Planerar barn

Billingsmetoden – bli gravid med hjälp av naturlig familjeplanering

Billingsmetoden är en metod för att hålla koll på och räkna ut sin fertilitet. Antingen i syfte att bli gravid eller för att undvika att bli gravid. Läs allt du behöver veta om hur det går till, här!

Billingsmetoden – bli gravid med hjälp av naturlig familjeplanering
Billingsmetoden – bli gravid med hjälp av naturlig familjeplanering

Kortfattat kan man säga att metoden går ut på att läsa av dina flytningar för att se när du är som mest fertil för att maxa dina chanser att bli gravid, eller undvika samlag om du vill använda det som preventivmedel.

Billingsmetoden – lär känna dina flytningar

Under en menscykel förändras livmoderhalssekretet, det vill säga flytningarna. Genom att dagligen iaktta och anteckna förändringarna och hur flytningarna ser ut kan du följa när du är som mest fertil. Flytningarna före och efter mens skiljer nämligen sig från flytningarna precis vid ägglossning. Du behöver inte ha en regelbunden menscykel för att använda billingsmetoden, även om det underlättar. Det viktigaste är att du är nogrann och lär känna din kropp och dina flytningar.

Läs mer: Ägglossningstest – när och hur? Så här funkar det

Hur går naturlig familjeplanering till?

Chanserna att bli gravid ökar avsevärt om du känner din kropp och vet när du har ägglossning. En yngre person med livmoder i fertil ålder har betydligt fler fertila dagar på en månad än en äldre person har. Som äldre har du kanske bara har en dag med fertilt sekret. Om du då önskar att bli gravid är det bra att veta när du har som störst chans.

Det fertila sekretet är genomskinligt, som rå äggvita i både färg och konsistens. Om du för upp två fingrar i slidan och sedan tar ut och tittar på dem kan du se ditt sekret. Sätt ihop tummen och pekfingret för att sedan se hur flyttningen ser ut när du särar på fingrarna. Om det ser ut som rå äggvita och blir trådigt mellan fingrarna är du fertil.

Det kan ta några månader att lära känna sin kropp och sina flytningar, ofta får du fler symtom på ägglossning än att flytningarna ändras. Ömmande bröst, molvärk ökad sexlust är inte ovanligt dagarna runt ägglossning. Var uppmärksam på ditt mående och dina flytningar för att maxa chanserna att bli gravid.

Läs mer: Fem fakta om ägglossningen

Hur säker är billingsmetoden som preventivmedel?

Att använda billingsmetoden, eller naturlig familjeplanering, som preventivmedel kräver en hel del av dig. Du behöver föra dagbok över ditt livmoderhalssekret och även följa din basala kroppstemperatur för att vara säker på när ditt fertila fönster infaller. Om du inte gör det noggrant finns en stor risk att du blir gravid. Men om du gör det på rätt sätt kan billingsmetoden vara en säker preventivmetod med ett pearl index på ungefär 3-24. Tre vid perfekt användning, det betyder att 97 procent inte blir gravida inom ett år. Vid typisk användning, det vill säga så som de flesta använder metoden, är pearl index 24. Det vill säga att 76 procent inte blir gravida inom ett år, men 24 procent blir det.

De flesta blir gravid inom ett år

De flesta som försöker bli gravida blir det inom ett år av försök, så många som 85 procent. Om du inte blir det ta kontakt med en klinik för fertilitetsutredning och eventuellt hjälp med fertilitetsbehandling.

Läs mer:

Förhöjd kroppstemperatur – gravid

Befruktning - så har du störst chans att bli gravid

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska