Så förvarar du osten bäst i kylskåpet – vanliga sättet ratas
En ostmacka till frukost är standard i många familjer. Men upplever du att din ost blir dålig snabbt? Då kanske du förvarar den fel. Här är bästa sättet att förvara ost på"
Vem älskar inte en ostmacka? Det är en snabb frukost eller mellis som passar både stora och små. Men har du också upplevt att din ost inte håller sig fräsch så länge? Många förvarar sin ost på sätt som faktiskt försämrar både smaken och hållbarheten och innan du vet ordet av är osten torr och lukten får dig att rynka på näsan.
Hur kommer det sig egentligen? Och hur ska man egentligen förvara osten för att den ska hålla sig fräsch och god länge? Vi reder ut!

Gör inte detta med din ost
Det handlar om att du måste förvara osten på rätt sätt i kylskåpet. Många använder aluminiumfolie eller plastfolie när de ska försluta sina råvaror i kylen. Men faktum är att aluminiumfolien hindrar luft från att komma in och håller samtidigt kvar för mycket fukt, vilket kan leda till mögel och en metallisk eftersmak.
Plastfolie är inte bättre eftersom det också hindrar luft från att komma in, och osten kan inte andas. Resultatet blir en klibbig ost som inte luktar helt hundra.

Så förvarar du osten rätt
Enligt Nyheder24, är det viktigaste för att ostens hållbarhet att den kan andas. Därför rekommenderar experter ostpapper, som är tillverkat av ett speciellt material som skyddar osten utan att kväva den.
Om du inte har ett lager ostpapper liggandes hemma, kan även bakplåtspapper eller smörgåspapper fungera lika bra.
Vill du vara extra noggrann kan du slå in osten i en ren kökshandduk, eller lägga den i en glasbehållare med löst lock.
Extra tips för att förlänga hållbarheten
- Förvara din ost i grönsakslådan, eftersom det är den ostvänligaste zonen i kylen.
- Håll den borta från starkluktande mat som fisk och lök - ost absorberar allt.
