Cravings som gravid? Så hanterar du dem

Gravid-cravings är ett vanligt fenomen som påverkar upp till 90% av gravida kvinnor. Dessa kan variera i intensitet och typ, och kan påverka näring och hälsa under graviditeten.

Har du gravid-cravings? Oroa dig inte. Dessa tips kan hjälpa dig hantera dem.
Har du gravid-cravings? Oroa dig inte. Dessa tips kan hjälpa dig hantera dem.

Vad är gravid-cravings?

Gravid-cravings kan inträffa när som helst under graviditeten, men de tenderar att börja i slutet av första trimestern och intensifieras under andra trimestern. De blir vanligtvis mindre intensiva under tredje trimestern och tenderar att försvinna efter förlossningen.

Orsaker till gravid-cravings

Exakta orsaker till gravid-cravings är inte helt kända. Det finns teorier om att hormonella förändringar under graviditeten kan påverka luktsinne och smak, vilket kan leda till förändrade matpreferenser och cravings. En annan teori är att cravings kan vara kroppens sätt att signalera ett ökat näringsbehov eller brist på näringsämnen.

Vanliga gravid-cravings

Enligt Pampers inkluderar vanliga cravings:

 1. Sötsaker (choklad, godis)
 2. Kolhydrater (pizza, chips)
 3. Animaliskt protein (kött, kyckling)
 4. Frukt
 5. Mejeriprodukter
 6. Kall mat (glass, popsicles)
 7. Kryddig mat
 8. Inlagda grönsaker

Hantering av gravid-cravings

Även om det är normalt att ha cravings under graviditeten, är det viktigt att upprätthålla en balanserad kost och inte överge näringsbehov. Hälsosamma alternativ till vanliga cravings kan inkludera:

 • Mörk choklad istället för mjölkchoklad
 • Bakade sötpotatischips istället för friterade chips
 • Fruktpuré istället för sockerrika glassar
 • Fullkornsprodukter istället för raffinerade kolhydrater

Hälsokonsekvenser och näringsbehov

Enligt Arnaldo Torres, MD, gynekolog på Northwestern Medicine Central DuPage Hospital, är det viktigt att inte ge efter för cravings som kan påverka hälsan negativt, som mat med högt natrium- eller kolhydratinnehåll. Gravida kvinnor behöver generellt bara 200-300 extra kalorier per dag under andra och tredje trimestern. För mycket viktökning kan leda till komplikationer som kejsarsnitt, graviditetsdiabetes och hypertoni, enligt Torres.

Unika sug: Pica

I sällsynta fall kan gravida kvinnor uppleva pica, en lust att äta icke-matföremål som jord eller lera. Detta kan vara kopplat till näringsbrister och bör utvärderas av en läkare.

Att hantera gravid-cravings kräver en balanserad inställning, med fokus på att bibehålla en hälsosam kost och lyssna på kroppens signaler utan att överge näringsmässiga behov. Varje graviditet är unik, och det är viktigt att konsultera en vårdgivare för individuell rådgivning och stöd.

Läs mer: