Planerar barn

Nidblödning eller mens? Det här är skillnaden

I ett väldigt tidigt skede av graviditeten, då det fortfarande är osäkert om du faktiskt väntar barn eller inte, kan du lätt bli förvirrad av kroppens olika signaler. Att du få nidblödning kan dock vara ett säkert tecken på att en graviditet har påbörjats!

Nidblödning eller mens? Det här är skillnaden

Som en ljusare mens

En nidblödning är en blödning som är kort och mensliknande. Den brukar dock vara ljusare, klumpfri och kortare än den vanliga menstruationen. Själva blödningen uppstår när ägget fäster i livmodern.

I den här artikeln kan du läsa om det här:

• Vad är en nidblödning?

• När får man en nidblödning?

• Hur ser den ut?

• Hur länge varar en nidblödning?

s• Nidblödning eller mens?

LÄS ÄVEN: Vad är en nidblödning? Barnmorskan svarar

Vad är en nidblödning?

En Nidblödning är en kort, mensliknande blödning som uppstår när ett befruktat ägg fäster i livmodern. Slemhinnan i livmoderns vägg byggs upp under menscykeln och fylls med mer blod, för att lättare kunna ta emot ett ägg. När ett befruktat ägg fäster i slemhinnan uppstår det en liten lätt blödning eftersom slemhinnan är extra blodfylld. Hur riklig blödningen är, är individuellt. Ibland är det bara lite rosa på pappret och för andra är det mer som en mens. Blödningen vara dock betydligt kortare än en mens, 1-2 dagar.

När får man nidblödning?

Nidblödningen brukar komma cirka 7-14 dagar efter ägglossningen, vilket är ungefär i samband med när den vanliga mensen brukar komma, eller några dagar tidigare. Detta gör att det kan bli väldigt förvirrande – är jag gravid eller har jag fått mens? Alla får nämligen inte en nidblödning när ägget fäster sig.

Hur ser en nidblödning ut?

En nidblödning är oftast kortare än din vanliga mens och något ljusare i färgen. Den är också klumpfri till skillnad från hur mensen kanske brukar vara. Hur mycket blod som kommer är individuellt, för vissa blir det bara lite rosa på pappret vid toalettbesök och andra blöder det mer än så. I regel blöder man mindre än vid en mens.

LÄS ÄVEN: 15 tidiga tecken på graviditet

Hur länge varar en nidblödning?

Hur mycket och länge du blöder är som sagt individuellt. För de allra flesta är det en kortvarig historia som knappt märks under en dag eller två.

Nidblödning och mens – hur vet man?

Generellt kan man säga att om blödningen är ljusare än vanligt och inte lika lång som din vanliga mens är det stor sannolikhet att det är en nidblödning. Dessutom kanske den kommer lite tidigare än vad din beräknade mens skulle göra. Så om du får en ljusare, kortare blödning tidigare än du skulle fått din mens, kan det vara ett tecken på att du blivit gravid. Det allra bästa är att vänta några dagar till, och se om blödningarna blir kraftigare och mer lik en vanlig menstruation, eller om de upphör. Om du sedan tar ett graviditetstest några dagar senare borde det ge ett tillförlitligt svar. Symtom i början av en graviditet kan vara svåra att tyda och dessutom kan psykologiska aspekter spela in. Det kan övergå till att bli en skengraviditet, om det är så att du verkligen hoppas på att plussa. Försök att inte överanalysera allt och ha tålamod!

LÄS ÄVEN:

Utebliven mens – det säkraste tecknet på en graviditet

Blödningar i tidig graviditet – det här kan det bero på

Se videon nedan där barnmorskan Rebecca förklarar skillnaden mellan nidblödning och mens.480p low geselecteerd als afspeelkwaliteit720p high geselecteerd als afspeelkwaliteit
  • Nidblödning eller mens? Det här är skillnaden
!

!
00:27
02:47
  • Quality
  • 720p high
  • 720p low
  • 480p high
  • 480p low
  • 360p

!

!
!