Sötningsmedel är INTE farligt!
Ninna1977: Och som bekant är sukralos vattenlösligt, något om DDT och PCB inte är och därför ansamlades dessa sistnämnda i fettväv och ställde till problem under ackumuleringen i naturen.
Ninna1977: Och som bekant är sukralos vattenlösligt, något om DDT och PCB inte är och därför ansamlades dessa sistnämnda i fettväv och ställde till problem under ackumuleringen i naturen.
Jag skulle nog ändå säga att Livsmedelsverket är Sveriges främsta expertis inom livsmedelsområdet. Alla kan naturligtvis inte allt om allting, men säkerligen finns det någon toxikolog som är specialiserad på sötningsmedel och någon nutritionist, kemist och dyl dito.
Moa30: Fenylalanin är en essentiell aminosyra som vi alla får i oss dagligen via kosten och måste så få. Personer med PKU saknar möjligthet att bryta ner fenylalanin fullständigt och måste därför utesluta det ur kosten, därav märks alla produkter med tillsatt fenylalanin ut. Det är inte farligt med fenylalanin utan tvärtrom, farligt att inte äta (om du inte har PKU).
Mamsis: Källkritik..?
Dr Cox: Ja, allt du skriver i alla trådar kommer du att få äta upp. "Jag har hört min läkare säga att man ska byta kamremmen efter 6000 mil för att annars kan det bli något fel på kroppen..."
Minna07: Fast tuggummi innehåller ju xylitol. Det är sockeralkoholen av xylos, och också känt som vanligt björksocker. Xylitol är alltså "naturligt".
Men du pratade ju om tuggummi: Vilka tuggummin innehåller aspartam?
Både fenylalanin och asparaginsyra finns normalt i kosten vi förtär oavsett om vi äter aspartam eller inte.
Hastakvasta: Jag har aldrig hört talas om någon Bengt Vester i hela mitt liv trots alla mina år inom livsmedelssektorn. Kan du berätta vem denna karl är och på vilket sätt han är Livsmedelsverkets främste expert?
Om det av en händelse skulle vara så att du menar Bengt Vessby så är han numera emeritus. Att hänvisa till en person som man inte ens kan namnet på tycker jag är mycket märkligt.
Här finns en artikel från DN om Bengt Vessby:
www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp&a=40556
Jag förseslår att vi diskusterar det i en annan tråd eftersom den här handlar om sötningsmedel
gustafssons: Du får gärna källhänvisa till att alla kolhydrater blir socker när de kommer in i munnen...
Vissa kolhydrater, exempelvis sockerarter eller lättnedbrytbar stärkelse börjar redan i munnen spjälkas av salivens amylas.
Viss nedbrytning sker i början på magsäcken, men den avtar snabbt då pH är för lågt för de aktiva enzymerna. De nedbrytbara kolhydraterna brukar dock först börja spjälkas på riktigt när de når tunntarmen.
Vissa andra kolhydrater fermenteras av bakterier i tjocktarmen och bildar biprodukter som fungerar som substrat åt tarmen.
En hel del kolhydrater (de flesta olösliga fibrer) passerar opåverkade genom kroppen och kommer ut som fekalier. De har dock ändå gjort nytta i kroppen.
Kolhydrater brukar delas in i:
monosackarider exempelvis glukos, fruktos
disackarider exempelvis laktos och sackaros (vanligt bordssocker)
oligosackarider som är längre kedjor
polysackardier, exempelvis stärkelse och cellulosa