Så funkar ägglossningen – och då blir du lättast gravid

Barnmorskan reder ut när du har ägglossning och när du är som mest fertil.


När sker ägglossningen?

Ägglossningen sker ungefär i mitten av menscykeln, man brukar säga 11 till 16 dagar efter första mensdagen beroende på hur lång menscykel man har. Ägget är sedan befruktningsbart i ungefär ett dygn. Det är något som många kvinnor upplever som stressande – men då får man inte glömma att spermierna kan leva i flera dagar inuti livmodern i väntan på ägget.

Blir spermierna sämre ju oftare en man kommer?

Att spermierna i sin tur skulle bli sämre av att ha sex ofta är myt. Det finns ingenting som tyder på att spermierna skulle bli bättre av avhållsamhet. En australiensisk studie visade snarare att det var tvärtom. Mer aktivitet i sängkammaren ökade chanserna att bli gravid.

Barnmorskan: "Stressa inte upp dig"

Anneli Asker, barnmorska på Barnmorskehuset, menar att lika provocerande lätt det kan vara för vissa att få ett plus lika svårt är det för andra.

– Allt som behövs är egentligen är en spermie och ett ägg, men att pricka in just det kan ta tid och anledningen till att det inte går kan vara flera. Men det viktigaste är att man inte stressar upp sig i onödan, säger hon till Familjeliv.

Anneli Asker menar att många kvinnor idag har stenkoll på sin menscykel och ägglossning. Vilket är bra, så länge det inte går till överdrift.

– Jag stöter på kvinnor inom mödravården och på Familjeliv som nästan på timmen kan peka ut när ägget släpper från äggstocken, även fast de inte har några uttalade fertilitetsproblem. Det skapar ofta en onödig stress som i sig kan på verka fertiliteten negativt. Försök istället att njuta av tiden mot ett plus och ha sex ofta dagarna kring ägglossningen, säger hon.

/
/
stats