• mittenavapril

    Åkt fast för rattfylla! Vad händer nu?

    Att ha 1,6 promille betyder att han kom över gränsen för grov rattonykterhet. Gränsen ligger på 1,0 promille.

    Är man tidigare ostraffad och åker dit för grov rattfylla, så döms man till villkorlig dom och smahällstjänst. Man kan även dömas till skyddstillsyn om man har alkoholproblem som måste behandlas. De allra flesta som kör grovt rattfulla har något problem med alkohol, men det är inte alla som vill få behandling. (detta skriver jag generellt! och inte riktat mot din kille!)

    Det kan dock bli fängelse om man t ex har kört extra farligt, ex krockat. Vanligast nu är dock villkorligt.

    Körkortet dras in i minst ett år om man inte kan visa upp s k synnerliga skäl (oerhört ovanligt). FÖr att söka nytt körkort måste man visa upp läkarintyg som visar att man inte har alkoholproblem. Sen måste du också göra om provet.

    Om böter döms ut så beror antalet dagsböter på hur grovt brottet anses vara. Lägst 30 och högst 150 (eller 200 vid flerfaldig brottslighet)dagsböter, ett brott av normalgraden ligger på ca 40-50 dagsböter. Antalet kronor per dagsböter beror på hans inkomst. som minst är det 50 kr och som mest 1000 kr. Så du kan själv räkna ut hur mycket det blir....

    En dagsbot är tänkt att motsvara en dags nettoinkomst, rent praktiskt beräknas beloppet som en tusendel av den dömdes årsinkomst (efter att vissa avdrag gjorts).

  • mittenavapril

    Det blir inte mildare straff för att han skall bli pappa. det är inte en förmildrande omständighet. Om han lägge rin sig på en klinik och ser till att bli nyker så kan det ses som en förmildrande omständighet däremot


    Anonym skrev 2008-01-12 16:42:25 följande:
    Mildare straff för att mannen ska bli pappa? Hörs inte klokt egentligen i mina öron. Då är det bara att ut o göra till en unge o köra med det sen att man ska bli pappa för då får man mildrare straff. Borde vara tvärtom. Ska man ha barn så måste man ju visa mer ansvarstagande!Nu är inte detta menat at kritisera någon utan bara tankar jag fick när jag läste det.
  • mittenavapril

    Jag är jurist och är en nörd för fakta. Om du säger att det bara finns ett fall dokumenterat så undrar jag hur du fått fram den informationen. Har du kollat alla tingsrätter i Sverige? (Nyfiken)


    Trajsan skrev 2008-01-18 08:25:46 följande:
    Anonym (26aug) skrev 2008-01-18 08:19:24 följande:
    Han otroligt svårt att tänka mig att det stämmer det du säger.Isf så är det varken dokumenterat utav åklagare eller dommare eftersom det inte finns något sådant dokumenterat fall.Håller med om att det är sjukt, för om fallet är så som du säger så har vi STORA brister i vårat rättssystem
Svar på tråden Åkt fast för rattfylla! Vad händer nu?