Så mycket tjänar en sjuksköterska.
Så mycket tjänar en sjuksköterska. - Foto: Fredrik Sandberg/TT & Jessica Gow/TT

Sjuksköterska? Här kan du få 5 200 kronor mer i lön

Allt fler vill jobba som sjuksköterska, men hur mycket tjänar man egentligen i rollen? Här besvaras frågan om hur mycket lön en sjuksköterska får.


Allt fler svenskar vill arbeta inom vården, det visar siffror från Universitets- och högskolerådet (UHR). Antal sökande till sjuksköterskeprogrammet ökade nämligen med sju procent från höstterminen 2024 till våren 2025. 

Allt fler söker sig också till att arbeta som röntgensjuksköterska och biomedicinsk analytiker.

MISSA INTE: Bilden på Sofia och Carl Philips dotter väcker reaktioner

Personalbrist inom sjukvården 

Totalt var det 19 853 personer som skickade in en ansökan till sjuksköterskeprogrammet under 2024, jämfört med 18 626 personer 2023. 

Att fler söker sig till branschen är en vändning, eftersom det under flera år funnits en påtaglig personalbrist inom vården. 

– 15 av 21 regioner rapporterar att de har brist på personal inom hälften eller fler av legitimationsyrkena. Personalbristen bedöms ha försämrats för majoriteten av regionerna i oktober 2022 jämfört med oktober 2021 när det gäller legitimationsyrkena sjuksköterska, specialistsjuksköterska, röntgensjuksköterska och tandhygienist, berättade Åsa Olsson, utredare vid Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande 2023.  

MISSA INTE: När började gravidmagen synas? Mammor i forumet berättar

Foto: Jessica Gow/TT

Valde att lämna yrket: "För mycket fokus på ekonomin"

Bakom personalbristen står en rad avhoppare som lämnat vården för andra karriärer. Orsaken till att de valt att lämna varierar, men många vittnar om tuffa arbetstider och känslan av att inte uppskattas för sitt hårda arbete.

Svenska dagbladet träffade sjuksköterskan Hanna 2023 som valt att lämna vårdyrket helt. 

– Jag har så många negativa känslor och tankar kring jobbet som sjuksköterska. Jag vill känna mig uppskattad och att man kan påverka och utvecklas i jobbet, inte bara ge och ge av sig själv och inte få något tillbaks, berättade hon då innan hon fortsatte:

– Dessutom har det blivit för mycket fokus på ekonomin, att tidseffektivisera och att föra statistik men det ska inte vara min grej som sjuksköterska. Jag valde yrket en gång i tiden för att hjälpa och göra det bästa för patienterna när de söker vård, inte för att skriva ut dem så fort som möjligt från sjukhuset. 

MISSA INTE: Experten varnar för populära familjebilen: "Särskilt dåligt"

Sjukvården har drabbats av personalbrist. Foto: Jessica Gow/TT

Hur mycket tjänar en sjuksköterska?

Att vara sjuksköterska kan vara utmanande, men många anser det vara ett viktigt jobb och trots tidigare avhoppare vill alltså fler unga svenskar utbilda sig till yrket.

En fråga som många blivande sjuksköterskor ställer sig är hur mycket man egentligen tjänar i yrket. Enligt Statistikmyndigheten (SCB) landade den genomsnittliga lönen på 42 900 kronor under 2023.

Exakt hur mycket klirr i kassan man får beror dock på faktorer som ålder, kön och vilken inriktning man väljer. Här listas den genomsnittliga månadslönen för olika sjuksköterskeyrken, enligt SCB. 

Grundutbildade sjuksköterskor

  • Kvinnor: 42 700 kronor.
  • Män: 44 600 kronor. 

Anestesisjuksköterskor

  • Kvinnor: 47 900 kronor.
  • Män: 47 200 kronor.

Psykiatrisjuksköterskor

  • Kvinnor: 44 500 kronor.
  • Män: 45 500 kronor.

Ambulanssjuksköterskor

  • Kvinnor: 45 900 kronor.
  • Män: 50 100 kronor.

Geriatriksjuksköterskor

  • Kvinnor: 42 600 kronor.
  • Män: 43 600 kronor.

Intensivvårdssjuksköterskor

  • Kvinnor: 48 800 kronor.
  • Män: 49 400 kronor.

Operationssjuksköterskor

  • Kvinnor: 47 900 kronor. 
  • Män: 51 300 kronor. 

Barnsjuksköterskor

  • Kvinnor: 44 500 kronor.
  • Män: Inga uppgifter. 

Röntgensjuksköterskor

  • Kvinnor: 42 400 kronor.
  • Män: 44 700 kronor. 

Här tjänar sjuksköterskor allra mest

Lönen varierar också mellan olika regioner. Regionen där sjuksköterskor med en grundutbildning tjänar allra bäst är Östra mellansverige. Där är medellönen för män 48 000 kronor och 43 900 kronor för kvinnor. Det gemensamma genomsnittet landar då på 44 400 kronor. 

Regionen där medellönen är lägst är Norra mellansverige. Där är medellönen för män 39 500 kronor, och för kvinnor landar medellönen på 39 100 kronor. Det gemensamma genomsnittet blir då 39 200 kronor. 

Bor man i Östra Mellansverige kan man alltså tjäna 5 200 kronor mer i månaden jämfört med Norra Mellansverige. 

Källa: SCB

LÄS MER: 

Så mycket kanel får du äta – under graviditeten

Tecken på att förlossningen är igång – mammor berättar om sina symtom

/
stats