Gravid

Nyfödd baby

Baby 0-1 månad. Foto: Shutterstock.com ©

Alla nyfödda barn har ett speciellt utseende. Huden är rynkig, röd och blå och huvudet kan ha en lite märklig form. Ögonen kan vara svullna. Många barn får också ofarliga utslag i ansiktet de första veckorna. En del föräldrar blir lite överraskade av detta. Den nyfödda liknar inte riktigt babyn i blöjreklamen. Men barnen i blöjreklamen är också ofta lite äldre. Även om barnet inte är så vackert vid första anblicken har beteendeforskare kommit fram till att den nyfödda har en stor dragningskraft på föräldrarna.

Kärleken spirar

Överväldigande moderskänslor med en gång eller låter de stora känslorna vänta på sig? Bådadera är lika vanliga. En jobbig graviditet eller förlossning kan fördröja moderskänslorna. Som nybliven mamma eller pappa kommer du också att uppleva ett virrvarr av känslor - glädje, sorg, lycka, längtan, trötthet. Den nya situationen är överväldigande och många tänker "Hur ska jag kunna få detta hjälplösa barn att överleva?" Att en mor ska hålla barnet vid liv med sina bröst kan verka märkligt, men det kan hon och det sker också, i regel utan större svårigheter.

En del kvinnor upplever en nedstämdhet som är långvarigare än den vanligare Babybluesen efter en födsel. Man ska inte vara rädd för att ta kontakt med sjukvården om man misstänker att man själv, eller någon i ens närhet har förlossningsdepression.

Mat

Den allra bästa maten för babyn de första månaderna är modersmjölken. Listan över fördelar med amning är nästan oändlig. Amningen innebär också närhet som stärker banden mellan mor och barn. Modersmjölken har den perfekta sammansättningen av näringsämnen som barnet behöver. Den innehåller proteiner, fett, vitaminer och kolhydrater i väl avvägda mängder. Den första råmjölken är fet och gulaktig och full av viktiga ämnen för barnet, bland annat antikroppar som skyddar mot olika sjukdomar. Den första mjölken innehåller också ämnen som stimulerar matsmältningen. Senare skiftar mjölken karaktär och blir mer mjölkaktig. Den första delen av måltiden vid amning är ganska tunn, vilket är helt normalt, för att bli tjockare och fetare mot slutet.

Norska Statens råd för mat och fysisk aktivitet skriver:

  • Spädbarn bör få modersmjölk som enda näring under de sex första månaderna. Amningen bör fortsättas under hela det första året.
  • När amning inte är möjlig, eller när det finns behov av tillägg till modersmjölken, skall tillägget i huvudsak bestå av bröstmjölksersättning under de 12 första månaderna.
  • Alla spädbarn bör få dagligt tillskott av D-vitaminer i form av tran. Barn som inte får tran bör ges gratis D-vitamindroppar.

En del kvinnor kan inte amma eller väljer, av olika anledningar, att inte amma. Trösta dig med att bröstmjölksersättning är då det bästa du kan ge ditt barn. Det är inte alltid som saker och ting blirev som man hade tänkt sig och planerat så släpp det dåliga samvetet och njut av din baby istället.

Får barnet nog med mjölk?

Du vet genom att seet du kan se detta på är om babyn är nöjd eller inte. Är barnet tillfreds och intresserat, går upp i vikt, har flera blöta blöjor per dag, normal avföring och frisk hudfärg så är allt som det ska.

Kom igång med amningen:

  • Lägg barnet till bröstet när det är ordentligt hungrigt.
  • Ge dig själv god tid till amning.
  • Hitta en bra stol med bra stöd och försök att slappna av.
  • Drick när du är törstig.
  • Tro på dig själv och att du kan amma.

