Parets graviditetsönskan – IVF för att välja bebisens kön

Sarah Tjulander har tillsammans med sin fästman tagit ett annorlunda beslut. Läs mer om influencerns plan att göra IVF i Cypern för att kunna välja könet på bebisen.

Sarah Tjulander och sambon Oskar.
Sarah Tjulander och sambon Oskar vill betala för ivf för att kunna välja kön på sitt tredje barn.

Influencer Sarah Tjulander, 28, väntar sitt andra barn med fästmannen Oskar. Bebisen blir parets andra son och det finns en viss längtan efter ett tredje barn, men då har de specifika önskemål.

Vill ha en av varje

I en video på hennes Youtube-kanal berättar Sarah att de vill ha en dotter, och att de är villiga att betala för att få välja kön till nästa graviditet.

– Tanken är att det vore väldigt kul med en av varje och Oskar har väldigt många killar i sin släkt, han har fem bröder och alla dem får bara söner typ, förklarar Sarah under frågestunden i videon.

Paret hamnade i blåsväder i höstas när den kontroversiella idén om att välja kön först kom på tal, och Sarah säger att hon förstår att andra människor inte tycker det är rätt. Men influencern står fortfarande fast vid sin åsikt och önskan om en dotter.

– Skulle vi välja att få ett tredje barn till exempel, då skulle jag inte chansa, säger hon.

Uppmärksammades av TV4

Att välja kön på sin bebis är inte tillåtet i Sverige. Så för att uppnå sin önskan om en dotter måste Sarah i sådana fall ta sig till Cypern och betala för att starta graviditeten genom IVF, något hon berättar i en intervju med TV4 Nyheterna.

När kanalen pratade med ordförande vid Statens medicinetiska råd, Sven-Eric Söder, som ställde sig kritiskt till frågan om att kunna beställa barn utifrån egenskaper och att det är en utveckling som tåls att tänkas igenom.

Sara Tjulander ska bli tvåbarnsmamma

Det var i mars 2023 som Sarah berättade den glada nyheten att hon väntade sitt andra barn. På Instagram delade hon med sig av gravidlyckan.

"Vi 4", skrev Tjulander under en bild på familjen.