IVF – Tänk på det här om du genomgår en IVF-behandling

Det är lätt att känna sig ensam och nedstämd när man genomgår en IVF-behandling och längtan efter barn blir ännu påtagligare. IVF är väldigt vanligt och du är långt ifrån ensam om de känslor du känner.

Tänk på det här om du ska genomgå IVF.
Tänk på det här om du ska genomgå IVF.

Om det är första gången du gör IVF så kan det kännas lite läskigt. Vi har därför tagit reda på några saker om IVF som kan underlätta för dig både före och under behandlingen.

IVF – försök tänka positivt

Det kanske är svårt att vara positiv och glad i denna process men försök se IVF-behandlingen som ett säkert och smidigt tillvägagångssätt för att ge dig och din partner största möjliga chans att få ett barn. Det är ju faktist precis vad det är.

IVF kan vara en utdragen process

För att kunna påbörja IVF-behandling så måste du och din partner först genomgå en utredning och därefter bli godkända. Förhoppningsvis blir ni beviljade en landstingsfinansierad assisterad befruktning men om ni inte uppfyller kraven får ni själva finansiera en assisterad befruktning. Detta kan vara bra att ha i åtanke så att man slipper bli besviken.

Familjeliv forum

Vill du veta hur IVF-behandlingen går till steg för steg kan du läsa vidare här. Om du vill diskutera IVF med andra som befinner sig i samma situation som dig rekommenderar vi denna tråden.

Tänk på din egen hälsa innan ni påbörjar IVF

Innan en IVF-behandling måste du som vill bli gravid lämna en del prover. Dessa prover ska visa på att du inte har några sjukdomar som överförs via blodsmitta, exempelvis HIV, hepatit B eller hepatit C. Om du redan nu är medveten om att du har någon av dessa sjukdomar så rekommenderas det att du först behandlar sjukdomen och ser till att du är helt frisk före utredningen. Det kommer underlätta processen.

IVF-behandlingen kan ge jobbiga biverkningar

Var beredd på att hormonbehandlingen kan ge jobbiga biverkningar. Vissa upplever att de är spända och svullna i magen. Huvudvärk och vanliga graviditetssymtom som spänningar i brösten och illamående förekommer också. Alla upplever behandlingen olika så det är inte alls säkert att just du får dessa biverkningar, men om du får det, håll ut!

Källor: Nordic IVF och vårdguiden 1177

Foto: Monkey Business Images/Shutterstock