• Cullinan

    Sötningsmedel är INTE farligt!

    Åh, vad trött jag blir på denna hysteri kring sötningsmedel.

    Det är INTE farligt med sötningsmedel, såvida du inte intar helt sjukt groteska mängder. Och då är nog inte sötningsmedlet ditt största problem, utan psyket.

    Så snälla, sluta sprida vidare felaktigheter kring detta med sötningsmedel.

    "De sötningsmedel som används i Sverige är noggrant kontrollerade och godkända av Livsmedelverket. Det finns idag inga vetenskapliga studier som visar att aspartam eller något annat sötningsmedel skulle innebära några risker för konsumenter.

    För varje sötningsmedel finns ett ADI-värde (acceptabelt dagligt intag) och för aspartam ligger det värdet på 40 mg/kg kroppsvikt/dag för vuxna. Det innebär t ex max fyra liter lightläsk per dag för en person som väger 60 kg."

    Källa: overvikt.netdoktor.passagen.se/default.ns

    "Sukralos är ett sötningsmedel som har granskats och godkänts som tillsats inom EU. Sukralos får användas i till exempel läsk, juice och mjölkbaserade produkter. Innan en tillsats kan godkännas gör man alltid en vetenskaplig värdering av eventuella risker.

    Europeiska vetenskapliga kommittén för livsmedel (SCF) har gjort flera värderingar av sukralos. Vid den senaste värderingen (år 2000) bedömde SCF att sukralos inte ger några effekter på till exempel arvsmassan eller hos foster.

    Livsmedelsverket och EU har inga speciella rekommendationer om konsumtion av sukralos, förutom de generella rekommendationerna att ADI-värdet inte bör överskridas."

    Källa: www.slv.se/templates/SLV_NewsPage.aspx

  • Svar på tråden Sötningsmedel är INTE farligt!
  • Minna07

    "Ja, om man är allergisk mot ett visst ämne så kan man reagera så, det kvittar vilket ämne det än månde vara."

    Eftersom du andas in det allergiframkallande ämnet så reagerar kroppen med att svälla igen slemhinnor i luftrören. Men spy? Aldrig i mitt liv hört talas om. Därför får du gärna gå in i detalj kring hur den reaktionen går till, eller länka till en sida där man kan läsa.

    "Aspartam är ett sötningsmedel som är uppbyggt av de två aminosyrorna fenylalanin och asparaginsyra."

    Om jag inte minns helt fel så spelar det ganska stor roll vilka aminosyror som kombineras med varandra när det kommer till deras uppgifter i kroppen.

    "Aminosyror finns naturligt som byggstenar i proteiner i vår normala kost. För majoriteten av konsumenterna finns det inga risker med att äta aspartam, utan det är alltså ett ämne som finns i vår helt vanliga kost."

    Men finns just dessa två i vår vanliga kost?

    "Så det finns ingen logik i att kräkas av tuggummi med aspartam, då skulle man likagärna kunna kräkas av något helt vanligt livsmedel som innehåller aspartam."

    Men det är ju det jag gör, allt med aspartam!

  • idis78

    Cullinan: Att man blir tjock av sötningsmedel beror på att kroppen först tror det är vanligt socker man får i sig. Då ökar insulinproduktionen, och blodsockret sjunker. Det gör att man får ett sötsug. Äter man då npgot sött, så blir man tjock.

  • Jennie med ie

    Jag får INTE ont i huvudet när jag dricker cola light. Jag får ont i huvudet när jag låtit bli att dricka det på några dagar, men det tror jag beror på koffeinet mer än sötningsmedlet eftersom det blev samma sak när jag en gång i tiden drack kaffe och sen lät bli några dagar. Jag får INTE heller ökat sötsug av det. Och jag har definitivt inte blivit fet av det, tvärtom väger jag betydligt mindre nu än när jag slutade med vanlig coca-cola och började dricka lightcola. Men här verkar det vara VM i generaliseringar...


  • Rheannon
    Minna07 skrev 2007-04-24 18:37:55 följande:
    Men spy? Aldrig i mitt liv hört talas om. Därför får du gärna gå in i detalj kring hur den reaktionen går till, eller länka till en sida där man kan läsa.
    Jag spyr när jag äter tomater. Det konstaterades senare utav läkare att jag är allergisk mot tomater. Jag har ingen aning om hur detta går till, varför jag spyr istället för att få en "normal allergireaktion".
    Det bästa är att veta vad man letar efter innan man början leta efter det.
  • Rheannon

    Minna07,

    Jag hittade det här
    "Allergi eller överkänslighet märks på många olika sätt.
    Eksem, kräkning, diarré, ont i magen, svullna och kliande ögon, snuva, täppt näsa, astma – allt kan vara tecken på allergi."

    www.orebroll.se/redia2/pagewide____10172.aspx


    Det bästa är att veta vad man letar efter innan man början leta efter det.
  • Sing Star

    Minna07: På din ICA-länk står det så här:
    "Aspartam är ofarligt för allmänheten inklusive gravida kvinnor och ammande mödrar, barn, diabetiker och bantare."

    Inte bara TS som vågar sträcka sig så långt till att påstå att aspartam är ofarligt alltså. Jag kan förstå många av era inlägg om att man faktiskt inte kan säga med säkerhet att tillsatsen är ofarlig men vi kan iallafall fastställa att WHO, EU och USA konstaterat att det inte finns något som pekar mot att det skulle vara farligt att förtära och då är det inte lite beslutsunderlag detta bygger på!

    Kul också att läsa inlägg från vissa FL:are som förhoppningsvis blivit lite mer upplysta av den här tråden!


    ღ ♥ ღ JOHANNA i mitt hjärta ღ ♥ ღ
  • Sing Star

    Minna07 citerade Cullinan och skrev:
    "Aspartam är ett sötningsmedel som är uppbyggt av de två aminosyrorna fenylalanin och asparaginsyra."

    Om jag inte minns helt fel så spelar det ganska stor roll vilka aminosyror som kombineras med varandra när det kommer till deras uppgifter i kroppen.

    Så här stod det i länken du lade in från ICA:
    Aspartame, safety-tested in over 200 studies and reviewed as safe by more than 100 countries, is a low calorie sweetener. It is made from two building blocks of protein just like those found naturally in many everyday foods such as meat, fish, cheese, eggs and milk. Aspartame is digested by the body in exactly the same way as these other protein foods and so does not bring anything new to the diet.


    ღ ♥ ღ JOHANNA i mitt hjärta ღ ♥ ღ
  • brokig

    Både fenylalanin och asparaginsyra finns normalt i kosten vi förtär oavsett om vi äter aspartam eller inte.

  • Shankara

    Jag säger om så att en överdriven konsumtion av någon speciell sak är aldrig bra, men en måttlig konsumtion av light läsk har ju ingen betydelse det är ju inte sämre än socker, socker kan du inte ta in för mycket då är det med skadligt, men en måttlig konsumtion är ju inte mer skadlig en vanligt läsk, allt handlar om måtta ju!

    så drick light läsk om ni vill, så länge det inte är överdrivet behöver man nog inte oroa sig!

    Håller med att man överdrivit det jätte mycket som om man tar en klunk light läsk så får man cancer direkt. nä!

Svar på tråden Sötningsmedel är INTE farligt!