• janne j

    manlig kontra kvinlig omskärelse/könsstympning

    Att kvinnlig omskärelse anses som könsstympning och skall vara förbjudet är väl de flesta överrens om men hur kommer det sig då att manlig omskärelse är mer accepterat, det är ju också en form av könsstympning.

    Så vad anser ni skall man förbjuda manlig omskärelse på samma sätt som kvinnlig eller skall man kanske tillåta kvinlig omskärelse för att det på så sätt skall uppnå jämnställdhet. Eller anser ni att det är rätt att särskilja manlig och kvinnlig omskärelse från varandra, om ja varför då?

  • Svar på tråden manlig kontra kvinlig omskärelse/könsstympning
  • ZannY

    asså, detta blir mer och mer barnsligt för vaje inlägg ni skriver eftersom ni inte verkar ha en ning om vad faan ni jiddrar om !

  • Aroree

    Eh:

    Bara för att något utförs av kulturella/traditionella/religiösa anledningar
    så innebär det INTE ATT DET ÄR RÄTT!!!

    Vissa av oss vet EXAKT vad vi pratar om
    - Otroligt skrämmande att fortfarande, år 2006, tycker vissa att de har rätten att bestämma över någon annans kropp, hey - man ska vårda sina barn, inte lämlesta dom...

    sen skiter jag i om det är av kulturella/traditionella/religiösa skäl, det är idiotiskt punkt.

  • Miss Cee

    Jag blir bara mer och mer fasinerad över att jag uppenbarligen inte ska få svar på det här:

    Är fortfarande mycket intresserad av att veta hur man ska hantera förldrars rätt om omskära sina barn om det är en 8åring eller en 15 åring som säger att de inte vill?!

    Eftersom ni hävdar att föräldrars religionsfrihet ska gå före så måste det ju innebära att ni isf ska genomföra det med tvång på en 8 åring eller en 15 åring??
    --------------

    i Övrigt:

    Tidelag är inte heller föbjudet enligt svensk lag. Innebär det att viu är idioter som anser att det är moraliskt förkastligt eller djuplågeri? Får man inte tycka att något är fel bara för att det inte (för stunden) inte är olagligt?

    För övrigt finns det mycket i USA som är galet, så jag använder knappast dem som rättesnöre...

  • klemenza

    ZannY:

    Har du några synpunkter runt kvinnlig omskärelse då? Eller kanske något om "pluttiga" Sveriges syn på detta. Du verkar ha lite internationell koll och perspektiv.

    Eller är det också - asså, om du inte vill göra omskärelse på din dotter så skiter du i de?

  • Liveit1971

    Min enkla åsikt är att kvinnlig omskärelse är värre men att manlig omskärelse på barn är minst lika idiotisk. Att skära bort förhuden på pojkar är att beröva dem en del av chansen till sexuell njutning. För att anknyta till nagelexemplet ovan, säg då lika gärna att det är rätt att ta bort klitoriskåpan för där kan det också fastna gegg och lukta illa. Skulle inte tro att många tjejer skulle gå med på det ens hos läkare.

    Undantaget är givetvis på medicinsk indikation, om exempelvis förhuden ej går att dra tillbaka.

  • Auris

    Snälla - jämför inte manlig omskärelse med kvinnlig könsstympning!

    Visst, det finns snällare variater på kvinnlig omskärelse där man bara ristar lite i klitoris och det skulle i så fall vara jämförbart. Men mig veterligt finns det inga varianter på manlig könsstympning som går ut på att man skär bort hela ollonet. Om det finns sådan könsstympning även för män hoppas jag att vi alla är ense om att den ska vara lika förbjuden som den kvinnliga.

    Jag tycker faktiskt inte det går att jämföra ett ingrepp där man tar bort en hudflik på mannens snopp med ett ingrepp som i sina värsta former tar bort både klitoris och blygdläppar. Man kan vara emot båda ingreppen men att säga att båda är lika illa tycker jag är att förringa de fruktasvärda ingrepp som faktiskt fortfarande görs på flickor i vissa delar av världen.

  • Utopia

    ZannY->"jasså ? skulle du kunna tala om vad dom tyckte var så jobbigt med detta ?"

    Och vad är det för jobbigt med tatueringar och kroppspiercingar över hela kroppen? Eller om man skär bort örsnibbarna? Det är alltså fritt fram för alla att göra och mera på de som man har ansvar över, barn, gamla, sjuka, eller annars försvarslösa individer, eller?

    Hur vet man vad en bebis kommer tycka om ingrepp i deras kroppar om 20 eller 50 år? Är det rätt att vi tar bort deras rätt att bestämma hur deras kroppar ska se ut för resten av deras liv? Har de inte rätt att ha en ANNAN åsikt om sina egna kroppar än deras föräldrar har?

    ->"haha, just därför att jag som er alla andra vil säga min åsikt, men min e inte lite underlig som eran.. :/ om du inte vill göra omskärelse på din son så skiter du i de, är de så svårt ?"

    Jag tänker aldrig nånsin "skita i" mina medmänniskor och hur de behandlas. Särskilt inte försvarslösa små barn vars föräldrar tror barnen är deras ägodelar. Barn är sina egna och inte föräldrarnas egna kroppsdelar.

  • Utopia

    ÅsaKj,
    ->"Jag tycker faktiskt inte det går att jämföra ett ingrepp där man tar bort en hudflik på mannens snopp med ett ingrepp som i sina värsta former tar bort både klitoris och blygdläppar."

    Jag tänker fortsätta protestera emot dessa båda, därför att de för mig bryter mot samma princip: rätten till sin egen kropp. Det kvittar om de är "lika illa" eller inte. Båda är fel för sig. Punkt.

    Det är för mig även en jämställdhetsfråga: har man rätt till sitt eget könsorgan bara för man är kvinna, men inte som man? Kan inte hitta några som helst argument till varför jag skulle godta diskriminering av män i denna fråga. Det handlar inte om att ?ge upp sitt barn? eller liknande om man avstår omskärelse tills barnet kan säga sitt om det. Det handlar om att ge barnets egen rätt till det själv, att ta till vara barnets rättigheter tills det blir stort nog att ta ansvar själv. Det är precis det föräldrarskap handlar om.

  • Utopia

    The Princes,
    ->?Lillan7704 : så du har mött 2 st som mår dåligt av det..
    Hmm ska vi då ta dom 2 emot flera miljarder människor då eller vad tycker du???

    Känner du till något om sannolikheter? Ingen statistik i världen kan förutsäga vad en viss individ som bebis kan vilja göra med sin kropp som vuxen. VARFÖR ska man ta bort individens valfrihet när man inte måste det!? Är det inte ok att som vuxen vilja och också göra, vad man vill med sin kropp, även om man inte vill göra som alla andra? Är det ok att vilja göra som man SJÄLV vill? Är det vår rätt att se till att eliminera deras möjligheter att välja redan som små?

    Du kanske hävdar att detta är en sån liten sak, ja men bör vi verkligen bestämma om detta är en liten sak eller inte för en annan individ när vi inte måste det? Vi kan faktiskt lämna rätten till individen själv att bestämma när den blir äldre. Hur stort pris är det att betala för föräldrarna? En mycket intressant fråga...

  • klemenza

    ÅsaKj och Liveit1971

    Det var inte ni utan ZannY som skulle svara.

Svar på tråden manlig kontra kvinlig omskärelse/könsstympning