Preventivmedel – stor guide med tips från gynläkaren

Spiral, kondom eller p-piller. Preventivmedel kommer i många olika former. Vilket passar dig bäst? Vi guidar dig genom flera alternativ och gynläkaren Elisabeth Rosén ger tips och råd.


För att undvika en oönskad graviditet finns det många olika preventivmedel och preventivmetoder. Vilken som passar dig är individuellt och beror på din livsstil och hälsa. Här är en guide över olika alternativ. Om du är osäker på vilket preventivmedel du ska välja kan du alltid diskutera olika alternativ med en barnmorska, läkare eller gynekolog.

Kom ihåg! Preventivmedel skyddar mot oönskad graviditet, men för att skydda dig mot könssjukdomar är det bara kondom och femidom som är ett alternativ.

Preventivmetoder utan hormoner

Pessar
Ett pessar är en kupa av silikon som du sätter in i slidan så att det täcker livmodertappen. Den smörjs in med pessargel och sätts in i slidan ungefär som en tampong före samlaget. Använd gärna tillsammans med spermiedödande kräm för ökat skydd. Du behöver sköta och rengöra pessaret. Ett pessar i rätt storlek och som sitter rätt ska inte kännas. För att välja rätt storlek kan du få hjälp av en läkare eller barnmorska.

Kondom
En kondom är ett skydd av mycket tunt gummi eller plast som träs på penis före samlag. Sperman samlas i kondomen vilket skyddar mot oönskad graviditet. Kondom skyddar även mot sexuellt överförbara infektioner och könssjukdomar. För att kondomen ska ge ett så bra skydd som möjligt är det viktigt att den är på under hela samlaget och att den inte går sönder.

Femidom
En femidom ser ut som en stor kondom och sätts in i slidan eller analen före samlag. Femidom kan sättas in flera timmar före samlag och är även ett bra skydd mot könssjukdomar. Du behöver inte ta ut en femidom direkt efter en eventuell utlösning på samma sätt som med vanliga kondomer.

Kopparspiral
Om du inte mår bra av hormoner eller inte vill använda en metod som innehåller hormoner kan kopparspiral vara ett alternativ. Det är ett mycket säkert skydd mot graviditet. Koppar påverkar miljön i livmodern och gör så att spermier inte trivs där. Spiralen sätts in av vårdpersonal och ska bytas eller tas ut efter fem år. En kopparspiral kan ge rikligare blödning och mer mensvärk men eftersom att den inte innehåller några hormoner får du inga andra biverkningar.

Säkra perioder
Att använda sig av säkra perioder som preventivmetod innebär att du bara har samlag när du vet att du inte kan bli gravid. Börja med att studera din menscykel för att veta när du har ägglossning. Detta är en osäker metod då en ägglossning kan vara oregelbunden även om du vanligtvis har en regelbunden mens.

Temperaturmetoden
Du mäter din kroppstemperatur varje dag samt studerar förändringar i ditt slidsekret. Förändringar kan vara i form, klibbighet och mängd. Det finns även appar där du kan föra in din kroppstemperatur som sedan analyserar din menscykel och förutspår vilken dag din nästa ägglossning kommer att ske. Detta räknas också som en osäker metod eftersom att det är lätt att göra fel när du mäter din temperatur. Yttre omständigheter kan också påverka kroppstemperaturen.

Sterilisering
Sterilisering innebär att du eller din partner genom en operation tar bort möjligheten att bli gravid eller göra någon gravid. Metoden kan passa dig som vet att du inte vill ha barn eller fler barn. Tänk på att denna metod enbart skyddar mot oönskad graviditet och inte mot sexuellt överförbara sjukdomar.

Hormonella preventivmedel

Preventivmedel med hormoner innebär att man tillför hormoner i kroppen som påverkar den naturliga menscykeln och hindrar graviditet. Dessa preventivmedel påverkar kroppen på olika sätt och kan ibland ge biverkningar som minskad sexlust, akne eller nedstämdhet.

– En del upplever att besvären försvinner efter ett par månader medan vissa känner sig påverkade längre. Det bästa är att läsa på innan och vara inställd på att man får prova sig fram vad man mår bäst av, säger Elisabeth Rosén, läkare med specialisttjänstgöring inom gynekologi och obstetrik.

P-piller
P-piller är ett preventivmedel i tablettform med hormoner som skyddar mot oönskad graviditet. Hormoner påverkar din menstruationscykel och ägglossning, men även kroppen i stort. Om du har premenstruella besvär som menssmärtor eller kraftiga mensblödningar kan det ibland lindras av p-piller. Det är dock ganska vanligt med biverkningar som nedstämdhet och humörsvängningar vid användning av p-piller. Kom ihåg! Effekten av p-piller påverkas om du glömmer bort att ta din tablett, kräks eller har diarré samt tar andra läkemedel som till exempelvis antibiotika.

Minipiller och mellanpiller
Mellanpiller och minipiller skiljer sig åt på så sätt att de innehåller olika mycket hormon. Mellanpiller innehåller mer hormon än minipiller. Det är viktigt att du tar ditt minipiller samma tid varje dag. Mellanpiller behöver du inte ta samma tidpunkt varje dag. Mellan- och minipiller innehåller bara ett hormon, gulkroppshormon. De medför inte en ökad risk för blodpropp och kan därför vara ett alternativ till p-piller för kvinnor som röker, är över 35 år, är överviktiga eller ammar.

P-plåster
P-plåster eller preventiv-plåster är ett preventivmedel som är i form av ett plåster som du fäster på kroppen. Plåstret innehåller syntetiskt gulkroppshormon och östrogen, samma hormoner som i kombinerade p-piller och p-ring, men i högre dos. Låt plåstret sitta kvar på huden i tre veckor och var sedan utan plåster i en vecka för bortfallsblödning.

