Hur stor blir din mage?

Fina att se på oavsett form och storlek!
Fina att se på oavsett form och storlek!

Hur stor den gravida magen blir varierar mycket från kvinna till kvinna. Detsamma gäller magformen och hur snabbt du får tillbaka din figur efter födseln. Men man vet att din längd, kroppsform och barnets vikt kan påverka. Se bilder av olika gravida magar!

När kommer magen?

Före vecka 12 är det i princip omöjligt att se att livmodern, eller känna att livmodern är större, än vanligt genom att ta på magen, berättar barnmorskan Mille Milling. Men det sker i alla fall något som gör att magen kan verka större dessa första veckor, berättar hon. - Livmodern börjar ju att växa och den kräver att tarmarna flyttar något på sig. Många blir lite uppblåsta i denna period, säger Mille.

Först vid 12 veckor har livmodern växt upp till höftbenet. Höftbenet är benet framför bäckenet (symfysen). De följande veckorna kan man tydligt märka att den växande livmodern ökar midjemåttet, och många börjar använda mammakläder i den här perioden, förklarar barnmorskan.

En uppsättning magar fotograferade i graviditetsvecka 14. Magform och synlighet varierar mycket redan nu!

Putmagen

En putmage bärs oftast av en kvinna som är relativt smal och som är lite längre än genomsnittet. Livmodern ska växa upp till revbenen. Har du en kort överkropp måste livmodern också växa relativt långt ut eftersom det är begränsad plats på höjden, förklarar barnmorskan Mille.

Läs: Se gravida magar i alla graviditetsveckor

Den andra faktorn som avgör hur stor och synlig magen blir är babyns storlek. En liten baby ger naturligt nog en mindre magen än en stor baby.

Mycket fostervatten kan också ge en väl synlig mage. Om läkare eller barnmorska misstänker att du har mer fostervatten än normalt hänvisas du till ultraljudsundersökning.

Liten eller väl dold mage

En kvinna som är längre än genomsnittet har mer plats för att livmodern ska kunna växa på höjden. Man kan säga att långa kvinnor generellt bär barnet "längre in i kroppen", och att magen därför kan vara mindre synlig. Någon får kanske inte framträdande mage förren närmare vecka 30.

Om du är överviktig kommer det extra magfettet också att bidra till att den gravida magen blir mindre synlig, och det tar längre tid innan man ser att du är gravid. Barnmorskan Mille säger att kvinnor med några extra kilo ofta kan uppleva att de inte går upp så många kilo under graviditeten, och att det sker en omfördelning av kroppsfettet efter några månader som gravid. - Det är normalt att öka fettmängden på lår och rumpa fram till vecka 20. Efter 20 veckor så kommer magen och då känns kroppen mer i balans, säger hon.

En liten höggravid mage kan också indikera att babyn är liten. På graviditetskontrollerna kan barnmorskan och läkaren mäta längden på din livmoder. Om måttet är utanför normalområdet kan du bli skickad till fler undersökningar.

Magen sjunker

Hos förstagångsföderskor är det vanligt att fostret lägger sig med huvudet ordentligt ned i bäckenet runt vecka 36. Vi säger då att fostret har fäst huvudet. Många märker då att magen sjunker lite. Vikten av babyn kommer att placeras längst ned. Hos flergångsföderskor är det mindre vanligt att fostret fäster sig före födseln.

Vackra magar oavsett form och storlek!

Mammasidan anser att gravida magar är fina att se på oavsett form och storlek! Magen representerar en av naturens mest komplicerade fysiologiska processer, där två ska bli till tre. Var stolt över din mage och visa upp den! Du ska ju bli mamma!