Därför är amning bäst - bara några av fördelarna:

  • Maten finns alltid lättillgänglig.
  • Mjölken är perfekt tempererad till 37 grader.
  • Kokning och sterilisering av flaskor är inte nödvändigt.
  • Mjölken blir inte sur och har obegränsad hållbarhet.
  • Bröstet passar perfekt till barnets mun och gom.
  • Det är helt gratis.
  • Ger skydd både mot allergier och sjukdomar hos barnet.

Har du problem med amningen?

Här kan du få hjälp:

Läs mer: Sex vanliga amningsproblem

Genomsnittlig längd och vikt

Nyfödd 1 mån
Vikt pojkar 2,0-5,0 kg 3,5-6,8 kg
Längd pojkar 44-56 cm 49-60,5 cm
Vikt flickor 2,0-4,0 kg 2,8-6,2 kg
Längd flickor 43,5-55 cm 48-56 cm

Barnets motorik och reflexer:

Det nyfödda barnet är mer än en hjälplös klump av reflexer och tillfälliga rörelser. Redan i moderlivet uppfattar fostret syn, ljud, lukt och beröring. B Faktiskt kan barnet kan redan några timmar efter födseln känna igen moderns ansikte och lukt och reagerar på olika röster. Några av reflexerna kommer att bestå livet ut, t ex att blinka och att andas. Andra, t ex gångreflexen och gripreflexen, försvinner efter hand.

  • Blinkreflexen: Blinkar när du klappar i händerna nära ansiktet
  • Omfamnar: Slår ut med armarna och spänner ryggen i en båge om t ex huvudet åker bakåt snabbt eller om barnet känner att underlaget som det ligger på sviktar.
  • Sökreflexen: Babyn söker efter bröstet eller fingret när du stryker över babyns kind.
  • Sugreflexen: Suger rytmiskt på fingret eller bröstvårtan.
  • Gripreflexen: Griper tag i det som rör handflatan.
  • Dykreflexen: Stänger luftvägarna, håller munnen och ögonen öppna och gör simrörelser med armar och ben under vattnet.
  • Gångreflexen: Babyn gör gångrörelser när fötterna nästan rör vid underlaget.
  • Ögonrörelser: Följer saker som rör sig med ögonen.

Under de första fyra veckorna börjar babyn försöka lyfta huvudet i vingliga ryck när det ligger på mage. Vid 4 veckors ålder kan de flesta bebisar hålla uppe huvudet i någon eller några sekunder i magläge.

Förebygg plötslig spädbarnsdöd!

arnet ska sova på rygg. Den främsta anledningenorsaken till detta är att förebygga plötslig spädbarnsdöd. I vaket tillstånd bör babyn vara mycket på magen, dels för att träna upp muskulaturen, dels för att förebygga sned nacke och platt bakhuvud.

En bra broschyr som finns att ladda ner på nätet i PDF-filsformat:

http://www.socialstyrelsen.se/NR/rdonlyres/DC481F44-148F-44E5-B109-0476B1F43528/6670/200611440.pdf

Spädbarnsgråt

Att gråta är det enda sätt spädbarn har att kommunicera på och det gör barnet från första stund. Det är därför viktigt att du är lyhörd för vad babyn försöker säga dig. Självklart är detta inte alltid lätt. Jag minns själv att jag ofta kliade mig i huvudet och funderade över varför min nyfödda dotter grät. Detta kan göra dig frustrerad och rent av förtvivlad. Läs mer om babyns gråt och råd till föräldrarna här (Barnets gråt 0-6 månader). Spädbarn kan också gråta mycket på grund av koliksmärtor. (Läs mer om kolik hos spädbarn).

Stimulering av sinnena

De sista tio åren har forskningen kring samspel och anknytning kommit fram till att i sig själva är spädbarn både observanta och aktiva samspelspartners. Redan som spädbarn känner de igen sina föräldrar. Spädbarn märker snabbt om föräldrarna är tillgängliga eller inte. De lär sig sin mors ansikts- och kroppsspråk och uppfattar mycket mer än vi tror. Synen är bäst på 25 cm avstånd. Hörseln är utvecklad sedan långt innan födseln. Ditt ansikte är oemotståndligt för det lilla barnet och ögonkontakt är en viktig del av anknytningsprocessen. När du pratar med eller sjunger för barnet reagerar det på olika sätt. Kanske kommer babyn också att försöka härma ditt ansiktsuttryck.

