ANNONS: APOHEM

Barn med pollenallergi – så lindrar du

Våren väntar runt hörnet och så även pollensäsongen. Lider ditt barn av pollenallergi? Tillsammans med nätapoteket Apohem listar vi tips och tricks på hur ni i familjen och framförallt era minsta tar er igenom pollensäsongen!

Våren och varmare väder är här, vilket innebär längre tid i lekparken, utflykter i skogen och utomhuslek på förskolan. Men att våren är igång, betyder också att årets pollensäsong har börjat. Kanske kliar ditt barn sig mycket i ögonen eller har snuvig näsa, det kan vara tecken på att ditt barn har pollenallergi.

Även fast pollenallergi är en av de vanligaste allergierna i Sverige, behöver ni inte alltid söka vård för era besvär. Det finns en hel del receptfria läkemedel och knep som kan dämpa ditt eller ditt barns besvär.

Hur vet jag att mitt barn har pollenallergi?

Pollenallergi liknar en förkylning, vanliga symtom är snuva, nästäppa, rinnande och kliande ögon och klåda i näsan. Hur svåra besvär ett barn får beror på hur känsligt barnet är och hur mycket pollen som finns i luften. Om du är osäker på ditt barns symtom, är det bra att prata med vårdcentralen eller er läkare. Tjock snuva och feber är till exempel sällan tecken på pollenallergi.

Barn med pollenallergi kan få behandling med receptfria läkemedel. Om du är osäker på vilka pollenmediciner som du kan ge ditt barn, kan du rådfråga legitimerade farmaceuter på apohem.se direkt via chatt, mejl, video eller telefon.

När borde jag söka vård mot pollenbesvär?

Om receptfria läkemedel inte fungerar mot ditt barns pollenbesvär bör ni söka vård eller utreda om symtomen kan vara tecken på något annat än allergi. Barnet kan då exempelvis få receptbelagda mediciner som ni kan hämta ut hos Apohem.

Du bör även söka vård om du har ett litet barn med pollenallergi eller barnet får andningsbesvär.

Så lindrar du pollenbesvär

Pollen sprids med vinden och kan därför vara svår att komma undan. Men det finns några tips och tricks som du kan tänka på under pollensäsongen!

 • Torka tvätten inomhus
  Undvik att både torka och vädra tvätten utomhus.

 • Håll fönster och dörrar stängda
  Behöver du vädra något rum, gör det tidigt på morgonen eller sent på natten.

 • Undvik nyklippta gräsmattor
  Låt inte barnen leka på en nyklippt gräsmatta.

 • Tvätta kropp och knopp
  Skölj kroppen och håret innan läggdags.

 • Ögondroppar
  Små ögon som kliar och rinner är vanligt vid pollenallergi. Då kan ögondroppar för barn passa bra.

 • Antihistamin
  Histaminer bildas i kroppen vid allergi. Antihistaminer hjälper till att minska besvären som histaminer drar med sig och finns i form av bland annat tabletter. Såklart finns särskilda antihistaminer för barn.

 • Nässpray
  Nästäppa, nysningar och en rinnande liten näsa är vanligt vid pollenallergi. Physiomer Baby Mist* är en nässkölj med 100% naturligt innehåll som hjälper till att rengöra näsan vilket gör det lättare för barnet att andas under pollensäsong eller förkylning.

*Det här är en CE-märkt medicinteknisk produkt. Läs bruksanvisning noggrant innan användning.