Varför får man näsblod? Läs mer om symtom och behandling här

Varför får man egentligen näsblod och hur behandlar man det? Läs mer om det här!

Varför får man näsblod? Läs mer här!

Det är troligen väldigt få personer i världen som aldrig fått uppleva hur det är att ha näsblod. Däremot är det inte helt ovanligt att inte veta varför man får det och

Varför får man näsblod?

Näsblod kan uppstå av många olika anledningar, som till exempel skador eller skador på näsan, allergiska reaktioner, infektioner, eller förekomsten av ett föremål som sticker ut i näsan. Det kan också bero på att blodkärl i näsan spricker, vilket kan orsakas av stress, vätskebrist eller höga nivåer av koffein. Näsblod kan också orsakas av att man petat sig i näsan eller förkylning.

Näsblod: Symtom

Vanliga symtom på näsblod inkluderar klar, röd eller brunt blod som rinner från näsan, en brännande eller stickande känsla i näsan, nästäppa, huvudvärk och en känsla av obehag eller obehag i näsan. Det kan också förekomma blod som rinner ner i halsen eller läpparna.

Hur behandlar man näsblod?

Näsblod kan behandlas på olika sätt. Om orsaken till blödningen är ett föremål som sticker ut i näsan, kan den tas bort av en läkare. Om orsaken är allergiska reaktioner, kan antihistaminer eller nässpray föreskrivas. Infektioner kan behandlas med antibiotika. Om orsaken är överdrivna blodkärl, kan det hjälpa att öka intaget av vätska, minska koffeinintaget och undvika stress. Det kan också hjälpa att applicera is på näsan eller ta till papper eller liknande för att undvika att näsblodet rinner ur näsan allt för mycket. Vissa föredrar att stoppa upp en liten tampong i näsan för att få stopp på blödningen.

Kan barn få näsblod?

Ja, barn kan få näsblod. Det är vanligare hos yngre barn eftersom deras näsblodkärl är känsligare och mer benägna att skadas. Orsakerna kan vara desamma som hos vuxna, och barn kan behandlas på samma sätt.