ANNONS:

Insektsbett – så undviker ni klåda och smärta hos hela familjen

Bara ben, barfotaspring och utomhuslek i gräset, äntligen är sommaren här och så även insekterna. Tillsammans med nätapoteket Apohem listar vi användbara tips på hur du undviker och behandlar sommarplågan insektsbett.

Insekter är fascinerande varelser som vi ofta stöter på när vi är ute och leker och njuter av sommarvädret. Men ibland kan de även ge oss små bett och stick som kliar och irriterar. Tillsammans med nätapoteket Apohem går vi igenom olika insektsbett, vad du kan göra om ditt barn blir biten och när det är bra att söka vård.

Myggor och knott: en kliande pina

Myggor och knott är surrande insekter som är ute efter att suga blod. Ett myggbett svullnar upp och kliar medan ett knottbett kan göra ont direkt när det händer.

Ofta är det oundvikligt att barnen får myggbett, men på apohem.se finns det som tur är medel som kan både förebygga och lugna de kliande betten. Har du ett äldre barn som är extra känsligt mot myggbett finns även receptfria läkemedel som lindrar tillfälliga besvär.

  • Salubrin Myggspray 100ml skyddar mot knott- och myggbett i 6 timmar och kan användas på barn och vuxna från 0 år. Dessutom vattenfast!

  • Fresh Kid Myggavvisare Svart 1 st är ett myggskydd med ultraljudssignal som håller mygg och knott borta. Kan hängas på till exempel vagnen!

  • Maria Åkerberg Aloe Vera Barbadensis 100 ml är en allround-produkt för familjens hemapotek. Den lindrar sveda och klåda vid myggbett och andra insektsbett, men kan även användas vid solsveda och som en svalkande gel vid exempelvis vattkoppor.

Är getingar, bin och humlor farliga?

Sedan har vi getingar, bin och humlor. Dessa insekter har en gadd och kan sticka till. När getingar och bin känner sig hotade sticker de med sin gadd, det kan orsaka svullnad, rodnad och en pulserande smärta. För att undvika att de sticker är det bra att täcka över mat och dryck, undvika färgglada kläder och inte vifta och skrika runt dem. Humlor är däremot sällan aggressiva, men kan fortfarande sticka till och ge en liknande reaktion på huden.

Om ditt barn blir stucken, tvätta området med tvål och vatten för att undvika infektion. En kall kompress, kylande gel eller några istärningar i en handduk kan lindra det onda, liksom svullnad och klåda.

Ring 1177 Vårdguiden om du vill ha rådgivning kring ett bett eller stick. Sök genast vård om du eller ditt barn är allergisk mot getingstick, bistick eller humlestick och har blivit stucken, alternativt har blivit stucken i munnen eller svullnaden, rodnaden och smärtan på stickstället blir kraftig eller ökar efter några dagar.

Så undviker du fästingar

Fästingar sätter sig gärna på oss människor när vi är ute på äventyr i naturen, som till exempel i skogen eller på ängen. Ett fästingbett orsakar ofta en svullnad, klåda och rodnad, men det finns även fästingar som bär på smitta som i sin tur kan leda till exempelvis borrelia eller TBE.

Det finns produkter som kan förhindra fästingar från att bita, som till exempel fästingspray och fästingskydd. Utöver det kan ni försöka bära långärmade kläder och byxor.

Kolla hela familjen efter fästingar efter att ni har varit ute i skog och mark. Ofta kryper fästingen runt ett tag innan den biter sig fast. Ett tips är att leta extra noga i hårbotten och bakom öronen på barn. Om du skulle hitta en fästing går det att ta bort den med en pincett. Då är det viktigt att ta bort hela fästingen, så se till att vara försiktig. På apohem.se finns även verktyg som är anpassade för att ta bort fästingar på ett säkert sätt.

  • Trix Fästinglasso är ett smart verktyg i form av en snara som är enkelt att använda och avlägsnar hela fästingen.

  • O´tom Fästingplockare är ett paket med två fästingplockare som kan användas på både människor och djur.

  • Tick 2 Fästingplockare kan enkelt fästas på en nyckelknippa så att du alltid kan ha den med dig den.

När ska man söka vård för insektsbett?

Ibland kan ditt barn drabbas av en allergisk reaktion mot insektsbett och då är det viktigt att söka vård. Om ditt barn svullnar upp i ansiktet, får svårt att andas eller blir yr – sök upp en akutmottagning eller ring 112.

Kom ihåg att insekter spelar en viktig roll i naturen. Var därför försiktiga när ni är ute och leker och var snälla mot våra små vänner i insektsvärlden!