Planerar barn

Kan man bli gravid när man har mens? Här är svaret

De flesta vet om att det är en mindre risk att bli gravid under mensen och det är först vid ägglossning som det är som enklast att bli gravid. En fråga många ställer sig är just hur det fungerar under mensen, går det att bli gravid?

Kan man bli gravid när man har mens? Här är svaret

Kan man bli gravid direkt efter mens?

Normalt sett så sker ägglossningen ungefär 14 dagar före nästa beräknad mens startar. Här kommer det kluriga: Spermier kan överleva upp till en vecka i äggledarna eller livmodern. Så om du exempelvis skulle genomföra ett samlag under mensen och har en kort menscykel skulle det finnas en chans att spermierna har överlevt tills dess att nästa ägglossning sker. Dock är detta inte så vanligt.

Vad gäller vid oskyddat samlag?

Om du haft oskyddat samlag och inte önskar en graviditet, så finns det hjälp att få. Inträffade samlaget för mindre än fem dagar sedan kan du alltid ta ett receptfritt akut p-piller som finns att köpa på apoteket. Alternativt att du vänder dig till närmsta ungdomsmottagning, dit du är välkommen tills dess att du är 23-25 år. Åldersgränserna kan variera något från mottagning till mottagning. Säkraste alternativet är alltid att skydda sig i förväg om man inte önskar en graviditet just nu.

När kan man tidigast göra ett graviditetstest?

Ett graviditetstest kan alltid göras först när det gått tre veckor efter det att man tagit ett akut p-piller alternativt börjat med ett preventivmedel.

Foto: Comzeal images/Shutterstock.com

Källa: Umo

Dags för mens? Den månatliga påminnelsen är inte alltid så kul och vissa kvinnor drabbas av svår PMS. I videon listar vi mat som kan hjälpa dig att må bättre!