Inlägg från: Anonym (HjärtSSK) |Visa alla inlägg
  • Anonym (HjärtSSK)

    Dubbelslag på hjärtat hela tiden i över en vecka!!!

    Arbetar på en hjärtavdelning som sjukskötrerska.

    Ventrikulära extra slag är inte farliga i sig, om man har en hel del efter varandra väldigt ofta....säg 5 st på rad flera gånger per minut så kan cirkulationen i kroppen bli påverkad eftersom VES:en inte har samma blodmängd som ett vanligt slag.
    Sen kan Ves vara ett tecken på att man har nåt fel på hjärtat ex förstorat hjärta, dilaterad cardimyopati, hjärtsvikt mm mm....men detta ser man på ett ultraljud i så fall! Som du gjort....
    Sen finns det andra typer av ves sk R på T VES....handlar om var på QRS komplexet (slaget) som veset kommer. R på T ves är farligare men det har garanterat din läkare koll på! Så oroa dig inte!

    Under en graviditet så bär man på så mycket blod att hjärtat får arbeta så pass mycket mer än normalt. Det kan ta ett tag innan det återhämtat sig. Men om du besväras av detta väldigt mycket så kan du nog äta betablockad.

    Man kan äta betablockerare i små doser även med en puls på 60. Blodtrycket kan sjunka lite men se till att ha nån med dig första dygnet du äter tabletten så de kan hjälpa dig om du skulle blir yr. Det är normalt absolut ingen fara men eftersom du är orolig så kan det va ett alternativ.
    Nästan Alla som haft hjärtinfarkt äter betablockad och de har ibland betydligt lägre puls än du och lågt blodtryck. Men så länge trycket inte är under 100 så kan du nog testa men det måste ju din läkare bestämma.
    Men ät hellre en tablett än att må dåligt över detta!

    Du kan ju testa i samråd med din doktor och om du vill testa att sluta så kan du ju göra det och se om slagen är borta.

    Fråga gärna om du undrar över nåt. Lovar att besöka denna tråd fler gånger framöver och se om jag kan svara på era frågor.

    Och ang 24 h ekg, det gör man bara för att se hur ofta man har dessa slag och vad det är för slag. Nu vet man ju redan det gällande dig så ett holter ekg som det kallas eller även kallat r test finns ingen anledning att göra på dig.

    Mvh Sjuksköterskan

  • Anonym (HjärtSSK)

    Ja du kan hålla dig lugn om Ul och arb EKG inte visar nåt. Det är värre om man får en massa ves om när man belastar hjärtat. Då kan man ha fel i hjärtmuskeln men extra slag i vila gör mindre.
    Man behöver inte behandla dem för extra slagens skull. Men man kan behandla dem för att personen i fråga ska få ett bättre välmående, vissa lider nåt oerhört av extra slag medan vissa ej känner av dem.

    Jag tror att det har med hormoner och graviditet att göra. oro kan förvärra dem också och sömnbrist, vilket jag antar att du lider av
    Ät en bra kost också!

    Mina hjärtpatienter har nästan alltid både ves och sves, men om nåt är vanligare än det andra vet jag inte. jag tror nog att fler har sves än ves men jag är inte helt säker.

    Fler frågor ?

    Mvh SSK

  • Anonym (HjärtSSK)

    Nu får du ursäkta men det är inget uttrycks om vi använder..

    Vad menar du med PÅ ??

    /Sköterska

  • Anonym (HjärtSSK)

    Ondella:
    Alltså...jag är ingen expert på panikångest.....men jag vet att stress är en oerhört stor faktor gällande hjärtat över lag. har t o m haft patienter som haft alla symtom på hjärtinfarkt men så klart inga ekg negativiseringar och enzymutsläpp....men smärtan kallsvettig...mm mmm och det har visat sig vara stress.

    I mina öron så kanske du känner av rejäl stress och lite ångest utan att det behöver vara panikångestattacker? Låter lite konstigt att det enda en panikångeststtack ska visa är extra slag....har jag aldrig hört talas om.
    men som sagt jag är ingen psykiatri sköterska ..... utan en hjärt sköterska

    Alla är så klart välkommen att ställa frågor så svarar jag på det jag kan.

    Mvh SSK

  • Anonym (HjärtSSK)

    Hej hopp allihop!!!

    Pacemaker får man ej får förmasflimmer om inte flimret går väldigt långsamt så man har för långt mellan slagen så risk för svimning finns.

    Stress är en STOR orsak till hjärtproblem i form av extraslag.

