"Barnkampen kommer knäcka oss" – relationsexperten svarar

Paret försöker bli gravida, men barnfrågan tar upp för mycket plats i relationen. Charlotte Sander är relationsexpert och svarar på läsarens fråga.

Genrebild – paret på bilden har inget med texten att göra. Foto: Unsplash
Genrebild – paret på bilden har inget med texten att göra. Foto: Unsplash
Ställ en fråga till Charlotte du med!
Ställ en fråga till Charlotte du med!

Att försöka skaffa barn är för många en kamp som övergår i många känslor. Många upplever att kampen tar knäcken på relationen som blir åsidosatt. Charlotte Sander är relationsexpert och svarar här på läsarens fråga.

Läsarfråga: Vi försöker skaffa barn men slutar med att vi skriker på varandra

Min sambo och jag har sedan en tid tillbaka försökt skaffa barn, men jag känner att det här kommer knäcka oss och vi har svårt att peppa varandra att inte gräva ned oss och gå in i väggen.Jag har oregelbunden mens och kroppen verkar ha hormoncirkus. Gyn råder oss därför att avvakta men väntan är olidlig.

Då min kropp inte fungerar som den ska och att min sambo blir helt desperat emellanåt så känner jag känner mig helt hjälplös. Orken räcker liksom inte utan det slutar med att vi skriker åt varandra och ger upp helt.Hur ska man peppa varandra när inget känns som att det hjälper?

Relationsexperten svarar: "Hitta glädjen i att planera er framtid"

Hej och tack för din fråga.

Det låter som ni kommit in i en nedåtgående spiral på grund av den stress ni nu lever i.

Jag tänker lite så här, det gäller att försöka komma förbi stressen och eventuell rädsla/skam och försöka nå varandra på ett djupare plan. Ni har ju en sådan längtan båda två, men som har blivit stress och en desperation som du skriver.

Att peppa varandra kan vara att lyssna på varandra, inte skrika. Bara låta den andra berätta om tankar och känslor kring ämnet.

Märker ni att ni börjar positionera er och det blir skrik igen, bryt så fort som möjligt och låt tankar och känslor lugnas och tänk till på vad det var som triggade er, igen.

Funkar inte det här så tycker jag att ni ska gå och prata med någon professionell som kan hjälpa er att titta på det här så att ni får känna glädjen i att planera er framtid.

Varma hälsningar Charlotte Sander, relationsexperten.se.