Inlägg från: Jennie med ie |Visa alla inlägg
  • Jennie med ie

    Sötningsmedel är INTE farligt!

    SystraMi skrev 2007-04-24 11:29:58 följande:
    Bra TS! Blir så irriterad varje gång jag kommer med min cola light (kanske max 1 ggn i veckan) och någon måste skynda sig att påpeka "man blir tjock ändå", eller "man får cancer" men åh, nej, det är inte farligt och jag bryr mig inte om vikten men vill inte ha blodsockertoppar. Och framförallt, varför ska någon annan bry sig?!
    Visst är kommentarerna tröttsamma. "Det där är inte heller bra" kommer på direkten, men vadå? Som om de som säger det bara och alltid enbart äter och dricker nyttiga saker??!!
  • Jennie med ie
    SystraMi skrev 2007-04-24 11:35:56 följande:
    Jennie med ie skrev 2007-04-24 11:33:25 följande: Tror det ofta är såna som inte äter lightprodukter och tar för givet att alla som äter/dricker sånt är hälsofreaks eller bantare och måste "upplysas".
    Min mamma är en typisk sån. Hon kan komma med den ena nyheten efter den andra om vad som anses nyttigt resp onyttigt och varför resp varför inte... det är bara det att det inte är nån nyhet för mig utan jag vet liksom sånt där redan *s* jag vet också vad jag anser vara relevant och vad som inte är det. Därmed inte sagt att jag alltid gör det jag själv tycker är det bästa men jag behöver knappast upplysas och informeras. Jag vet multipelt mer om näringslära än hon gör....

    Nu dricker jag i o f s för mycket cola light, det tycker jag själv också. Inte i första hand för risken med sötningsmedel utan för att det blivit ett litet beroende, rent mentalt så att säga. Men i mitt läge och med min bakgrund är ett beroende av pepsi Max definitivt att föredra före mitt tidigare beroende av skräpmat t ex...
  • Jennie med ie

    Sen är det många som inte har koll på vad light betyder, fast de TROR att de har det. Light måste inte betyda sötningsmedel, light kan t ex betyda att det är vanligt socker men mycket mindre än vanligt...  det kan betyda att fetthalten är lägre, utan att det tvunget är en massa extra konstgjorda ämnen i.....  Men folk tänker sötningsmedel så fort de ser ordet light eller lätt.


  • Jennie med ie

    Apropå vikt, så ja lightläsk med mera kan i förlängningen leda till att man går upp i vikt. Men inte pga sötningsmedlet i sig utan pga att en del får ökat sötsug, och står man inte emot det så kan man äta sig till en högre vikt. Såklart. Och det är nåt man bör vara medveten om, att den risken finns. Långt ifrån alla drabbas dock. Jag slipper

    För de stora totalövertygades del spelar det ingen roll hur man förklarar sitt val att välja light. T ex cola light. Inget duger liksom... Ofta dumförklaras man totalt. Men trust me, det finns många av oss som är väldigt medvetna om vad vi gör när vi väljer att äta/dricka det vi gör. Ändå verkar det betydligt mer accepterat att t ex röka än att dricka lightläsk..


  • Jennie med ie

    Man är inte dum i huvudet för att man t ex dricker lighläsk. Givetvis vet man att det bästa vore att inte dricka läsk alls. Men hey, vem katten äter och dricker bara det bästa hela tiden? Vem katten äter enbart sånt som är nyttigt? Inte många...  De flesta av oss äter en del saker som inte är nyttiga. Det är mänskligt och helt OK. I rimliga mängder. Dessutom kan en sak vara nyttig ur vissa aspekter men onyttig ur vissa. Varken socker eller sötningsmedel är dock _nyttigt_ på nåt endaste sätt. Kroppen behöver varken vitt socker eller sötningsmedel. Ur den aspekten är båda lika illa.

    Varför man sedan väljer det ena eller det andra, om man nu inte avstår från båda, beror på många olika saker. Men såvida man inte har diebetes, ibland inte ens då, så kommer dumförklaringarna som ett brev på posten ifall man väljer sötningsmedlet. Det är OK att äta och dricka andra icke-nyttiga saker, men absolut inte sötningsmedel. usch och fy, där är det laddat så in i bomben.


  • Jennie med ie
    ming skrev 2007-04-24 13:48:59 följande:
    Men sötningsmedel lurar ju kroppen att tro att man intar socker, och producerar därmed insulin och reagerar på samma vis som om man hade ätit vanligt socker.Dessutom, tack vare reaktionen, fortätter ju sötsuget precis som vanligt, och man blir lätt hungrigare och mer godissugen och kanske småäter oftare och går därmed eventuellt upp i vikt.
    Du generaliserar, men långt ifrån alla får sötsug av sötningsmedel. Och långt ifrån alla får en insulinstegring heller, insulinstegring som kan minska fettförbränningen..
  • Jennie med ie

    Jag får INTE ont i huvudet när jag dricker cola light. Jag får ont i huvudet när jag låtit bli att dricka det på några dagar, men det tror jag beror på koffeinet mer än sötningsmedlet eftersom det blev samma sak när jag en gång i tiden drack kaffe och sen lät bli några dagar. Jag får INTE heller ökat sötsug av det. Och jag har definitivt inte blivit fet av det, tvärtom väger jag betydligt mindre nu än när jag slutade med vanlig coca-cola och började dricka lightcola. Men här verkar det vara VM i generaliseringar...


Svar på tråden Sötningsmedel är INTE farligt!