    Reflux orsakar oftast bröstsmärta mer än extraslag. man får en brännade känsla i bröstkorgen, kan förväxlas med kärlkramp av den anledningen.

    Extraslag kan bero på så många olika saker, men om man inte finner någon fysiologisk förklaring...nåt fel alltså så är det ingen fara.
    Om man te x har haft en hjärtinfarkt så blir en del av hjärtmuskeln skadad "död", där den läker sedan bildas omkopplingszoner för retledningssystemet som styr hjärtat. Där kan det te x utlösas en massa extraslag, ex massa VES efter varandra. Då kan det vara farligt för då har man en bakomliggande sjukdom (hjärtinfarkt) som håller på att läka ihop.
    Men några enstaka VES efter varandra några enstaka gånger är ingen fara.

    Jag skriver ur vår lärobok:
    " VES är vanliga företeelser både hos friska individer och hos patienter med hjärtsjukdom. Så gott som alla människor har VES. Hos många passerar de helt symtomfritt medan andra känner ett stort obehag. Bland provocerande faktorer märks te x emotionell stress, fysisk ansträngning, koffein, alkohol, nikotin och infektioner. Frekventa VES uppträder ofta i samband med coronar hjärtsjukdom framförallt hjärtinfarkt, samt vid överdoseringar av läkemedel.
    En grov regel är att enstaka VES hos yngre och medelålders människor utan påvisbar hjärtsjukdom betraktas som ofarliga och i sig inte indicerar nån behandling.
    Hos patienter med hjärtsjukdom (akut fas av hjärtinfarkt)och vid förgiftningar förekommer ofta mycket rikligt med VES, och kan kräva behandling.
    Sedan länge har man ansett att VES som försvinner vid arbete anses som benigna (goda) medan VES som uppkommer eller ökar i frekvens vid belastning (cykling,löpning mm) kan tala för hjärtsjukdom.
    Man har länge diskuterat om vissa arytmier förebådar ventrikelflimmer (dödligt tillstånd). Man har sett att många patienter med allvarliga VES inte får ventrikelflimmer och att ventrikelflimmer kommer ofta utan föregående VES.
    Undantag gör dock R på T VES (var på komplexet på EKG som VESET kommer) och VT attacker (massor med VES på varann, 4 och mer, i synnerhet längre attacker).....dessa kan man idag visa på ett samband att utveckla ventrikelflimmer."

    Och era VES räknas som enstaka. Inom hjärtvården får man ha MYCKET med för att det ska räknas som frekventa.
    Tänk också på att på nätet så står det att det kan vara tecken på bakomliggande sjukdom och DÅ är det farligt...INTE om man inte har en bakomliggande orsak som ex hjärtinfarkt.
    Det är ju bra att det står det på nätet för då får man kolla upp själv med UL och EKG hur ens eget hjärta ser ut och om just MINA VES är farliga och tecken på sjukdom eller inte.

    Hoppas det var till lite hjälp!

    Detta är taget ur vår lärobok, så alla fakta är sann!

    Mvh SSK

  • Anonym (HjärtSSK)

    Tackar

    Tänk på att om ni ska köpa refluxmedicin, köp inte bara ex novaluzid mot halsbränna...kan funka det med om man bara har för mcyket magsyra......men köp istället ex Gaviscon som även lägger sig som en hinna över maten i magsäcken och hindrar magsyran att tränga upp i matstrupen igen....

    Hoppas inte detta räknas som reklam

  • Anonym (HjärtSSK)

    Jag läser av alla mina patienters hjärtövervakning varje minut. Och det är MYCKET få...både unga och gamla....som inte har extraslag.
    Tänkte att ni ville veta det.

  • Anonym (HjärtSSK)

    Ett litet tillägg innan jag ska sova:
    Reflux innebär inte att magsyran läcker in i lungorna! Däremot så läcker den förbi magmunnen upp i matstrupen igen. Kan orsaka sår mm.....För att den ska komma till lungorna så måste den upp genom matstrupen upp i halsen....ner i luftvägarna och sen ner i lungorna. Innan dess han man hostat rejält kan jag lova....om man inte lider av nån sjukdom ex MS med försvagade muskler....då fungerar inte hostreflexen alla gånger och då kan man dra ner mat mm i lungorna......

    Ha det gott alla!

    Jag kommer åter i morgon och ser om det finns fler frågor att svara på

  • Anonym (HjärtSSK)

    Jag har inte sovot inatt så jag måste sova nu...
    Men jag återkommer imorgon med svar!

  • Anonym (HjärtSSK)

    God morgon alla!!

