara en nidblödning. Vissa kvinnor får en liten blödning som utlöses av att ägget fäster vid livmoderväggen.

15. Försenad mens
Många tidiga tecken på graviditet är också symptom på PMS. Men den mest talande ledtråden för att du faktiskt är gravid är utebliven mens. Om du brukar ha regelbunden mens, så är det dags att köpa ett graviditetstest nu. Det är det enda säkra sättet att verkligen få reda på om det växer en liten bebis där inne!

Källa: mammasidan.se