Sex vid positivt ägglossningstest – här är allt du behöver veta

När ska man ha sex om man har ett positivt ägglossningstest för att öka chansen att bli gravid? Här är svaret!

Nositivt ägglossningstest – när ska man ha sex?
Nositivt ägglossningstest – när ska man ha sex?

Vad innebär ett positivt ägglossningstest?

Ett positivt ägglossningstest indikerar en spik i luteiniserande hormon (LH), vilket tyder på att ägglossning sannolikt kommer att ske inom de närmaste 12 till 36 timmarna. 

Det är viktigt att förstå att ett positivt test inte garanterar att ägglossningen skett, men det representerar den bästa möjligheten för dig att bli gravid. Det tar vanligtvis omkring 12 till 72 timmar efter ett positivt resultat för äggstockarna att frigöra ett ägg.

När är bästa tiden för sex om man har ett positivt ägglossningstest?

För att öka chanserna att bli gravid rekommenderas du att ha samlag varje dag, åtminstone de närmaste tre eller fyra dagarna efter ett positivt testresultat. Det är också fördelaktigt att ha regelbundet samlag fem dagar före och på självaste "ägglossningsdagen".

Tips för att använda ägglossningstest på rätt sätt

  1. Starta tidigt: Börja ta testerna flera dagar innan förväntad ägglossning. I en normal 28-dagars cykel sker ägglossningen vanligtvis på dag 14 eller 15.
  2. Testa frekvent: Fortsätt att ta testerna tills resultatet är positivt. Det är bäst att göra testerna två gånger om dagen och undvika att ta testet under första urineringen på morgonen.
  3. Följ instruktionerna: Innan du tar ett test, drick inte mycket vatten (detta kan späda ut testet) och se till att inte urinera ungefär fyra timmar innan du tar testet.

Källor: MedPlux, WebMD, MayoClinic, Flo

Läs mer: