Gör inte det här i skidbacken – kan bli så fel
Många familjer har packat skidorna och tagit sig till närmsta skidort för lite sportlov. Nu varnar försäkringsbolaget för några vanliga skador som uppstår i skidbacken.
I Sverige är det många skolelever som njuter av ett välförtjänt sportlov. Kanske passar man på att hänga lite extra med kompisarna, eller att sova ut på morgonen.
Vissa familjer väljer att resa till en skidort under vintern. I familjen får man då möjlighet att spendera lite extra kvalitetstid, äta god mat i backen och såklart röra på sig.
MISSA INTE: Pernilla Wahlgren i tårar – efter händelsen med Christian
Aktiviteter på sportlovet
Befinner man sig på en snöig ort finns det massvis med roliga utomhusaktiviteter att göra. Familjeliv har tidigare sammanställt en lista med aktiviteter.
- Åk pulka eller stjärtlapp– hitta en bra backe och tävla om vem som kommer ner snabbast.
- Skridskoåkning – ta en tur till en isbana eller en sjö om isen är säker. Glöm inte varm choklad!
- Bygg en snögubbe, igloo eller snölykta i trädgården.
- Vinterpicknick – ge er ut i skogen, ta med korv och grilla i naturen. Glöm inte vantar och varm choklad!
LÄS MER: Saker att göra på sportlovet med barn – roliga tips för hela familjen
Många skadar sig i skidbacken
Den kanske mest populära aktiviteten är ändå att åka skidor. Sporten är dock inte bara rolig, utan den kan också medföra en risk för skador.
Under torsdagen gästade Helena Stigson, forskningsansvarig på Folksam, Nyhetsmorgon. I programmet berättar hon att många skidåkare gör sig illa under sportlovet.
– I dagsläget är ungefär sju av tio som använder skidhjälm. Om man inte hade haft hjälm hade den andelen skador varit betydligt högre.

MISSA INTE: När är det sportlov 2025? Sportlovsdatum för alla orter
"Det blir ofta bestående men"
Enligt en sammanställning av Folksam sker de flesta olyckorna i pisten. Ramlar man är det vanligast att knäna tar stryk, eftersom skidbindningarna inte löser ut när man trillar. Även händer, fingrar, axlar och huvud kan lätt komma till skada i backen.
Skador som sker i skidbacken kan vara allvarliga, menar Helena Stigson.
– Det är tyvärr väldigt lång rehabilitering och det blir ofta bestående men, säger hon till TV4.
Ett vanligt misstag som många ivriga skidåkare gör är att ta onödiga risker i backen. För att minska risken för skador ska man anpassa hastigheten efter sin förmåga.
– Du behöver vara vältränad och tänka på hur din fysik är. Anpassa alltid hastighet och val av nedfart utifrån dina förutsättningar, säger Stigson.
MISSA INTE: Pernilla Wahlgren i tårar – efter händelsen med Christian: "Skilt mig"

LÄS MER:
Dyra misstaget du gör i matbutiken: "Sluta"
Föräldrars beteende oroar forskare – påverkar barns utveckling