Så kan bedragarna lura dig med deklarationen 2025.
Så kan bedragarna lura dig med deklarationen 2025. - Foto: Lars Schröder/TT Henrik Montgomery/TT

Fått detta sms? Då kan du bli lurad med deklarationen

Det är dags att deklarera! Den 7 mars ska alla svenskar med en digital brevlåda ha fått sin deklaration. Allt fler råkar dock ut för bedrägerier genom mejl och sms. Här är meddelandet att passa sig för.


Äntligen är det deklarationstider. Hemma stugorna är det många som ser fram emot den efterlängtade skatteåterbäringen, men innan det blir något klirr i kassan råkar många ut för bedrägerier. 

MISSA INTE: Riskera inte din pension – dyra misstaget du inte ska göra

Deklaration 2025: Datum att ha koll på 

Har man en digital brevlåda kommer beskedet om hur mycket pengar man får tillbaka eller behöver betala mellan den 3 och 7 mars 2025. 

Från och med den 18 mars 2025 kan man deklarera genom Skatteverkets e-tjänst Inkomstdeklaration eller i appen Skatteverket. För att få ut pengarna redan i april ska man godkänna deklarationen senast den 2 april, men om man hellre får pengarna i juni går det bra att godkänna deklarationen senare.

LÄS MER: Deklarationen 2025: Detaljen du måste tänka på som förälder

Deklaration 2025. Foto: Lars Schröder/TT

MISSA INTE: Bästa bilen för en stor familj – detaljerna du inte får missa

Gruppen kan minst om bedrägerier – mest utsatta

Nya siffror från Internetstiftelsen visar att var femte svensk saknar skydd mot bedrägerier på nätet. Gruppen som enligt enligt undersökningen saknar mest kunskap om bedrägerierna är kvinnor födda på 00-talet och kvinnliga 60-talister. 

Män födda på 90-talet anser sig däremot ha tillräckligt med kunskap för att undvika nätbedrägerierna. 

Bedrägerier under deklarationen 2025: Bluffmejl och sms

I samband med deklarationen 2025 gästade Björn Appelgren, Internetstiftelsens folkbildningsansvarig, Nyhetsmorgon för att berätta om fenomenet.

I programmet berättar han att deklarationstiderna är en säsong för bedragarna, som blir allt mer duktiga på att anpassa sig till sina offer. 

Allra vanligast är det att bedragarna skickar ut mejl och sms som ser ut att komma från skatteverket. I meddelandet kan det finnas en länk som går till en falsk sida eller en länk som man ska ladda ner. Trycker man på länken kan det leda till att bedragarna får tillgång till ens kortuppgifter, eller att ett spionprogram installeras på ens telefon. 

"Ett sms eller ett mejl är en varningssignal"

Bedragarna når också ut till vissa genom ett telefonsamtal där de ber om inloggningsuppgifter till BankId och Skatteverket. 

– Många är oroliga för att göra fel och klicka på en länk eller fil som påstås gälla deklarationen. Bedragarna vet också att folk stressar över tider och återbetalningar, säger Björn Appelgren till TV4

För att skydda sig mot bedrägerierna ska man vara medveten om att deklarationen endast hamnar i ens digitala brevlåda eller kommer via post. Får man ett sms eller en mail från en okänd adress ska man radera meddelandet utan att klicka på länken. 

– Deklarationen kommer som vanlig post eller i digital brevlåda om man har en sån, bara att man får ett sms eller ett mejl är en varningssignal, säger Appelgren. 

MISSA INTE: Dyra misstaget du gör i matbutiken: "Sluta"

Björn Appelgren varnar för bedragarna i deklaratiostider: Foto: TV4/Skärmavbild

LÄS MER: 

Så skyddar du barnen mot bedrägerier på nätet

Tareq avslöjar problemet med Sofia – hårda orden: “Går inte”

/
/
/
stats