    Tilt: Oerhört bra beskrivet!!!!! Eloge till dig, kan tro att du är sköterska du med

    Funktionell bradykardi.....helt enkelt bradykardi.....när man tar ett EKG så kan man ha VES eller SVES i bigemeni, vartannat slag. EKG räknar då dessa slag som puls också så pulsen kan bli 80. Men eftersom framförallt VES inne håller mindre blodmängd så får kroppen mindre blod av ett VES ibland nästan inget alls, vilket innebär att den egentliga "pulsen med blod" är bara vartannat slag vilket blir 40 slag per minut......då har man bradykardi...fattar ni?

    Eftersom SVES kommer från förmaken så hinner förmaken fylla lite blod och skicka ner till kammaren innan det pumpas ut så då hinner kammaren oftast få lite mer blod än ett VES men inte fullt lika mycket som ett vanligt slag.

    Varför känner man ett uppehåll?
    När ni pratar om att hjärtat rättar sig själv så måste jag förtydliga lite:

    Dunk...Dunk...Dunk.Dunk.........Dunk...Dunk...

    Om det ser ut så här exempelvis..3 vanliga slag, ett tätt, paus, sen som vanligt igen.

    Slaget som kommer för tätt är ett extra slag (oftast SVES), som ibland inte känns (ibland känns det) på pulsen för att det innehåller för lite blod (känns som ett uppehåll i pulsen). Detta slaget har kommit av nån anledning, hjärtat kan vara extra retbart pga alkohol mm som ni tidigare läst. ALLA har detta.
    SEN rättar hjärtat sig själv genom att ta en kompensatorisk paus, innan nästa slag. Hjärtat har ju då fyllt sig med mycket mer blod än vanligt så det blir ett hårt slag som man brukar känna upp i halsen mm.

    VES kan komma lite mer varstanns..mellan två vanliga slag mm. Men det blir samma fenomen att man känner ett uppehåll i pulsen för att det kommer för lite mängd blod för att det ska kännas på pulsen.

    VT attacker är ofta ett tillstånd efter hjärtinfarkt mm. Men precis som med allt annat så kan man ha det fast man är frisk i övrigt. Nån enstaka gör ingenting om den är väldigt kort säg 4-5 slag. Men har man långa kan cirkulationen påverkas och man kan behöva behandla den. Återigen kan man behandla symtomatiskt om man tycker det är obehagligt.

    Jag har själv varit i en jobbig period när jag var hypokondrisk. Var totalt sönderstressad.....fick massa symtoom som jag trodde berodde på sjukdom.... Till slut insåg jag att allt handlade oom mitt kontrollbehov. Om en läkare sa att jag var ok så gick jag till en annan för att få det bekräftat. Men allt satt ju i mitt huvud! Jag fick massa symtom rent fysiskt för att jag var stressad...utslag....extraslag....bröstsmärta......diarré....sömnlöshet....ja mm mm.
    Ingen kunde hjälpa mig utom mig själv.....när tankarna kom att nåt var fel sa jag SLUTA till mig själv och tvingade mig att tänka på nåt annat. Jag beslutade mig för att ta vara på tiden man har, den kommer aldrig igen. Jag kände att det skulle vara förfärligt om jag "slösade" bort 5 år eller mer på att vara orolig när det egentligen inte var nåt farligt. Ville hellre ta vara på tiden man har här på jorden, för nån gång tar den ju slut och då vill jag ha levt så gott jag kunde.
    Efter ca 6 månader så hade jag lyckats vända helt på allt, men effekten kom direkt jag började.
    Tänker aldrig så nu längre, är inte orolig mm. Känns otroligt befriande. En tanke bara.....kanske hjälper nån av er.

    Men kroppen är förunderlig har jag märkt. Det finns ofta inte helt NORMALA ramar, framför allt inte när det gäller pulsen!
    Ibland an det vara hjärtat som signalerar att man ska ta det lugnare, ibland beror det inte på det, ibland på sjukdom, ibland inte. Man får helt enkelt acceptera att det kan vara så, fast man inte är sjuk. Likväl som att man kan vara trött fast man sovit.....hungrig fast man ätit....mm. Men det blir sån ångest när det har med hjärtat att göra för man har ju bara ett. Men det gäller att tvinga sig sjäv att lugna ner sig! Eller ta en behandling ett tag för att få känna att hjärtat kan lugna sig.....så kan man sluta med behandlingen sen....Men behandla ska man inte göra för nåt enstaka slag ibland utan detta är för de som lider av extraslagen.

    oj oj vad långt det blev!

    Mvh SSK

Svar på tråden Dubbelslag på hjärtat hela tiden i över en vecka!!!