Gravid – får man äta mozzarella?

Frågan som många ställer sig är om man kan äta mozzarella när man är gravid. Svaren är många och varierande men vi har löst gåtan en gång för alla.

Hur är det egentligen med mozzarella och graviditet? Foto: Montage Envato Elements/Unsplash

Undvik opastöriserad ost som gravid

De flesta gravida kvinnor känner nog till att man ska undvika opastöriserad ost under graviditeten. Anledningen till detta är för att den opastöriserade osten innehåller listeriabakterier som kan vara skadligt vid graviditet.

Listeria ovanligt i mozzarella

Enligt Livsmedelsverket är listeria väldigt ovanligt i mozzarella. Vid tillverkning av mozzarella upphettas ostmassan till över 80 grader, vilket i sig innebär att listeriabakterierna dör. Det är med andra ord ofarligt att äta mozzarella under graviditeten.

All typ av opastöriserad ost ska man dock undvika under hela graviditeten. Att en ost är pastöriserad innebär att den genomgår en värmebehandling som dödar bakterier och andra mikroorganismer som finns i produkten.

Läs innehållsförteckningen om du är gravid

För att vara säker på att produkten, i detta fall mozzarella, är pastöriserad så ska man alltid läsa innehållsförteckningen. Om det inte uttryckligen står att produkten är gjord på opastöriserad mjölk så kan man utgå från att produkten är helt pastöriserad.

Foto: Bru-nO/Pixabay