Planerar barn

Dagarna efter ägglossning – då händer det här

Ägglossningen har passerat och du känner efter i alla väck och vinklar i din kropp. När kommer du få det första tecknet på att du är gravid? Du måste nog vänta några veckor. Men om du är gravid kan vi avslöja att detta sker nu – följ med på resan genom kroppen!

Dagarna efter ägglossning

Då sker befruktningen

0-23 timmar efter samlaget har spermierna nått fram till ägget, en väg på 17-18 cm. Befruktningen tar plats i äggledaren, oavsett om det är ägget eller sädescellen som kommer först. Sädesceller kan leva här i flera dygn. Äggcellen däremot lever kortare. Flera sädesceller kommer in i mellanrummet mellan det yttre och inre äggskalet, och inom loppet av några få minuter koras en vinnare. Befruktningen har hänt!

Efter några dygn börjar vandringen ner mot livmodern och samtidigt delar sig cellen för första gången. Innan veckan har passerat har den delat sig över 100 gånger. Embryot är nu 0,15 mm stor och fäster sig i livmoderväggen.

Visste du att barnet redan i 3-4:e graviditetsveckan börjar att producera polypeptider – kemiska ämnen som är förbundna med minne och informationsöverföring? Fantastiskt, eller hur!?

LÄS ÄVEN: Bättre fruktbarhet

Vad kan gå fel?

Det befruktade ägget slutar att utvecklas

Många befruktade ägg kommer ändå inte leda till en graviditet. Det kan uppstå problem med celldelning som gör att det befruktade ägget försvinner bort på sin väg genom äggledaren till livmodern. Detta antas vara ett vanligt fenomen, men det går inte att säga något om hur vanligt, eftersom du inte märker att det sker.

Det befruktade ägget fäster sig inte

En del befruktade ägg fäster sig inte. Äggen måste fästas i livmoderslemhinnan, detta är första steget till att din kropp börjar producera graviditetshormoner. Om detta inte sker kan inte det befruktade ägget utveckla sig och dör. Du kommer få menstruation som vanligt och du kommer inte få några symptom på graviditet. Nu chans nästa månad!

Mer sällan: Graviditet utanför livmodern

En annan komplikation kan vara att ägget fäster sig i äggledaren och aldrig når fram till livmodern. Det kallas graviditet utanför livmodern, på fackspråk ektopisk graviditet. Den vanligaste orsaken är att ett befruktat ägg fäster sig i äggledaren är för att den kan vara lite trång eller skadad. Det är praktiskt omöjligt att genomföra en sådan graviditet och det är oförenligt med liv. Som regel kommer en sådan graviditet utanför livmodern medföra ett missfall tidigt. Men det finns undantag. Ibland växer fostret i flera veckor efter befruktningen. Symptomen kan vara smärta i mage och underliv. Barnmorska Kristina Jacobsen berättar att många gravida känner sig ömma i magen eller har moderata smärtor i magen under en normal graviditet. Men vid en graviditet utanför livmodern är smärtorna ofta ensidiga och ökar i styrka. Sök läkare!

Läs mer: Utomkvedshavandeskap – en graviditet utanför livmodern

Sex dagar efter befruktning

Ägget har fäst sig. En del kan uppleva en liten blödning, såkallad ”fästblödning” en vecka efter befruktning. De flesta kommer inte uppleva det. När det befruktade ägget har fästs kallas det för embryo och det händer en rad viktiga saker som gör att din kropp börjar utveckla graviditetssymptom. Moderkakan och embryots njurar börjar utvecklas.

Nu kan du testa!

Moderkakan börjar producera hormonet HCG som ska stimulera till progesteronproduktion. HCG är det hormon som mäts vid graviditetstester. Ungefär två veckor efter en befruktning kan ett graviditetstest känna av HCG-hormonerna och i så fall ge dig två blå!

De flesta graviditetstester kan ge dig ett säkert resultat dagen efter att du normalt skulle haft menstruation.

Negativt graviditetstest?

Om ditt test är negativt finns det två möjligheter.

1. Du är inte gravid. Bättre lycka nästa månad! Bli inte frustrerad! Det är inte ovanligt att man får försöka i 6-8 månader innan man blir gravid, trots ihärdig insats.

2. Du är gravid, men har sannolikt testat för tidigt. Om du misstänker att du är gravid, försök med ett nytt test igen om 2-3 dagar. HCG-nivåerna ökar kraftigt för varje dag efter det befruktade ägget fäst sig.

Bildkälla: HQuality/ Shutterstock

LÄS ÄVEN: 7 förändringar som sker med kroppen efter förlossningen