Inlägg från: Millimina |Visa alla inlägg
  • Millimina

    Sötningsmedel är INTE farligt!

    Tror att man ska passa sig för att säga att något i n t e är farligt. Det finns pågående forskning om cancerrisken och aspartam. Det tar lång tid att utesluta att något saknar skadeverkan.

    Det har gjorts en studie 2003 som ledde tankarna till att det kan vara så att aspartam/artificiella sötningsmedel gör att man ökar sitt kaloriintag, men den studien gjordes inte på tillräckligt många människor för att kunna leda till något annat än en gissning därom. (Alltså inte vetenskapligt fastställt)

    Visst kan man diskutera om vi är för ängsliga idag, men det är dumt att säga att det i n t e är farligt med vissa saker. För det är inte heller b e v i s a t. Sällan är saker så farliga som tex neurosedyn att man kan direkt påvisa följder av skadeverkningar. Det finns en massa saker som vi inte vet. Manar till ödmjukhet!

  • Millimina

    Man får gärna vara upprörd över att människor är allför försiktiga. Men det är inte samma sak som att säga att något är ofarligt.

    f ö r m o d l i g e n är det så att rimlig mängd inte är farligt, men det k a n fortfarande ha n å g o n skadeverkan som är för oss okänd.

    Är det en ren slump att viktuppgången nationellt startade ungefär samtidigt som lightprodukterna kom? Vad är hönan och vad är ägget liksom?

  • Millimina

    Man v e t inte att det är just b ä t t r e att hetsäta sötningsmedel... Det är inte ett vettigt uttalande vetenskapligt sett!

  • Millimina

    Går inte att säga att något är helt ofarligt. Går inte att säga att mjöl är helt ofarligt. Snarare så är det så att ALLT giftigt.

    Erkänd forskning kommer heller aldrig säga att : vi är helt säkra, detta och detta är h e l t ofarligt. Det är oftast skillnaden mellan kvasivetenskap och riktig vetenskap...igenkänningsmärket sas.

  • Millimina

    presens konjunktiv skrev 2007-04-24 13:46:35 följande:


    Är det en ren slump att den mentala ohälsan steg brant när teven introducerades på marknaden? Där finns inget orsakssamband över huvud taget, enbart ett tidssamband.
    Min undran var bara om någon har ett bra svar på om det hänger samman det här med sötningsmedel och viktuppgång. Jag argumenterar inte för att sötningsmedel får eller inte får finnas. Jag argumenterar bara för att man ska välja sina ord. Inget är svart eller vitt. Jag tror att någon är arg för att andra är schåpiga/försiktiga och sen kanske fördömer andra som äter det ena eller det andra. Det vill jag inte medverka till!

    Jag tror inte att någon i dagsläget kan rekommendera andra till att äta si eller så, för vetenskapen vet inte otvetydigt vad saker beror på. Livsmedelsverkets roll är att tolka för befolkningen och att tala om vad man vet i dagsläget.
  • Millimina

    Om man diskuterar faroaspekterna av ett livsmedel, då måste man väl kunna säga vad ett livsmedel har för påverkan på kroppen.

    Tror någon på fullt allvar att alla människor har s a m m a sug efter "onyttiga" saker, men att det är de med god karaktär som kan avstå? Det tyckte jag var lite märligt...Jag är olika sugen olika mycket olika tillfällen i livet iaf...

  • Millimina

    Då kanske man ska starta en tråd som heter : Vad är kunskap/vetskap?

    Jag håller helt med om att det troligen inte är direkt farligt. Men inte med om att man kan säga att det är O-farligt.

  • Millimina

    Är det någon annan här som verkligen h a r sysslat med forskning?

  • Millimina

    Om sötningsmedel INTE är farligt, varför säger då livsmedelsverket såhär på frågan om små barn kan äta sötningsmedel?

    "Under senare år har flera rapporter påstått att aspartam är farligt. Nya utvärderingar inom EU visar att detta är ett säkert sötningsmedel. För små barn finns dock ingen anledning att använda produkter med aspartam eller andra sötningsmedel. Det är bättre att inte vänja barnen vid att till exempel drycker ska vara söta."

    Observera att jag fortfarande inte argumenterar f ö r att sötningsmedel är f a r l i g t, utan för att man i n t e kan säga att det är helt ofarligt

    Ninna1977, precis. Man bör nog inte skriva att saker ÄR, eller INTE ÄR.

Svar på tråden Sötningsmedel är INTE farligt!