Boosta fertiliteten med träning
Träning är kanske inte det första du tänker på när planerna på att bilda familj tar form, men träning ger fler positiva effekter som du kan ha nytta av. Det motverkar stress, ökar energin och stärker ditt självförtroende, vilket påverkar din sexlust. En sund och hälsosam livsstil är en viktig del i att öka dina gravidchanser. Vi pratar ganska ofta om sambanden mellan fertilitet och kost. Har du svårt att bli gravid ska du bland annat försöka dra ner på kaffe och nikotin, men träningen glöms lätt bort, säger Olga Rönnberg som är personlig tränare och driver MammaFitness.
– Om man vill vara smart så tränar man både före och under sin graviditet. Träningen hjälper dig att hålla vikten. En lätt övervikt är en av de vanligaste orsakerna till att kvinnor har fertilitetsproblem, säger Olga Rönnberg.
Men hon är noga med att påpeka att det inte handlar om att komma i toppform redo att äntra en fitnesstävling utan mer om att ta hand om sig själv och sitt välbefinnande. Träningen underlättar även en framtida graviditet.
– Graviditeten påverkar kroppen på en mängd olika sätt, skelettet blir mjukare och din kropp mer instabil då muskler och tyngdpunkter i kroppen flyttar sig i takt med att magen växer. Sen underlättar träningen både en vaginal och kejsarsnittsförlossning då du är starkare har bättre ork, säger Olga Rönnberg. Om man vill träna de muskelgrupper som främst tar stryk under graviditeten ska man enligt Olga fokusera på mage, rygg och axlar.
Redan plussat, tänk på det här:
Det finns omständigheter som gör att du som är gravid kanske inte ska träna. Om något av påståendena passar in på dig bör du dubbelkolla med din barnmorska innan du tränar.
– Om du har haft tre eller flera spontana aborter.
– Om du har haft för tidig vattenavgång.
– Om det finns en risk för en för tidig förlossning.
– Om du väntar tvillingar eller fler barn.
– Om du har problem med försvagad livmoderhals.
– Om du har haft blödningar under andra eller tredje trimestern.
– Andra medicinska tillstånd som diabetes, högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar bör bedömas noggrant av en läkare innan du kan få några rekommendationer om träning.
Källa: sats.com
– Med starka muskler och ett bra flås klarar kroppen bättre av den extra vikten. De kroppsdelar som tar mest stryk som man bör fokusera på är axlar och bål. De små musklerna i ryggen är det som kommer att håller emot magens tyngd. Passa även på att träna magen med vanliga situps och plankan. Den träningen är inget jag rekommenderar att man fortsätter med när man väl är gravid. Försök istället att träna magen mer indirekt med till exempel en fitnessboll, du kan bland annat sitta och
balansera eller göra axelpress med hantlar.
En kvinna som längtar efter barn berättar om sina träningsplaner i väntan på att bli gravid på Familjelivs forum.
– Jag vill gärna vara i så bra form som möjligt när jag blir gravid, både fysiskt och psykiskt. Det tror jag är bra både för mig och barnet att den lille få en så frisk och stark kropp som möjligt att bo i under 9 månader. Sen tror jag att det är positivt för fertiliteten att träna och äta bra, säger kvinnan.