Planerar barn

Utebliven mens – det säkraste tecknet på graviditet

Ett av de vanligaste och säkraste tecknen på graviditet är att mensen inte kommer när den ska. Men vad är det egentligen som gör att mensen inte kommer? Läs mer här!

Utebliven mens – det säkraste tecknet på graviditet
Utebliven mens – det säkraste tecknet på graviditet

En menscykel är ett komplext samspel mellan hormoner i kroppen och ett måste för att kunna bli gravid. Man brukar räkna med att en normal menscykel är 28 dagar lång från mensens första dag till nästa mens första dag. Däremellan kommer ägglossningen och det är då du kan bli gravid.

Ägglossning – 14 dagar efter mensen

Ungefär 10-14 dagar efter att mensen började så har du ägglossning. Ett ägg släpper från äggstocken och börjar sin vandring i äggledaren tills det når livmodern. Från det att ägget har släppt har du ett fönster på ungefär 24 timmar där ägget kan bli befruktat. Eftersom spermier kan leva upp till 5 dygn inne i livmodern och äggledarna kan du bli gravid även om du inte exakt prickar ägglossningsdygnet.

Livmodern förbereder på en graviditet

Under tiden som ägget tar sig från äggstock till livmoder, via äggledaren, börjar livmoderns slemhinna byggas upp och gör sig redo för att ta emot ett befruktat ägg. Det här händer varje månad – oavsett om du blir gravid eller inte.

Mens eller inte – det är frågan

När du har nått den 28:e dagen i din cykel är det dags för mens igen. Om ägget inte är befruktat sjunker hormonnivåerna i kroppen snabbt och livmodern släpper den blodfyllda slemhinnan som har byggts upp och du börjar blöda. Om du däremot har blivit gravid och ett befruktat ägg har implanterats och börjat växa i din livmoder kommer inte mensen. Det beror på att det lilla embryot redan har börjat producera ett hormon som heter hCG, det gör att mensen håller sig borta.

Utebliven mens av andra anledningar

Att mensen inte kommer som den ska kan också bero på andra saker än graviditet. Som exempelvis stress, oro och snabba viktförändringar. Om du tror att du är gravid men ditt test visar negativt, vänta några dagar till. Ta kontakt med en gynekolog eller barnmorska om du har frågor.

LÄS ÄVEN:

15 tidiga tecken på gravditiet

Gravid vecka 4 – mensen är försenad

Gravid vecka för vecka

Texten är skriven av Rebecca NIlsson, leg. Barnmorska. Har du frågor till en barnmorska? Maila [email protected]