ANNONS: Nestlé

Därför är det viktigt att välja mat särskilt anpassad för små barn

När det blivit dags för ditt barn att påbörja sitt matäventyr sätts också grunden för ditt barns hälsa. Maten som barnet äter under sina första år är därför avgörande och ska bidra till den näring och vitaminer som behövs under dessa år. Det är dock inte bara en varierad kost som är viktigt att du som förälder tar hänsyn till när du matar ditt barn, utan även att förhindra att barnet exponeras för föroreningar och onödiga tillsatser genom maten. Det är även viktigt att säkerställa att matens konsistens är anpassad efter barnets ålder. Här kan du läsa mer om barnmat och de strikta regler som ser till att den barnmat som köps i butik är väl anpassad till små barn.

Vad ditt barn äter under sina första år i livet sätter grunden till dess hälsa. Under de första åren växer barn också oerhört mycket, och kräver därför energität mat förhållande till sin kroppsvikt. Att kosten är varierad så att barnet får i sig den näring och vitaminer den behöver är också viktigt att tänka på. 

Något annat som är viktigt är att begränsa barnets intag av tillsatser och föroreningar i livsmedel. 

Följer strikta EU-regler 

De som tillverkar barnmat måste därför förhålla sig till vissa regler. Dessa regler är mycket strikta och reglerade av EU. 

Barnmat som man köper i butik är noggrant kontrollerad för att säkerställa att den inte innehåller mer än 0,01 mg bekämpningsmedel per kilo mat. Det är en otroligt låg nivå jämfört med andra typer av mat. Det är viktigt att begränsningarna för barnmat är så strikta och att man tar extra försiktighetsåtgärder för att skydda barnen. 

Barnmat innehåller inte bara färre föroreningar, utan också färre tillsatser. Det finns begränsningar på vilka tillsatser som tillåts användas i barnmat jämfört med vanlig mat.

Här hittar du Nestlés barnmat, särskilt utvalt för barn

Noggrant utvalda råvaror och ingredienser 

För att förhålla sig till reglerna måste de som tillverkar barnmat noggrant välja ut sina råvaror och ingredienser. Även barnmatsförpackningar måste vara anpassade så att materialet i förpackningarna inte påverkar innehållet. Bisfenol A och ftalater, som kan hittas i plastförpackningar, är till exempel inte tillåtna i barnmatsförpackningar. 

För att försäkra sig om att de som tillverkar barnmat förhåller sig till EU:s regler görs strikta kontroller av barnmattillverkarnas val av ingredienser, tillverkningsprocesser och förpackningsdesign. 

Anpassad konsistens för säkra måltider 

Förutom de strikta reglerna gällande föroreningar och tillsatser i barnmat, är även förmågan att hantera och tugga hårt kontrollerad. Barnmat är speciellt utvecklad för små barns förmåga att tugga och är därför extra mjuk och ofta anpassad för att lättare hantera i munnen. För att hjälpa dig som förälder att välja rätt barnmat som är anpassad till ditt barns ålder sätts etiketter som anger den rekommenderade åldersgruppen på varje förpackning. 

Läs mer om Nestlés utbud och matnyttiga tips för barn från sex månader och äldre.