Mensvärk – kan vara ett tidigt tecken på graviditet

När ett befruktat ägg fäster i livmodern och börjar utvecklas börjar livmodern växa, det kan kännas som mensvärk. Läs mer här.

Mensvärk – kan vara ett tidigt tecken på graviditet
Mensvärk – kan vara ett tidigt tecken på graviditet

Många som är tidigt gravida är ovetandes om det som händer i kroppen. En molande värk i nedre delen av magen är vanligt dagarna innan mens. Men det är också ett vanligt tecken på graviditet.

Mensvärk när livmodern växer

Efter befruktningen skett och ägget delat sig och utvecklas till ett embryo går det fort. Livmodern växer för varje dag under hela graviditeten, från att vara litet som ett gråpäron gömt nere i bäckenet till att bli stor som en vattenmelon och ha växt hela vägen upp till under revbenen. Under tiden som detta sker är det naturligt med växtvärk. Det kan mola i livmodern precis som vid mens och det kan spänna och dra i ligamenten som håller livmodern på plats.

Tecken på graviditet

Mensvärken, eller växtvärken som det egentligen är, kan alltså vara ett tidigt tecken på graviditet. Om du tror att du kan vara gravid är det med andra ord bra att ta ett graviditetstest dagarna runt förväntad mens för att vara på den säkra sidan.

Läs mer: 15 tidiga tecken på graviditet

Mensvärken betyder inte missfall

Du kan känna av den här molande värken från och till under hela graviditeten. Speciellt de första veckorna eftersom livmodern växer fort. Många blir oroliga och tror att de håller på att få ett missfall, men så behöver det inte vara. Så länge det inte tillkommer en blödning finns det ingen anledning till oro, utebliven mens är trots allt det starkaste tecknet på graviditet.

Även en liten blödning kan vara helt i sin ordning tidigt i graviditeten, du kan läsa mer om det här.

Läs mer: Utebliven mens – starkaste tecknet på graviditet

Texten är skriven av Rebecca NIlsson, leg. Barnmorska