• Cullinan

    Sötningsmedel är INTE farligt!

    Åh, vad trött jag blir på denna hysteri kring sötningsmedel.

    Det är INTE farligt med sötningsmedel, såvida du inte intar helt sjukt groteska mängder. Och då är nog inte sötningsmedlet ditt största problem, utan psyket.

    Så snälla, sluta sprida vidare felaktigheter kring detta med sötningsmedel.

    "De sötningsmedel som används i Sverige är noggrant kontrollerade och godkända av Livsmedelverket. Det finns idag inga vetenskapliga studier som visar att aspartam eller något annat sötningsmedel skulle innebära några risker för konsumenter.

    För varje sötningsmedel finns ett ADI-värde (acceptabelt dagligt intag) och för aspartam ligger det värdet på 40 mg/kg kroppsvikt/dag för vuxna. Det innebär t ex max fyra liter lightläsk per dag för en person som väger 60 kg."

    Källa: overvikt.netdoktor.passagen.se/default.ns

    "Sukralos är ett sötningsmedel som har granskats och godkänts som tillsats inom EU. Sukralos får användas i till exempel läsk, juice och mjölkbaserade produkter. Innan en tillsats kan godkännas gör man alltid en vetenskaplig värdering av eventuella risker.

    Europeiska vetenskapliga kommittén för livsmedel (SCF) har gjort flera värderingar av sukralos. Vid den senaste värderingen (år 2000) bedömde SCF att sukralos inte ger några effekter på till exempel arvsmassan eller hos foster.

    Livsmedelsverket och EU har inga speciella rekommendationer om konsumtion av sukralos, förutom de generella rekommendationerna att ADI-värdet inte bör överskridas."

    Källa: www.slv.se/templates/SLV_NewsPage.aspx

  • Svar på tråden Sötningsmedel är INTE farligt!
  • Millimina

    Hoppzan:

    det är lagom att citera det man vill belysa, bara bra tycker jag!

    Men, det är inte en föraktlig tid heller med 20 år, så jag tror inte man behöver vara direkt "rädd" för sötningsmedel heller tills nya rön kommer, tex om man behöver sötningsmedlen av en eller annan anledning, som vid diabetes.

    Men, att äta dem för att få äta mer sött skulle iaf jag personligen låta bli, av försiktighetsprincipen.

    OCH det är jätteviktigt precis som du säger; att propagera för ofarligheten är det som är det dumma med hela det här. (Önskade jag kunde fetstila det!)

  • Cullinan

    Kurre räkmacka skrev 2007-04-24 17:09:19 följande:


    Aspartam är totalförbjudet i många länder, testa google
    Det har jag gjort, men jag hittar inget om det?
  • Kurre räkmacka
    Cullinan skrev 2007-04-24 17:11:57 följande:
    För HUNDRADE gången! Kom inte dragandes med den klåparsajten. I denna tråd håller vi oss till oberoende och seriösa källor. Tack.
    vad F*N är fel med den nu då?
  • Misfits
    Cullinan skrev 2007-04-24 17:11:57 följande:
    För HUNDRADE gången! Kom inte dragandes med den klåparsajten. I denna tråd håller vi oss till oberoende och seriösa källor. Tack.
    Råkade vara det första som kom upp när man sökte. Så jag antar att det finns relevans i det.

    Får jag be om en länk som säger motsatsen då?
  • Millimina

    Misfits:

    Det finns alltid människor som är villiga att forska fram resultat som visar det ena eller det andra. Sök på pubmed istället, det ger oftare mer tillförlitliga resultat om man skummar igenom allt som är sagt i ämnet än om man googlar forskningsrapporter.

  • Cullinan

    Håll er till seriösa sajter i stil med Livsmedelsverket.

    Den där Konsument-bjafs-grejen är extremt vinklad, och skapar bara ännu mer hysteri med alla sina lögner och påhitt. Källkritik tack.

  • Millimina

    det finns ju folk som säger sig ha sett ufon också, men det behöver inte vara sant för att det finns en länk till någon som sett ett..

    det är också trevligt om man kan tala om för människor ibland hur man kan göra saker bättre. Det är inte lätt att förstå skillnader mellan olika typer av "forskarrapporter". Mer respekt är alltid bättre!

  • Rebekah84

    Vet inte om någon skrivit detta men Canada har ju faktiskt förbjudit aspartam därför att det var hälsofarligt (Enligt forskare i Canada)


    How much wood would a woodchuck chuck if a woodchuck could chuck wood?
Svar på tråden Sötningsmedel är INTE farligt!