• Cullinan

    Sötningsmedel är INTE farligt!

    Åh, vad trött jag blir på denna hysteri kring sötningsmedel.

    Det är INTE farligt med sötningsmedel, såvida du inte intar helt sjukt groteska mängder. Och då är nog inte sötningsmedlet ditt största problem, utan psyket.

    Så snälla, sluta sprida vidare felaktigheter kring detta med sötningsmedel.

    "De sötningsmedel som används i Sverige är noggrant kontrollerade och godkända av Livsmedelverket. Det finns idag inga vetenskapliga studier som visar att aspartam eller något annat sötningsmedel skulle innebära några risker för konsumenter.

    För varje sötningsmedel finns ett ADI-värde (acceptabelt dagligt intag) och för aspartam ligger det värdet på 40 mg/kg kroppsvikt/dag för vuxna. Det innebär t ex max fyra liter lightläsk per dag för en person som väger 60 kg."

    Källa: overvikt.netdoktor.passagen.se/default.ns

    "Sukralos är ett sötningsmedel som har granskats och godkänts som tillsats inom EU. Sukralos får användas i till exempel läsk, juice och mjölkbaserade produkter. Innan en tillsats kan godkännas gör man alltid en vetenskaplig värdering av eventuella risker.

    Europeiska vetenskapliga kommittén för livsmedel (SCF) har gjort flera värderingar av sukralos. Vid den senaste värderingen (år 2000) bedömde SCF att sukralos inte ger några effekter på till exempel arvsmassan eller hos foster.

    Livsmedelsverket och EU har inga speciella rekommendationer om konsumtion av sukralos, förutom de generella rekommendationerna att ADI-värdet inte bör överskridas."

    Källa: www.slv.se/templates/SLV_NewsPage.aspx

  • Svar på tråden Sötningsmedel är INTE farligt!
  • lishe

    En bekant som är ögonläkare berättade för mig att han undviker lightdrycker helt eftersom all pågående forskning visar att den typen av sötningsmedel (aspartam) kan ha en omfattande skadlig effekt på hjärnan. Jag inser att jag inte har några starkare belägg för det påståendet och kan inte styrka det med publicerad forskning heller. Själv mår jag illa och får huvudvärk av lightdrycker och undviker det därför.

  • Cullinan
    Moa38 skrev 2007-04-24 17:37:53 följande:
    orkar inte läsa hela tråden. Vissa sötningemedel innehåller ämne som omvandlas till fenylalanin i kroppen (tror det är aspartam). En aminosyra som kroppen inte kan bryta ner. Den inlagras i kroppen. Tror inte man vet riktigt vad som sker vid intag under lång tid, därför skall tex barn inte dricka drycker med aspartam.Dessutom finns det andra sötningsmedel som innehåller en eller annan kloratom!!! *mums*Kommer inte ihåg all fakta (läste mkt om detta när jag gjorde arbete i skolan för ett antal år sedan. Pratade bla annat med Charlotte Erlandson, professor vid Lunds unoversitet på fett och socker)
    Fenylalanin är bara farligt för de personer som har en medfödd sjukdom i ämnesomsättningen som gör att dom inte kan bryta ner det. Sjukdomen kallas fenylketonuri. Vanliga människor har inget som helst problem med detta.
  • Cullinan
    Moa38 skrev 2007-04-24 17:39:56 följande:
    sv.wikipedia.org/wiki/Sukraloslite klor...
    HELT ofarligt för människan. Det enda man tvistar om är om det möjligen eventuellt kan vara skadligt för miljön. Man vet inte vare sig åt det ena eller det andra hållet, eftersom inga internationella studier gjorts.
  • non compos mentis

    Jag måste fråga, var får folk allt i från?


    Som du, Moa, kommer med helt felaktiga påståenden om fenylalanin som inlagras i kroppen, när det i själva verket är som brokig säger, en essentiell aminosyra. Dvs vi kan inte själva syntetisera den utan måste få i oss den via födan.
    Vad gäller klor, så...tja vad består salt av? Natrium och klorid. Kan ju aldrig vara bra.
  • Cullinan
    lishe skrev 2007-04-24 17:42:21 följande:
    En bekant som är ögonläkare berättade för mig att han undviker lightdrycker helt eftersom all pågående forskning visar att den typen av sötningsmedel (aspartam) kan ha en omfattande skadlig effekt på hjärnan. Jag inser att jag inte har några starkare belägg för det påståendet och kan inte styrka det med publicerad forskning heller. Själv mår jag illa och får huvudvärk av lightdrycker och undviker det därför.
    Och jag mår illa av vanligt godis (vissa sorter) och får huvudvärk av vanlig Cola. Så vi kan nog inte dra några större vetenskapliga slutsater kring detta.
    Och en ögonläkare är ju just en ögonläkare och inget annat, han har inte mer koll på detta än gemene man.
  • Cullinan
    Moa38 skrev 2007-04-24 17:46:45 följande:
    tack, det var det jag tänkte på.
    Och det anser du vara alarmerande?
  • non compos mentis
    man får ju passa sig sen när man själv är läkare, alla dumheter som jag kommer dragandes med kommer bli citerade på FL Bäst att hålla tyst!
  • Minna07

    Det är klart att något är galet med sötningsmedel. Jag kan inte ens tugga ett sockerfritt tuggummi - jag SPYR som en stucken gris! Får fruktansvärda magkramper och kan under inga omständigheter göra annat än ligg på golvet och kvida mig i smärta samtidigt som jag spyr. Det du TS!

Svar på tråden Sötningsmedel är INTE farligt!