• Cullinan

    Sötningsmedel är INTE farligt!

    Åh, vad trött jag blir på denna hysteri kring sötningsmedel.

    Det är INTE farligt med sötningsmedel, såvida du inte intar helt sjukt groteska mängder. Och då är nog inte sötningsmedlet ditt största problem, utan psyket.

    Så snälla, sluta sprida vidare felaktigheter kring detta med sötningsmedel.

    "De sötningsmedel som används i Sverige är noggrant kontrollerade och godkända av Livsmedelverket. Det finns idag inga vetenskapliga studier som visar att aspartam eller något annat sötningsmedel skulle innebära några risker för konsumenter.

    För varje sötningsmedel finns ett ADI-värde (acceptabelt dagligt intag) och för aspartam ligger det värdet på 40 mg/kg kroppsvikt/dag för vuxna. Det innebär t ex max fyra liter lightläsk per dag för en person som väger 60 kg."

    Källa: overvikt.netdoktor.passagen.se/default.ns

    "Sukralos är ett sötningsmedel som har granskats och godkänts som tillsats inom EU. Sukralos får användas i till exempel läsk, juice och mjölkbaserade produkter. Innan en tillsats kan godkännas gör man alltid en vetenskaplig värdering av eventuella risker.

    Europeiska vetenskapliga kommittén för livsmedel (SCF) har gjort flera värderingar av sukralos. Vid den senaste värderingen (år 2000) bedömde SCF att sukralos inte ger några effekter på till exempel arvsmassan eller hos foster.

    Livsmedelsverket och EU har inga speciella rekommendationer om konsumtion av sukralos, förutom de generella rekommendationerna att ADI-värdet inte bör överskridas."

    Källa: www.slv.se/templates/SLV_NewsPage.aspx

  • Svar på tråden Sötningsmedel är INTE farligt!
  • Minna07

    Cullinan: Men tarmen påverkas ju inte föränn timmar efter det att födan intagits, jag börjar spy efter 5 minuter.

    Brokig: Men tuggummi var bara ETT exempel av många saker som innehåller aspartan.

    Bara för att vetenskapen inte kan bevisa/påvisa något innebär INTE det att det inte kommer se anorlunda ut i framtiden. Alla dessa tillsattser än ännu alldeles för nya för oss för att vi ska kunna veta EXAKT vad de gör mot våra kroppar. Antagligen kommer vi inte heller få veta ALLT.

  • lishe
    Dr Cox skrev 2007-04-24 17:52:43 följande:
    man får ju passa sig sen när man själv är läkare, alla dumheter som jag kommer dragandes med kommer bli citerade på FL Bäst att hålla tyst!
    Jag vet inte om det var en spydighet som svar på mitt inlägg (eller så är jag ovanligt känslig). Jag säger att jag inte kan stödja det "min ögonläkare" påstår med någon publicerad forskning och jag håller definitivt med om att en läkare inte automatiskt sitter inne på all kunskap om människokroppen och hur den fungerar i relation till omgivningen. Det är ju därför forskning bedrivs och dessutom är ju läkare av olika åsikt och forskningen ibland motsägelsefull. Samtidigt måste jag nog erkänna att jag lyssnar mer till en läkare än en rörmokare eller bilmekaniker när det gäller den här typen av frågor eftersom en läkare i all fall borde vara liiiite mer insatt i ämnet.
  • Minna07

    Dr Cox: Men då pratar vi om allergi, ett område som man har forskat tillräkligt mycket kring för att förstå att endast VISSA människors kroppar reagerar som de gör. Läs på om allergi så förstår du också

  • non compos mentis

    Lishe, du är bara ovanligt känslig


    Jag menade inte att vara spydig mot dig i synnerhet utan
    jag ironiserade mest över allt dumt som jag själv säger ibland (ofta) och att det faktiskt är vanligt förekommande att folk refererar till den och den läkaren i alla möjliga sammanhang. Alltså får jag vakta min tunga. Sen, alltså. Än så länge får jag säga dumma saker.
    Så, no hard feelings!
  • Cullinan
    Minna07 skrev 2007-04-24 18:06:04 följande:
    Cullinan: Men tarmen påverkas ju inte föränn timmar efter det att födan intagits, jag börjar spy efter 5 minuter.Brokig: Men tuggummi var bara ETT exempel av många saker som innehåller aspartan.Bara för att vetenskapen inte kan bevisa/påvisa något innebär INTE det att det inte kommer se anorlunda ut i framtiden. Alla dessa tillsattser än ännu alldeles för nya för oss för att vi ska kunna veta EXAKT vad de gör mot våra kroppar. Antagligen kommer vi inte heller få veta ALLT.
    Som Dr Cox säger så finns det folk som spyr bara dom luktar på en nöt, men det innebär inte att nötter är farligt likväl, utan att vissa helt enkelt är överkänsliga/allergiska mot de mest naturliga ämnen. Xylitol är ju som sagt helt naturligt björksocker. Just tuggummi ökar ju även gasbildningen, och då känner man sig ofta kräkfärdig.

    Man har studerat sötningsmedel och dess effekter i drygt 20 år och kommit fram till att inga faror finns, så det är inget nytt.
  • Rheannon

    Nu är jag visserligen ett antal sidor för sen.
    Men Kurre räkmacka, Min aptit ökar INTE av light-produkter.
    Jag äter absolut inte mer nu än vad jag gjorde innan jag började dricka light och jag är inte heller hungrigare.

    Observera att jag skriver om mig nu, är du söt
    Och det blir nog rätt svårt att hitta vetenskapliga undersökningar på huruvida Jag blir hungrigare utav sötningsmedel.


    Det bästa är att veta vad man letar efter innan man början leta efter det.
  • lishe
    Dr Cox skrev 2007-04-24 18:13:31 följande:
    Lishe, du är bara ovanligt känslig Jag menade inte att vara spydig mot dig i synnerhet utan jag ironiserade mest över allt dumt som jag själv säger ibland (ofta) och att det faktiskt är vanligt förekommande att folk refererar till den och den läkaren i alla möjliga sammanhang. Alltså får jag vakta min tunga. Sen, alltså. Än så länge får jag säga dumma saker. Så, no hard feelings!
    ok
  • non compos mentis

    Minna07


    jo, det där med allergi får jag nog läsa på
    Poängen med inlägget var nog mer att belysa en typ av argument som jag inte tycker håller.
    Jag mår själv illa av sushi, innebär det då att det är något skumt med det och att alla genast borde sluta äta sushi?
  • lishe

    Ni som har koll på det här, varför är xylitol bra för tänderna?

  • non compos mentis

    Om jag minns rätt har det lite av en bakteriedödande effekt.

Svar på tråden Sötningsmedel är INTE farligt!