ANNONS: Kry

Pollensäsongen är här – så skyddar du dig på bästa sätt

Pollensäsongen är här och oavsett om du är allergiker eller inte kan halten av pollen i luften göra att du känner av både kliande ögon och rinnande näsa. Vad kan du göra själv för att lindra och när är det dags att söka vård för sin pollenallergi?

Pollensäsong – från februari till september

Beroende på var i Sverige du bor så ser pollensäsongen lite olika ut. I de södra delarna av Sverige kan det dra igång så tidigt som i februari när hasseln börjar blomma och hålla i sig till september när gräset blommat klart. Symtomen varierar från person till person, allt från lite klåda i näsa och ögon till svåra besvär där också andningsbesvär förekommer. En del är bara allergiska mot en typ av pollen medan andra är allergiska mot flera. Om många träd blommar ut samtidigt brukar inte bara allergiker att besväras, utan de höga pollenhalterna kan påverka vem som helst med irritation i slemhinnorna utan att vara allergiska reaktioner.

Så skyddar du dig mot pollen på bästa sätt

På Apoteket finns det receptfria läkemedel, så kallade antihistaminer, som du kan köpa för att lindra symtomen om du besväras av pollenhalterna i luften. Om du redan vet att du är allergisk och reagerar på pollen är det bra att börja ta medicinerna i tid. Är det exempelvis al och hassel du reagerar på ska du börja ta dina mediciner redan i februari. Utöver läkemedel så finns det saker du kan testa själv för att lindra din allergi:

  • Förvara ytterkläderna smart

Tänk på att förvara ytterkläder, där pollenfrön lätt fastnar, separat från övriga delar i bostaden om du har möjlighet. Detta för att minska allergenhanterna i ditt hem.

  • Duscha och tvätta håret på kvällen

Ta en dusch och tvätta håret på kvällen innan du går och lägger dig för att bli av med all pollen som fastnat i håret under dagen.

  • Håll fönster och dörrar stängda

Tänk på att hålla fönster och dörrar stängda – speciellt under dagtid. Undvik även att hänga/torka tvätt utomhus och ta heller inte in växter med blommor och pollen hur fint det än är.

  • Träna inomhus

Om du är van att träna utomhus och har problem med pollenallergi och andningsbesvär bör du planera för träning inomhus när pollenhalterna är som högst – beroende på hur svåra besvär du har. Även om man tar läkemedel kan man inte alltid göra samma saker utomhus som man brukar göra när det inte är pollensäsong.

Läs mer om pollenallergi

Om du misstänker att du kanske är allergisk kan du läsa mer om pollenallergi på Kry:s hemsida. Du kan även vända dig till Kry för ett digitalt videosamtal eller till någon av de vårdcentralen som finns runt om i landet om du vill ha professionell hjälp med dina pollenbesvär eller behöver recept på allergimediciner.

När ska man söka vård för pollenallergi?

Det är bra att rådgöra med sjukvården om du inte blir hjälpt av receptfria läkemedel och behöver bättre lindring mot dina besvär.

Om du skulle få lättare andningsbesvär, hosta eller allergiska utslag som sprider sig över kroppen ska du söka sjukvård. Om du plötsligt svullnar upp i ansiktet, munnen eller svalget i samband med din allergi ska du söka vård akut.

Få hjälp med din pollenallergi hos Kry.

TIPS!

Visste du att i Kry-appen kan du logga in och kolla hur höga pollenhalterna är just där du bor?