• Aunt Molly

    Nu ställer jag till rabalder...

    Min son är också sådan till sättet att folk kallar honom "pojkig"! Och jag känner att jag inte vill understryka folks uppfattning med superpojkiga plagg utan han får ha könsneutrala kläder. I sitt rum har han en vit spetsgardin och om han vill låna ett hårspänne av mig så får han det! Hittills har ingen tvivlat på att han är pojke trots detta!

    Jag tillhör dem som tror att om man är trygg i sin könsuppfattning så kan man skoja lite med rollerna! Könet sitter väl inte i kläderna! Ni som säger att pojkar är pojkar och flickor är flickor; tror ni att barnen tappar sitt kön om de får "fel" kläder? En pojke är väl alltid en pojke, även i prinsesskjol?

  • Aunt Molly

    endag: det finns yrkesgrupper som klär sig i kjol/klänning också (präster) och i många andra kulturer är det vanligt med med kjolliknande manskläder (arabvärlden, Indien osv).

  • Aunt Molly

    Endag: heja dig! Strongt att kunna backa om man kommer på att man förhastade sig lite!

  • Aunt Molly

    Tur att man är född på 70-talet och hade brun-orange-randiga kläder för hela slanten! Då var det inte så uppdelat som nu!

    Det man kan trösta sig med idag är att eftersom trender går och kommer kanske unisex är inne när våra barn är tonåringar! Skönt tycker jag om eventuella döttrar slipper midjekorta tröjor och högklackat och istället kan ha stora sköna tröjor och gympaskor när de går i högstadiet!

  • Aunt Molly

    Det är väl "manligt" att visa mod, och med tanke på diskussionen härinne har jag svårt att tänka mig något modigare än en man i klänning!

  • Aunt Molly

    Vet du, ceciliaa: vi skrattar och förfasar oss lika mycket över dig och dina inskränkta åsikter om pojkar/flickor och män/kvinnor!

  • Aunt Molly

    Ja, inte tappar ens pojkar könet för att de har glitter och rosa eller ens pumps på sig!

    Mode har ju varierat väldigt mycket, men många verkar tro att pojkar har haft blått med bilar på och flickor rött med glitter sedan stenåldern. Det stämmer ju inte riktigt. I den katolska världen är ju blått en riktig flick-färg (jungfru Marias färg) och långt fram i vår egen tid har randiga tyger varit reserverade för prostituerade och interner på fängelse. Ingen tvekar väl att ta på sig en randig tröja idag; som tur är ändras uppfattningen om vad som är OK. Smink och högklackat var modernt bland män på 1700-talet och byxor förbjudet för kvinnor för bara 100 år sedan. Hästar har varit manliga attribut tills nyligen, nu är det typiskt tjejigt osv, osv, osv. Man kan komma på hur många exempel som helst som visar att det är det yttre sociala trycket som bestämmer vad som är manligt och kvinnligt och det är tragiskt att många avfärdar det med att det mode som gäller nu skulle vara genetiskt!

    Jag tror som många andra att "det börjar med en stoppnål och slutar med en silverskål", dvs gör vi stor skillnad på små pojkar och flickor som kommer löneskillnader och ojämlikheter i samhället att bestå. Därför är det viktigt att inte lägga för stor vikt vid barnens kön och pådyvla dem egenskaper som är kopplade till kön och fördomar om kön.

    Att "alla flickor vill ha rosa" beror på att vuxna präntat in att det ska vara så, inte på att de rent genetiskt tycker rosa är finast!

Svar på tråden Nu ställer jag till rabalder...