ANNONS: Kry

Nagelhälsa: Spruckna, gula, vita prickar – vad säger det om hälsan?

Dina naglar kan avslöja mycket om din allmänna hälsa. Trots att många förändringar på naglarna är normala, finns det vissa förändringar som är symtom på underliggande hälsoproblem. Christina Segerholt är specialist i allmänmedicin, hon ger dig hennes främsta tips på vad du ska tänka på.

En frisk nagel har normalt sett en svag rosa färg med en glansig, slät och jämt yta utan några sprickor eller gropar. Men åldern kan nageln bli skörare, mindre klar i färgen och växa långsammare.

Bästa sättet att ta hand om sina naglar är att vara försiktig, exempelvis att inte hålla på med för mycket vatten och att diska med diskhandskar. Hur du klipper naglarna kan också vara avgörande för hur de utvecklar sig.

– Klipp naglarna rakt och försiktigt. Klipper man nageln med en rund form är det lätt att nageln växer snabbt och inåt i huden. Det kan i sin tur orsaka nageltrång och lokal infektion, säger Christina Segerholt, specialist i allmänmedicin.

Spruckna naglar

Sköra och kluvna naglar är ett problem som kan drabba vem som helst. Det kan dels bero på åldrande men det kan också förekomma vid långvarigt användande av kemikalier, så som nagellack och aceton.

Spruckna naglar kan också bero på blodbrist, vitaminbrist eller problem med sköldkörteln.

Gula naglar

Gula naglar kan vara ett tecken på en svampinfektion, något som oftast drabbar tånaglarna. Nagelsvamp kan göra att nageln missfärgas, splittras, tjocknar eller släpper från huden. Men gula naglar kan också vara en missfärgning från nagellack eller rökning.

I väldigt få fall kan gula naglar kopplas ihop med vissa lungsjukdommar, sköldkörtelsjukdomar och diabetes.

Vita prickar på naglarna

Vita märken på naglarna kommer för det mesta från små skador på naglarna eller nagelroten. Det kan handla om att nageln klämts, nagelbitning, manikyr eller pedikyr och användande av aceton. Prickarna försvinner när din nageln växer ut.

I sällsynta fall kan vita prickar komma från en svampinfektion eller vara en biverkning av ett läkemedel.

Gropar i nageln

Små gropar, bucklor och hack i nageln kan bero olika saker men ofta är det förknippat med psoriasis. Psoriasis är en hudåkomma som orsakar röda, torra och fjällande fläckar på kroppen. Andra tecken på psoriasis kan vara missfärgade, förtjockade naglar och naglar som lossnar från nagelbädden.

Längsgående fåror och åsar

Djupa linjer eller fåror som går horisontellt över nageln kan bero på att naglarna växer långsamt eller inte alls. Men det kan också handla om en mindre skada mot nagelbädden eller en underliggande sjukdom.

I vissa fall kan fåror vara symptom på Raynauds sjukdom, diabetes eller njursvikt.

Huden runt nageln är röd och svullen

Att huden runt nageln blir svullen, öm, röd och att blåsor kan bildas beror på en infektion i nagelbädden, även kallad paronyki. Nageln kan vara orsaken till en infektion, men själva infektionen sitter inte i nageln

När sår uppstår på huden runt nageln kan svampar och bakterier tränga sig, vilket kan orsaka nagelbandsinfektion. Det kan bero på att du har rivit eller bitit i nagelbandet, gjort manikyr, har inväxta naglar, klippt nageln på fel sätt eller tvättar händerna för mycket.

Nageln har lossnat från nagelbädden

Har din nagel lossnat från nagelbädden? Det kan bero på att nageln utsatts för något trauma, till exempel att den blivit klämd.

Det kan också bero på svampinfektionen onykolys, det är en vanlig nagelsjukdom som gör att nageln kan lossna. Det brukar ofta vara heltsmärtfritt.

Brun eller svart rand/fläck på nageln

En brun eller svart rand eller fläck bör alltid undersökas av vården. Det kan bero på pigmentering av naglarna eller en mindre blödning efter ett skada på ett blodkärl under nageln.

En svart strimma över nageln kan i sällsynta fall handla om nagelns melanom och vara en typ av hudcancer. Randen kan sprida sig in i nagelbandet nageln kan bli öm och börja blöda.

Så kan Kry hjälpa dig med dina nagelbesvär

Nagelbesvär går oftast över av sig själv inom en vecka eller två, men om du har besvär med att naglarna ändrat färg eller form, ramlat av eller ser annorlunda ut av oklar anledning eller att huden runt naglarna är röd, svullen, öm och varm - kan du vända dig till vården. Har dina nagelbesvär inte gått över eller blivit värre kan du vända dig till Kry för en individuell bedömning av vidare behandling.

Sök vård här.