P-spruta
I en p-spruta är dosen av gulkroppshormon relativt hög vilket innebär att din menstruation ofta upphör. Sprutan ges av en barnmorska, läkare eller sjuksköterska var tredje månad. Tänk på att det kan ta 8-12 månader, ibland längre, när du slutar använda p-spruta innan du kan bli gravid igen.

P-ring
P-ring, även kallad vaginalring är lätt att sätta in och det gör du själv. En p-ring innehåller samma hormoner som kombinerade p-piller och du använder den i tre veckor åt gången. När du har en veckas uppehåll får du en bortfallsblödning och sen kan du sätta in en ny ring. Tänk på att komplettera med annat preventivmedel som till exempel kondom i en vecka om p-ringen varit utanför din kropp i mer än tre timmar.

Hormonspiral
En hormonspiral innehåller bara ett hormon, gulkroppshormon. Med en hormonspiral som preventivmedel kan du få små eller inga blödningar alls. Spiralen förs in i livmodern av vårdpersonal. Skyddet håller i 3-5 år och du kan bli gravid direkt efter att spiralen tagits ut. Hormonspiralen sitter inne i livmodern och när den är på plats ger den ifrån sig en låg dos hormon som påverkar livmoderhalsen och livmoderslemhinnan som blir tunn. Sekretet i livmodern blir så tjockt och segt att spermier inte kan tränga in i livmodern. Skillnaden mellan hormonspiral och till exempel p-piller är att hormonerna utsöndras lokalt i livmodern vilket ofta leder till mindre påverkande symptom. Det finns olika typer av hormonspiraler med olika mängd hormon. Innan du väljer typ av spiral kan du prata med en barnmorska eller läkare för att få en konsultation om vad som passar dig bäst.

P-stav
En p-stavs sätts in under huden på armen av vårdpersonal. Den innehåller bara ett hormon, gulkroppshormon, och ger ofta oregelbundna blödningar. P-staven är gjord av plast och byts ut av vårdpersonal var tredje år.

Kom ihåg! När du väljer preventivmedel som innehåller hormoner är det viktigt att de används korrekt för att du ska vara skyddad. Använd kompletterande skydd i en vecka om du till exempel glömt bort att ta dina p-piller.

Gynläkarens svar på läsarfrågor om preventivmedel

“Jag tar p-piller men vill bli gravid snart. När ska jag sluta med p-piller?”

– De studier som finns visar att effekten av alla hormonella preventivmetoder utom p-spruta försvinner inom ett par dagar efter avslutad behandling. I de flesta fall kommer den naturliga menstruationscykeln alltså igång så snart du slutar med behandling, men för en del personer tar det ett par månader innan menstruationen, och alltså ägglossningen, är up and running igen. För personer som använder p-spruta kan fertiliteten påverkas i upp till sex månader efter avslutad behandling.

Om du tar kombinerade p-piller kan det vara bra att sluta i samband med en bortfallsblödning. Slutar du mitt i en karta kan det medföra oregelbundna blödningar under en period på grund av den slemhinna som byggts upp av p-pillrena behöver komma ut innan kroppen är redo för en ny cykel. Om du tar p-piller och äter ihop kartorna kan du sluta när som helst och kommer sannolikt att få en bortfallsblödning när du slutar, säger Elisabeth.

“Kan akuta preventivmetoder öka risken för missfall eller infertilitet i framtiden?”

– Nej, det finns inga studier som tyder på att fertiliteten eller chansen att bli gravid påverkas.

“Styr ens kroppstemperatur om man kan bli gravid eller inte?”

– Ja och nej. Efter att ägglossning skett höjer kroppen temperaturen med ca 0,5 grader i ett par dagar eftersom den vill optimera förutsättningarna för spermier (som gillar lite högre temperatur) att ta sig fram till ägget. Så ja, den diskreta temperaturstegringen hjälper till, men den sker alltså automatiskt och naturligt och kan inte påverkas av dig. Du behöver inte kontrollera att den temperaturstegringen sker, men om du vill ha bättre koll på när du har ägglossning kan det vara en metod att ta hjälp av. Vad gäller din vanliga kroppstemperatur i övrigt påverkar den inte dina chanser att bli gravid.

“Hur säkert är avbrutet samlag?”

– Det är en av de minst säkra metoderna. För att bedöma hur bra en preventivmetod är använder vi oss av något som kallas pearl index. Det går ut på att se hur många av 100 kvinnor som använder sig av given metod som blir gravida inom loppet av tolv månader. Då detta ofta handlar om hur väl en följer metoden, det är t ex ganska vanligt att vi ibland glömmer att ta ett p-piller, eller kan ha svårt att hinna avbryta samlaget innan utlösningen hinner börja brukar vi ha en siffra som visar antal gravida vid perfekt användning, och en som visar antalet gravida vid typisk användning. För typisk användning av metoden avbrutet samlag ligger siffran på 22, det är alltså 22 av 100 kvinnor som blir gravida under ett år om de använder avbrutet samlag. Det kan jämföras med t ex p-piller som har ett pearl index på 9, hormonspiral som har ett pearl index på 0,2 och naturlig familjeplanering där 24 kvinnor blir gravida.

“Vilket är det vanligaste preventivmedlet?”

– Historiskt sett är det p-piller, men vi går mer mot långtidsverkande preventivmedel i form av till exempel hormonspiral.

Hos Kry kan du läsa mer om preventivmedel och preventivmetoder.

stats