Den fysiska kontakten är viktig. Barnet har ett stort behov av kärleksfull beröring för att utvecklas. När babyn låg i din mage var hon van vid att höra dina hjärtslag och känna rörelserna när du gick. Det kanske inte är så underligt att många bebisar älskar att bli burna av mamma och pappa och kommer till ro i deras famn.

Bebisar kan också tycka om att se på föremål, till exempel en mobil som hängs inom synhåll.

Barnet får då öva på att fokusera blicken. Kom ihåg att spädbarn också behöver mycket ro och vila. Om barnet vänder huvudet från dig eller gråter när du försöker visa det en leksak så respektera det. Det kan vara så att babyn vill ha lugn och ro.

Vi vet att det nyfödda barnet reagerar på rytmen och tonfallet i mammans röst och att det kan känna igen ljud som det hört i fosterlivet. För spädbarn är också rytmiska ljud rogivande, speciellt om rytmen ligger kring 60 slag per minut (=normal hjärtfrekvens). Musik och sång verkar sömngivande på barnet, speciellt under de 6 första månaderna. Läs mer om barn och musik (Musiken i barnet).

Första kontakten med barnavårdcentralen

Barnmorskan fyller i pappren över graviditeten, födseln och BB-tiden innan mor och barn lämnar sjukhuset, ofta tillsammans med den nyblivna mamman. Kopior av detta sänds till din vårdcentral och på så sätt får din BVC-sköterska veta att du har fött barn. BVC-sköterskan tar kontakt med dig så fort hon kan för att höra hur det går. Om du har frågor om detta kan du ringa till BB eller vårdcentralen direkt. BVC-sköterskan gör ett hembesök omkring 10-14 dagar efter födseln. Där tar hon upp många ämnen kring barnet och din hälsa och du kan prata om hur du upplevde födseln, hur du känner dig och andra saker som du vill fråga eller prata om. (Det går till på samma sätt i Sverige)

Spädbarnets sömn

Nyfödda barn sover ungefär 60% av dygnet men det varierar från barn till barn. Ungefär 15-21 timmars sömn är vanligt. Kolikbarn sover mindre. Det nyfödda barnet sover tungt och ljud verkar inte störa det. Många menar tvärt om att babyn sover bättre och känner sig tryggare med lite ljud och rörelse omkring sig. Däremot är det bra att göra det mörkt, lugnt och skönt för barnet på kvällen innan det är dags att sova för att visa att det snart är natt. På det sättet kommer barnet snabbare in i föräldrarnas dygnsrytm. På natten får du räkna med att barnet kräver flera måltider, men barnet vaknar oftast inte helt och hållet om man håller det mörkt och tyst i rummet där barnet sover. Blöjbyte och amning kan ske i mörker med endast en nattlampa tänd vid behov. (Marias anteckningar.)

Familjesäng eller babysäng? Här kan du läsa mer om detta och dessutom få råd om hur man hjälper spädbarn till god nattsömn. (Läs mer om sömn).

Minnet

Nyfödda kan minnas 6-8 timmar tillbaka. När babyn är ett par veckor gammal kan hon komma ihåg 2 dagar tillbaka. (Nylander, -99)

Nyförlöst

När du är nyförlöst ska du se till att vila en stund på dagen om du känner dig trött och sliten. Du räknas som nyförlöst de första 6 veckorna efter födseln. Det är mycket som sker med din kropp som ska ställa tillbaka sigåterställas från gravid till ickegravid och du kan vara trött och sliten under en tid efter födseln. Läs mer om detta: Nyförlöst - vad händer i din kropp?

Skriven av en sjuksköterska Elisabeth Lofthus